Fogságba eshetett két amerikai veterán a harkivi fronton

2022. június 16. – 17:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A múlt héten két, az ukrán hadseregben szolgáló amerikai veterán katona eshetett az orosz erők fogságába Harkivnál. A 39 éves Alexander Drueke és a 27 éves Andy Huynh Alabama államban éltek, és áprilisban utaztak Ukrajnába, hogy a háború elején felállított Ukrán Területvédelmi Egységek Nemzetközi Légió tagjaiként beálljanak az ukrán hadseregbe.

A két férfi legutóbb több mint egy hete, június 8-án adott magáról életjelet – bár akkor mindketten azt mondták családtagjaiknak, hogy „néhány napig” offline lesznek.

A Telegraph brit lapnak a két férfit is magába foglaló, amerikai veteránokból álló egység egyik tagja azt mondta, hogy a 10 fős egység Harkivtól 30 kilométerre északra egy olyan városba hatolt be, melyről a hírszerzés azt állította, hogy nincsenek benne oroszok, ehelyett belefutottak vagy 100 gyalogosba és több páncélosba. A kialakult harcban az amerikaiak kilőttek egy, az egész egységet veszélyeztető BMP-3-as lövészpáncélost, azonban a T-72-es harckocsik lövései által gerjesztett füst- és porfelhőben nyomuk veszett. Visszavonuló ukrán bajtársaik később drónokkal is kutatták a nyomaikat, de nem találták meg sem holttestüket, sem valamilyen testrészüket. Ráadásul még aznap megjelent egy orosz Telegram-oldalon, hogy két amerikai „zsoldost” ejtettek fogságba, és ekkor bizonyosodtak meg arról, hogy Alexander Drueke és Andy Huynh orosz kézre került. Valószínűleg ők a háború első, orosz fogságba került amerikai szereplői.

Andy Huynh és Alexander Drueke – Fotó: Reuters
Andy Huynh és Alexander Drueke – Fotó: Reuters

Az amerikai külügyminisztérium azt mondta a Military.com katonai hírportálnak, hogy „figyelemmel kíséri a fogságba esésükről érkező híreket”.

Andy Huynhról annyit lehet tudni, hogy a tengerészgyalogságnál szolgált, Drueke anyja azt mondta a lapnak, hogy fia vegyvédelmi katonaként szolgált Irakban, ahonnan súlyos poszttraumás stresszel tért haza. Őt június 13-án hívta Alexander Duerke egyik bajtársa a rossz hírekkel.

A külföldi önkéntesek hiába válnak az ukrán fegyveres erők teljes jogú tagjaivá, elfogásuk esetén számíthatnak arra, hogy Oroszország és bábállamai nem a hadijog alapján kezelik őket – azaz hadifogság helyett akár halálbüntetés is várhat rájuk. Intő jel, hogy a múlt csütörtökön donyecki oroszbarát szeparatisták halálra ítéltek három, az ukrán seregben szolgáló külföldi férfit „zsoldos tevékenységekért, valamint a hatalom megszerzésére és a Népköztársaság alkotmányos rendjének megdöntésére irányuló tevékenységért”. Mind a hárman az ukrán seregben szolgáltak, ketten brit állampolgársággal rendelkeznek, a harmadik, bár marokkói származású, de ukrán útlevele is van.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!