Scholz német kancellár egy orosz mészárlás helyszínén fakadt ki: Elképzelhetetlen kegyetlenség, értelmetlen erőszak!

2022. június 16. – 16:06

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miután csütörtök reggel begurult a vonat Kijevbe, Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mario Draghi olasz kormányfő felkeresték az ukrán főváros Irpiny negyedét, itt Klaus Iohannis román elnök is csatlakozott hozzájuk. A Kijevtől nyugatra található Irpinyben – ahol mi is jártunk – mintegy 300 civil holttestét találták azt követően, hogy az orosz csapatok március végén kivonultak onnan. Irpiny a háború előtt mintegy 60 ezer embernek adott otthont. A hétköznapi élet kezd visszatérni a korábbi menetébe, újraindult a busz- és vasúti összeköttetés, és egy felrobbantott híd helyett rögtönzött átkelő épült. A háború nyomait azonban még nem sikerült eltüntetni. Bár vannak olyan nyomok, melyeket nem is akarnak; az autópálya mellett kilőtt T-72-es és a roncstemető például valóságos emlékművé vált az elmúlt hetekben. És anélkül, hogy kételyt akarnék támasztani az orosz pusztítás és a háborús bűnök iránt, azért a sajtófotókon jól látszik, hogy egyes romokat és roncsokat nyilvánvalóan az Irpinyt már hónapok óta rendszeresen látogató külföldi vezetők számára őriztek meg afféle szemléltető eszközként.

Európai vezetők egy szétlőtt irpinyi ház előtti el nem takarított romokat tekintenek meg Fotó: Ludovic Marin / AFP
Európai vezetők egy szétlőtt irpinyi ház előtti el nem takarított romokat tekintenek meg Fotó: Ludovic Marin / AFP

Kijev térségében azonban jelenleg is lehet számítani légi- és rakétacsapásokra; a várostól északra található Szumi körzetét (pontosabban annak légelhárító-ütegét) az éjjel robotrepülő-támadás érte, melyben négyen meghaltak és hatan megsebesültek.

A kijevi látogatás az európai egység üzenete, amely az ukránoknak szól, mert tudjuk, hogy a következő hetek nagyon nehezek lesznek.

– utalt Macron leszállása után elmondott üdvözlőbeszédében a Szeverodonyeck térségében zajló súlyos harcokra, ahol naponta több száz katonát veszít Ukrajna.

Scholz a német média jelen lévő képviselőinek azt mondta, hogy nem egyszerűen egy szimbolikus gesztust akarnak gyakorolni az ukrajnai látogatással, hanem biztosítani akarják az országot és annak vezetését, hogy „amíg szükséges”, addig Ukrajna meg fogja kapni az Oroszország elleni védekezéshez szükséges pénzügyi, humanitárius és katonai segítséget. A német kancellár Moszkvát „elképzelhetetlen kegyetlenséggel” és „értelmetlen erőszak”-kal vádolta, melynek Irpiny is egyik mementójává vált.

(MTI, Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!