Nagy-Britannia szankciót vetett ki a magyar kormány vétófenyegetésével megvédett Kirill pátriárkára

2022. június 16. – 14:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy-Britannia új büntetőintézkedéseket hozott Oroszország ellen. Az „ukrán gyerekekkel szembeni barbár eljárásra” – azaz legalább 2000 ukrán árva Oroszországba szállítása és erőszakos adoptálása – miatt szankciók alá vonták Moszkva város gyerekjogi biztosát, Marija Lvova-Belovát, de most került sorra Kirill pátriárka, az orosz ortodox egyház feje is, mint „az orosz agresszió kiemelt támogatója”. Kirill az Európai Unió júniusban elfogadott hatodik szankciós csomagjába is bekerült volna, azonban Orbán Viktor vétófenyegetése miatt végül az egykori KGB-ügynök, jelenleg a háborús uszításban jeleskedő egyházfő megúszta a személye és vagyona elleni büntetőintézkedéseket.

A szankcióra az Orosz ortodox egyház szóvivője is reagált:

Értelmetlenek, abszurdak és hiábavalók azok a kísérletek, melyek az Orosz ortodox egyház fejének megfélemlítését vagy nézeteinek megtagadását célozzák.

Vlagyimir Legojda szerint az egyház volt „az utolsó hír, az utolsó kommunikációs vonal”, melynek elpusztítása azt mutatja, hogy Nagy-Britannia csak el akarja mélyíteni a konfliktust.

Frissítés: Magyar idő szerint kora délután kiderült, hogy Nagy-Britannia négy orosz katonai parancsnokot is büntetőintézkedés alá vont, akik Bucsában „civileket kínoztak, erőszakoltak és gyilkoltak” A londoni kormányzat szankciót mondott ki több orosz katonai vezetőre, Vlagyimir Putyin környezetének újabb tagjaira, illetve orosz és mianmari fegyverkereskedőkre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!