Automatikusan orosz állampolgárságot kapnak az ukrán árvák és a háború kezdete után született gyerekek a megszállt Herszonban

2022. június 16. – 10:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Azok a gyerekek, akik február 24. után születtek Herszon régióban, automatikusan megkapják az Oroszországi Föderáció állampolgárságát. Ezenkívül az árvákat is az Oroszországi Föderáció polgáraiként regisztráljuk”

– jelentette be a RIA Novosztyi orosz hírügynökségen keresztül Kirill Sztremuszov. Az oroszok által megszállt dél-ukrajnai Herszon megye közigazgatásának helyettes vezetője szerdán azt állította, hogy „civilek ezrei” folyamodtak már orosz állampolgárságért az elfoglalt területen.

Ljudmila Deniszova ukrán emberi jogi ombudsman májusban azzal vádolta Oroszországot, hogy 1,2 millió ukrán állampolgárt deportáltak Oroszországba, köztük 210 ezer gyereket. Júniusra Ukrajna – fenntartásokkal kezelendő – adatai alapján az Ukrajna nácitlanítására érkezett orosz hadsereg által deportált gyerekek száma 234 ezerre nőtt. Bár a gyerekek oroszosítására, a deportálás volumenére csak közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésre, az ENSZ is aggodalmát fejezte ki a jelenség miatt.

Sztremuszov kedden kijelentette, hogy „Herszon már örökre az Orosz Föderáció része marad”, azonban a régióból a brutális elnyomás ellenére intenzív partizántevékenységet jelentettek, északnyugatról pedig az ukrán fegyveres erők szorongatják a megszállókat. Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa így jellemezte két hete a megszálló erők helyzetét:

„(…) feltűnő, hogy az oroszok mennyire nem tudnak kollaboránsokat találni. Herszonban olyan szinten nincs tömegtámogatottságuk, hogy az általuk kinevezett szeparatista helyi vezető stábját sem tudták feltölteni. És ehhez jön az erőszakos, aktív ellenállás. A megszállt területeken robbantottak már fel kollaboráns polgármestert – Andrij Sevcsiket Enerhodarban –, és lőttek agyon oroszbarát blogger-influenszert – Valerij Kulesovot Herszonban. Mindezek mellett egyre több a támadás az orosz katonai szállítmányok és a vasúti infrastruktúra ellen is.”

A megszállás ingatagságára utalhat, hogy a Herszon Ukrajnától való elszakadásáról dönteni hívatott „népszavazás” is hónapok óta csúszik.

(via Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!