A német alkancellár szerint komoly a gázellátási helyzet, takarékosságra szólított fel mindenkit

2022. június 16. – 14:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Eljött a takarékos energiafelhasználás ideje Németországban, a helyzet komoly, minden megspórolt kilowattóra számít

– közölte Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter az MTI által szemlézett videóüzenetében, miután a Gazprom orosz állami energetikai vállalat csütörtöktől tovább csökkenti az Északi Áramlat-1 vezetéken Németországba szállított földgázmennyiséget. A Zöldek politikusa elmondta, hogy Vlagyimir Putyin pontosan azt teszi, amitől az Ukrajna elleni háború kezdete óta lehetett tartani, azaz fokozatosan csökkenti az Európába irányuló szállítást, hogy szétzilálja és elbizonytalanítsa a piacot, felhajtsa a földgáz árát és egymás ellen fordítsa az európai országokat. Habeck szerint ezt mutatja a lengyelországi, a bulgáriai és a dániai földgázszállítás visszafogása is.

Habeck hangsúlyozta, hogy az Északi Áramlat-1 vezetéken is jön még földgáz, és egyebek mellett a gáztározók magas töltöttségi szintje miatt sincsenek ellátási gondok, de a kieső orosz gázt máshonnan kell beszerezni, méghozzá igen drágán. Azonban a miniszter szerint „a lakosság közreműködése is elengedhetetlen. Mindenkinek takarékoskodnia kell, minden kilowattóra számít.

Az Északi Áramlat-1 kapacitása napi 167 millió köbméter, de a Gazprom kedden – német részről egyelőre nem igazolt – „technikai fennakadásokra” hivatkozva közölte, hogy napi 167 millió köbméterről 100 millióra csökkentik a szállított mennyiséget, szerdán pedig bejelentették, hogy ezt a mennyiséget is tovább csökkentik 67 millió köbméterre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!