A szakmai szervezetek kiállnak a Pantelimon emberöléssel gyanúsított orvosai mellett

2024. augusztus 9. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Pantelimon kórházat érintő nyomozás túlzott nyilvánossága és részrehajló bemutatása miatt nagy nyomás nehezedik az egészségügyi dolgozókra, hívta fel a figyelmet közleményében a Solidaritatea Sanitară egészségügyi szakszervezet. A Romániai Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság szerint pedig semmiképp nem lehet szó szándékos emberölésről, és az ügyészség nem érti az ügy orvosi részét.

A Solidaritatea Sanitară közleményében először is támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja mindazokat az egészségügyi dolgozókat, akik becsületesen és jóhiszeműen végzik a munkájukat, és úgy érzik, hogy igazságtalan az az orvosokról kialakult nyilvános kép, aminek a következményeit el kell viselniük, idézte a News.ro.

Mint hangsúlyozták, az igazságszolgáltatás hasznos, és azokat, akikről bebizonyosodik, hogy bűnösök, felelősségre kell vonni, ezzel együtt az igazságszolgáltatás során tiszteletben kell tartani a polgárok jogait. „A nyomozás alatt álló ügyek nyilvános bemutatása és a letartóztatások televíziós közvetítése sérti az ártatlanság vélelmét, és bizalmatlanságot kelt a polgárokban az egészségügyi szakemberekkel szemben” – szögezték le.

A közlemény azt is kilátásba helyezi, hogy az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás miatt fennáll a veszélye, hogy gyakoriak lesznek a spontán tiltakozások az egészségügyi dolgozók között. Mint írtuk, a Pantelimon intenzív osztályának alkalmazottai is kilátásba helyezték csütörtökön a kollektív felmondásukat.

A Solidaritatea Sanitară szakszervezet ugyanakkor azt is üzente a nyilvánosságnak, hogy el kell fogadni azt, hogy az élet meghosszabbítására tett orvosi kísérletek „mellékhatása”, hogy a legtöbben kórházban halunk meg. „A kórházakban, és különösen az intenzív osztályokon bekövetkező halálesetek magas számában elsősorban az életmentési kísérletek magas számát kell látnunk. Ha nem fogadjuk el ezt a valóságot, és megpróbáljuk az orvosi szakmát hibáztatni a halandóságunkért, akkor fennáll a veszélye annak, hogy az életmentési kísérletek száma (és következésképpen a megmentett életek száma) sokkal alacsonyabb lesz, mert nem lesznek szakemberek, akik hajlandóak lennének ezzel próbálkozni” – áll a közleményben.

A közlemény elismeri, hogy a romániai egészségügyi rendszerben vannak orvosi hibák, és hogy ezek számát csökkenteni kell, hozzátéve ugyanakkor, hogy a hibák egy része a rendszer jellegéből adódik, ami reformra szorul.

Romániai Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság: kizárt a szándékos emberölés

Még csütörtökön a Romániai Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság is megszólalt az ügyben, leszögezve, hogy a vádiratban megfogalmazottakkal ellentétben a Pantelimon orvosai nem követhettek el szándékos emberölést. A szakmai szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a noradrenalint egy bizonyos vérnyomásszint elérésére adják a kritikus helyzetben lévő betegeknek, és ha ezt a szintet nem sikerül elérni, akkor indokolt az adag növelése, de csak ideiglenesen, ugyanis a halál beállásának veszélye egyenes arányban nő a noradrenalinből kapott nagy adagok számával. Ha pedig a vérnyomást több órán keresztül sem sikerül szinten tartani, akkor az 100 százalékos előjele a halál beálltának, idézte a közleményt a Libertatea.

Az ügyészség tájékoztatásából kitűnik, hogy az ügy orvosi oldalát csak részlegesen ismerik, hangsúlyozták. Azt is hozzátették, hogy az orvosok szeretnének együttműködni az igazságszolgáltatással a hasonló esetek átlátható és szakszerű elemzése érdekében. „Sajnáljuk, hogy Romániában nincs olyan, az igazságszolgáltatás által akkreditált orvosszakértői csoport, amely segítséget nyújtana a bíráknak” – írták.

A vádirat egyébként tartalmazza az Országos Törvényszéki Orvostani Intézet szakvéleményét is, amely szerint a noradrenalin-adag hirtelen csökkentése annak az 54 éves páciensnek az esetében, akinél sikerült azonosítani a kezelésére használt injektométert, nem volt indokolt, sőt veszélybe sodorta az életét. A szakvélemény azt is kimondja, hogy ok-okozati összefüggés volt a noradrenalin csökkentése és a halál között.

2024 áprilisában négy nap leforgása alatt 17 beteg halt meg a bukaresti Szent Pantelimon Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán, majd az ápolási igazgató írásban jelezte a menedzser felé, hogy az egyik nővér szerint a páciensek halálának oka a noradrenalin szándékosan csökkentett adagolása volt. Bár az egészségügyi minisztérium, a kórház és a Bukaresti Orvosi Kamara vizsgálatai áprilisban arra a következtetésre jutottak, hogy nem történt szakmai mulasztás, a bukaresti ügyészség tovább nyomozott.

Az ügy, amelyről itt írtunk részletesen, jelenleg ott tart, hogy a két gyanúsított orvost előzetes letartóztatásba helyezték, egy ápolót pedig hamis tanúzás gyanúja miatt helyeztek bírósági felügyelet alá, az orvosigazgató és a menedzser lemondott, az intenzív osztály orvosai pedig szintén kilátásba helyezték a lemondásukat.

A Hotnews közben több részletet közölt az ügyészség vádiratából. Kiemelték többek között, hogy a vádirat szerint a gyanúsítottak több asszisztenstől is azt kérték, hogy hamis adatokat vezessenek be a kórházi iratokba, hogy ne maradjon nyoma annak, hogy csökkentették a páciensek noradrenalin-adagját. Az ügyészek által begyűjtött vallomásokból az is kiderült, hogy MM-et „kaszás hölgynek” („doamna cu coasa”) nevezték az intenzív osztályon, mert 2023 őszétől úgy próbálta hatékonyabbá tenni az osztály működését, hogy az életben tartáshoz elengedhetetlen orvosságot megvonta azoktól, akikről úgy gondolta, hogy már nincs sok esélyük túlélni. Ő volt az is, aki a „hagyni kell” („de lăsat”) kifejezéssel hozta az egyik asszisztens tudomására, hogy csökkenteni kell a páciens noradrenalin-adagját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!