A vádirat szerint „kaszás hölgynek” nevezték a Pantelimon egyik emberöléssel gyanúsított orvosát

2024. augusztus 9. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

33 és 37 éves az a két orvosnő, akiket csütörtökön előzetes letartóztatásba helyeztek minősített emberölés gyanújával. Az ügyészség szerint a két gyanúsított szándékosan csökkentette vagy fiziológiai oldattal helyettesítette a bukaresti Pantelimon kórház intenzív osztályán ápolt betegek noradrenalin-adagját, ez pedig a páciensek halálához vezetett.

2024 áprilisában négy nap leforgása alatt 17 beteg halt meg a bukaresti Szent Pantelimon Sürgősségi Klinikai Kórház intenzív osztályán, majd az ápolási igazgató írásban jelezte a menedzser felé, hogy az egyik nővér szerint a páciensek halálának oka a noradrenalin szándékosan csökkentett adagolása volt. Az ügy, amelyről itt írtunk részletesen, jelenleg ott tart, hogy a két gyanúsított orvost előzetes letartóztatásba helyezték, egy ápolót pedig hamis tanúzás gyanúja miatt helyeztek bírósági felügyelet alá, az orvosigazgató és a menedzser lemondott, az intenzív osztály orvosai pedig szintén kilátásba helyezték a lemondásukat.

A Hotnews közben több részletet közölt az ügyészség vádiratából. Mint kiemelték, az egyik gyanúsított, MM 1991-ben, a másik, PM pedig 1987-ben született, tehát a fiatal orvosgenerációhoz tartoznak. A vádirat szerint a gyanúsítottak több asszisztenstől is azt kérték, hogy hamis adatokat vezessenek be a kórházi iratokba, hogy ne maradjon nyoma annak, hogy csökkentették a páciensek noradrenalin-adagját. Az orvosság adagolására használt eszközök memóriája azonban kimutatta az adag hirtelen csökkentését.

Az asszisztensek közül volt, aki csak látszólag teljesítette az utasítást, és az orvos távozása után ismét megemelték a páciens noradrenalin-adagját. Amikor az orvos észrevette, ismét csökkentette az adagot, például egy 54 éves férfi esetében, aki meg is halt.

Az ügyészek által begyűjtött vallomásokból az is kiderült, hogy MM-et „kaszás hölgynek” („doamna cu coasa”) nevezték az intenzív osztályon, mert 2023 őszétől úgy próbálta hatékonyabbá tenni az osztály működését, hogy az életben tartáshoz elengedhetetlen orvosságot megvonta azoktól, akikről úgy gondolta, hogy már nincs sok esélyük túlélni. Ő volt az is, aki a „hagyni kell” („de lăsat”) kifejezéssel hozta az egyik asszisztens tudomására, hogy csökkenteni kell a páciens noradrenalin-adagját.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!