Bukaresti Orvosi Kamara: Nem történt szakmai mulasztás a bukaresti Pantelimon Kórházban

2024. május 1. – 19:46

Másolás

Vágólapra másolva

A Bukaresti Orvosi Kamara fegyelmi bizottsága arra a következtetésre jutott, hogy a fővárosi Pantelimon Sürgősségi Klinikai Kórházban április 4-7. között elhunyt 17 beteget az orvosi szakmai irányelveknek megfelelően ápolták.

A testület hivatalból kivizsgálta azt a gyanút, hogy a halálesetek noradrenalin helytelen adagolása miatt történtek. Kedden kifaggatták azt a 23 orvost, akik korábban az elhunyt betegeket ápolták.

Az Agerpres beszámolója szerint az orvosi kamara elnöke, Cătălina Poiană szerdán a sajtónak elmondta, hogy a vizsgálat részletes eredményeit „a lehető leghamarabb” nyilvánosságra hozzák. Azt azonban leszögezte: egyik beteg halálának esetében sem merült fel az orvosi protokolloktól való eltérés gyanúja. „Az a lehetőség sem merült fel, hogy valaki szándékosan növelte vagy csökkentette volt a noradrenalin-adagot” – tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Pleş cáfolta, hogy szokatlanul magas volt április 4-7. között a halálesetek száma a kórházban. Közlése szerint csak három elhunyt betegnél végeztek boncolást, a többi esetben a családok kérésére mellőzték a kórbonctani vizsgálatot. Ez szerinte azt jelenti, hogy a családnak vagy a hozzátartozóknak „nem volt kétségük a halál okát illetően”. Hangsúlyozta azt is, hogy egyetlen családtól sem érkezett panasz az orvosi kamarához a halálesetek ügyében.

Az ápolási igazgató április 11-én írásban arról tájékoztatta a kórház vezetőjét, hogy egy egészségügyi asszisztenstől származó információ szerint április 4. és 7. között 20 beteg halt meg az intenzív osztályon egy gyógyszer helytelen adagolása miatt. Az eseteket az orvosi kamara és az ügyészség is vizsgálja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!