Székelyföldön nőtt leginkább a sikeresen érettségizők aránya az óvások után

2024. július 12. – 13:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közzétette a tanügyminisztérium a 2024-es érettségi nyári vizsgaidőszakának óvások elbírálása utáni, végleges eredményeit. A tárca közleménye szerint 1,8 százalékkal nőtt a sikerességi arány az előzetes eredményekhez képest, 76,4 százalékról 78,2 százalékra, számszerűen pedig 2354-vel nőtt a sikeresen érettségizők száma.

A fellebbezések elbírálása után a jelenlegi végzősök 83,2 százalékának van érettségije, a korábbi években végzettek közül pedig 34,9 százaléknak sikerült most a vizsgája.

A magyarok lakta megyék közül Hargita megyében volt a legkisebb a sikerességi arány, az óvások után viszont itt módosult az országban a legnagyobb mértékben a sikerességi ráta: 3,4 százalékkal nőtt. Hargitát Maros megye (2,8 százalék) és Kovászna megye (2,7 százalék) követi a sikerességi arány növekedésében.

Hargita megye azonban még így is hátulról a második az átmenési arány tekintetében, ha csak az idei végzősök eredményeit nézzük, csak Ilfov megyében születtek ennél rosszabb eredmények. 2023-hoz képest 0,4 százalékkal kevesebb Hargita megyei végzős érettségizett idén sikeresen, ennél Temes és Hunyad megyében esett csak vissza jobban az átmenési ráta.

Demeter Levente Hargita megyei főtanfelügyelő szerint a lemaradást a román érettségi vizsga jegyei okozták, a gyenge eredményekhez pedig hozzájárul az érettségiző diákok nyelvi elszigeteltsége, ami a vidéki iskolák kevésbé motivált tanulóinál még inkább gondot okozott.

Azt egyelőre nem tudni, hogy magyar tagozatos diákok román dolgozatait hogyan javították, valóban magyar tagozaton tanító romántanárokhoz kerültek-e azok a dolgozatok, amelyeket megjelöltek a digitális javításra használt alkalmazásban vagy sem. A Kolozs megyei szülők korábban kérték, hogy legalább az óvások után kerüljenek magyar tagozaton tanító romántanárokhoz azok a dolgozatok is, amelyeket nem jelöltek meg. Megkérdeztük Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkárt arról, hogy válaszolt-e vagy tervez-e válaszolni a tanügyminisztérium erre a beadványra, de kérdésünkre cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

Ez az utolsó tanév, amikor a magyar tagozatos diákok a román tagozatosokkal azonos tanterv alapján tanulták a román nyelvet és irodalmat, és azonos követelmények szerint vizsgáztak. Mivel felmerült, hogy a 2023 őszétől bevezetett digitális javítási rendszerből adódóan a 2024-ben érettségiző generációt hátrány éri, a kisebbségi oktatásért felelős államtitkár javasolta, hogy a javítóprogramban jelöljék a magyar tagozatosok román dolgozatait, annak érdekében, hogy azok kerüljenek olyan tanárokhoz, akik ismerik a kisebbségi diákok nehézségeit a román nyelvvel. Mivel azonban ez nem volt hivatalosan rögzítve a javítási procedúrákban, nem történt meg egységesen minden megyében. Emiatt egy jogvédő alapítvány feljelentést tett az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a magyar diákok közötti diszkrimináció miatt.

Hétfőn, július 15-én kezdődik a beiratkozás a pótérettségire, amit augusztus 8. és 30. között szerveznek meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!