A szülők képviselője a román érettségiről: Nem azt keressük, hogy ki a hibás, hanem szeretnénk megoldást találni

2024. július 4. – 18:18

Másolás

Vágólapra másolva

Nehéz utólag változtatni a magyar tagozatos diákok román érettségije körül kialakult helyzeten, mert a dolgozataik külön javítása nem volt megfelelően előkészítve, és nem is várható el, hogy egy ilyen procedurális változtatást néhány nappal a vizsga előtt bevezessenek, véli Király Attila, a Báthory István Elméleti Líceum szülői szövetségének elnöke.

„Két kérésünk volt, az egyik az, hogy szkenneljék újra a magyar diákok dokumentumait, és küldjék ki olyan romántanároknak, akik magyar iskolában tanítanak, a másik pedig az, hogy ha ez nem lehetséges, akkor legalább azoknak a diákoknak, akik fellebbeznek, miután megkapják az eredményeket, legyen esélyük rá, hogy a javító romántanár egy magyar iskolából legyen” – részletezte Király Attila a tanügyminisztériumhoz szerdán leadott kérvény tartalmát. Erre egyébként csütörtök délutánig nem érkezett válasz a minisztériumból, a dolgozatok javítása pedig már zajlik, az érettségi menetrendje szerint hétfőn, július 8-án teszik közzé az írásbeli vizsgák eredményét, óvásokat ugyanazon a napon 12 és 18 óra között lehet leadni, a végleges eredményeket pedig július 12-én közlik.

„A személyes véleményem az, hogy ezt nagyon nehéz végigvinni, mert alapjában egy téves információn alapult ez az egész probléma, és ez az egész káosz abból alakult ki, hogy nem volt felkészítve a rendszer. Ha ezt a belső procedúrákban időben bevezették volna, és a felügyelő tanárokat, akik szkenneltek, felkészítették volna erre a dologra is, akkor ez nem lett volna egy probléma” – mondta a szülői szövetségi elnök a magyar tagozatosok román érettségi dolgozatainak megjelölésére utalva.

„Találkoztunk a tanfelügyelőségen a helyi bizottsággal, és ők határozottan azt mondták, hogy semmilyen információt nem kaptak erről, de hogyha kaptak is volna, ha egy ilyen módosítást szeretnénk egy belső procedúrába bevezetni, akkor ez nemcsak egy embernek a kérésén kell múljon, hogy egy-két nappal a vizsgák előtt legyetek szívesek módosítsátok ezt és ezt, mert nem a jóindulaton múlik, itt vannak belső procedúrák, amikre hónapokon keresztül készítették fel a tanárokat. Nem lehet utolsó pillanatban szólni” – véli Király Attila.

Mint kiemelte, szülőként, szülői bizottsági képviselőként és emberként is próbálja nézni a helyzetet. Egyrészt úgy látja, miután a korábbi években sem volt garantálva az, hogy magyar iskolában tanító román tanárhoz kerül a dolgozat, hiszen véletlenszerűen vitték el ezeket más megyékbe, és ez eddig nem volt probléma, „ez nem egy olyan dolog, amit egyik napról a másikra kérek, és ha nem csinálják meg, akkor ők a rosszak”. Másrészt szerinte a szülők félre voltak vezetve, mert abban a hiszemben voltak, hogy magyar iskolában tanító romántanárhoz kerül a gyermekük dolgozata, ezért most rossz szájízt hagy bennük, hogy ez nem történt meg. Ugyanakkor a magyar tagozatos dolgozatok jelölése visszaélésekre ad lehetőséget, amiatt, hogy a tételsor azonos. „Mi van, ha valaki egyszerűen becsekkol tíz-tizenöt román diákot magyar diákként, és az ő dolgozataik elkerülnek olyan tanárokhoz, akik azt gondolják, hogy ők magyar diákok, és aszerint osztályozzák őket?” – vetette fel.

„Egy picit ez el volt hamarkodva, és nem arról van szó, hogy keressük, hogy ki a hibás ezért, hanem azt szeretnénk, ha találnának utolsó pillanatban egy megoldást” – hangsúlyozta Király Attila. „A minisztériumban bármi megtörténhet, és ha ezt informatikailag tudják úgy kezelni, hogy a fellebbezéseket át tudják irányítani olyan tanároknak, akik magyar tagozaton tanítanak, akkor igen, ezt meg lehet oldani. Egyébként nagyon kicsi esélyt látok rá” – fogalmazott.

A legtöbb magyarlakta megyében szkenneléskor megjelölték a magyar tagozatos érettségizők román dolgozatait, ezt azonban a Kolozs megyei érettségi bizottság elnöke elutasította arra hivatkozva, hogy nem kapott hivatalos átiratot erre vonatkozóan a minisztériumtól. Kallós Zoltán kisebbségi oktatásért felelős államtitkár, az érettségi bizottság elnöke hárította a felelősséget azzal, hogy elmondta, a hétfői vizsga előtti pénteken tartott szóbeli eligazításon beszélt a dolgozatok jelöléséről, hétfőn pedig körüzenetben emlékeztette az érintetteket erre. Azt is mondta, hogy a törvény nem kötelezte az érettségi bizottságot a dolgozatok jelölésére, és már késő változtatni a helyzeten.

Nevük elhallgatását kérő pedagógusok úgy vélik, a 2024-es generáció számára kitalált megoldás szabálytalanságokat tartalmaz, és „izomból” gyakorolt érdekvédelem volt. Azt is kiemelték, hogy a feltételezés, hogy a digitális javítás bevezetése miatt kerül hátrányos helyzetbe a 2024-es generáció, arra utal, hogy a korábbi években mégsem volt teljesen véletlenszerű a magyar tagozatos diákok dolgozatainak javítása, hiszen a szabályok önmagukban nem garantálták azt, hogy azok csak magyar tagozaton tanító romántanárokhoz kerülhetnek.

Azzal viszont, hogy bizonyos magyar tagozatos érettségizők dolgozatát megjelölték, másokét pedig nem, újabb diszkriminatív helyzet alakult ki az Advocacy Group for Freedom of Identity (Jogvédő Csoport az Identitás Szabadságáért – AGFI) jogvédő szervezet szerint, amely panasszal fordult az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz.

A jelölést azért találták ki, hogy a nyári érettségi vizsgán most először bevetett digitális platformon olyan tanárokhoz kerülhessenek a magyar tagozatos diákok román dolgozatai, akik magyar tagozaton tanítanak. A próbaérettségi gyenge eredményei után felmerült ugyanis, hogy hátrány érheti a 2024-ben érettségiző, nem román tagozaton tanuló generációt, ha például a véletlenszerűen kiválasztott javítótanárok lepontozzák őket a szegényesebb szókincsük miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!