Több megye érettségiközpontjaiban nem jelölték külön a magyar tagozatos diákok román dolgozatait

2024. július 1. – 16:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem működött minden érintett megyében egységesen az, hogy megkülönböztető jellel lássák el a magyar tagozaton tanuló diákok román nyelv és irodalomból írt dolgozatait a hétfői érettségi vizsgán, volt, ahol ez megtörtént, Kolozs megyében viszont hivatalos utasítás hiányára hivatkozva ezt nem engedélyezték. A dolgozatok megjelölését azért kezdeményezték, hogy a digitális javítási rendszerben ne érje hátrány azokat, akik nem román tagozaton tanulnak.

Fejes Réka Maros megyei tanfelügyelő, az érettségiztető bizottság tagja a Maszolnak arról számolt be, hogy megtörtént a dolgozatok jelölése, és hogy ezeket a digitális javításhoz használt alkalmazásban jelölték meg.

Kolozsvári érettségizők szülei ugyanakkor a Transtelexnek azt mondták, gyermekeik hiába kérdeztek rá erre a dolgozatok leadásakor, azt a választ kapták, hogy a jelölés nem lehetséges.

Kerekes Adelhaida, Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes megerősítette, hogy Kolozs megyében nem történt meg a dolgozatok jelölése. Mint mondta, ő maga nem tagja a megyei érettségiztető bizottságnak, de amikor rákérdezett, hogy a bizottság miért nem engedélyezte a dolgozatok jelölését, azt a választ kapta, hogy azért, mert nem kaptak hivatalos átiratot az oktatási minisztériumból, Kallós Zoltán, az oktatási minisztérium nemzeti kisebbségekért felelős államtitkára csak körüzenetben tájékoztatta őket. „Ez csak írva volt az államtitkár úr által a csoporton, ami egy hivatalos csoport máskülönben, de mivel nincs hivatalos átirat, nem csinálta Kolozs megye” – mondta Kerekes Adelhaida.

A Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint még újra lehetne szkennelni és jelölni a dolgozatokat, azt ugyanis tudják, hogy a magyar tagozatos érettségizők melyik vizsgaközpontban vizsgáztak. Kerekes Adelhaida arról nem tudott beszámolni, hogy hogyan kellett volna jelölni a magyar tagozatos diákok román dolgozatait.

A Maszol közben arról értesült, hogy Bihar megyében is voltak iskolák, ahol nem jelölték a dolgozatokat, állítólag azért, mert nem kaptak rá utasítást, a Fehér megyei Nagyenyeden pedig egy vizsgaközponton belül is különbözőképpen jártak el.

A magyar tagozaton tanuló diákok érettségi vizsgája azután lett téma, hogy kiderült, idén minden országos vizsgán digitálisan javítják az írásbeli dolgozatokat, azaz beszkennelik őket és véletlenszerűen elküldik egy javítótanárnak. Ezzel kapcsolatban pedig felmerült, hogy hátrány érheti a 2024-ben érettségiző, nem román tagozaton tanuló generációt, ha például a véletlenszerűen kiválasztott javítótanárok lepontozzák őket a szegényesebb szókincsük miatt. Kallós Zoltán oktatási államtitkár június közepén azt nyilatkozta a Transtelexnek, úgy néz ki, hogy sikerül megoldani, hogy a magyar tagozatos érettségizők román dolgozatait olyan tanárok javítsák, akik magyar tagozaton tanítanak. A kérdéssel kapcsolatban kerestük az oktatási államtitkárt, aki későbbre ígért tájékoztatást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!