Külön javíthatják a magyar tagozatos érettségizők román dolgozatait

2024. június 17. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A szóbeli, képességfelmérő vizsgákkal kezdődik hétfőn az érettségi, amelyre több mint 134 ezer diák iratkozott be, 119 ezren a friss végzősök közül, 15 ezren pedig a korábbi évek végzettjei közül. 12 évvel ezelőtt, a 2012/2013-as tanév kezdetén egyébként kb. 171 ezer diák kezdte el az első osztályt, így hozzávetőlegesen 69 százalékuk jutott el addig, hogy beiratkozzon az érettségire.

Ebben az évben minden országos vizsgán digitálisan javítják az írásbeli dolgozatokat, azaz beszkennelik őket és véletlenszerűen elküldik egy javítótanárnak. Kallós Zoltán oktatási államtitkár kérdésünkre elmondta, úgy néz ki, hogy sikerül megoldani, hogy a magyar tagozatos érettségizők román dolgozatait olyan tanárok javítsák, akik magyar tagozaton tanítanak. Korábban felmerült ugyanis, hogy hátrány érheti a 2024-ben érettségiző generációt, ha például a véletlenszerűen kiválasztott javítótanárok lepontozzák őket a szegényesebb szókincsük miatt.

Ez az utolsó évfolyam, amelyik még nem speciális tanterv szerint tanulta a román nyelv és irodalmat, ezért elméletileg ugyanolyan követelmények szerint érettségiznek, mint azok a társaik, akiknek anyanyelve a román, Kallós szerint azonban sikerült találni egy kiskaput. „A nyolcadikosok esetében ez egyértelmű, ugyanis ott más tanterv is van, viszont az érettségi esetében is azzal érveltünk, hogy bár a tanterv ugyanaz, mégis a pedagógus az összóraszám 25 százalékában arra fekteti a hangsúlyt, amire ő jónak látja, és addig, ameddig a román anyanyelvű diákok esetében ez ismeretbővítésre használható fel ez az idő, addig a magyar anyanyelvű diákok esetében sokszor ez felzárkóztató tevékenységet jelent” – magyarázta az államtitkár, hozzátéve, hogy ezzel alátámasztható, hogy a magyar és román tagozatok diákok miért nem indulnak egyenlő esélyekkel az érettségin.

A 2024-es érettségi menetrendje

Miután 2023-ban a tanári sztrájki következtében elmaradtak a képességfelmérő vizsgák, és a középiskolai átlagokat ismerték el ezeket helyett, idén ismét megszervezik őket, június 17. és 27. között.

Akárcsak 2022-ben, a román, anyanyelv, digitális kompetenciák és idegennyelv vizsgán a diákok pontokat kapnak, ezek alapján pedig besorolják őket a kezdő, közepes, haladó vagy tapasztalt kategóriák valamelyikébe, az eredményt pedig feltüntetik az érettségi diplomán.

A román nyelv és az anyanyelv szóbeli képességfelmérőn az, aki helyesen és folyékonyan fel tud olvasni egy szöveget, megkaphatja a közepes felhasználó minősítést. Egy haladó már képes világosan és koherensen megfogalmazni a szöveg mondanivalóját, a tapasztalt felhasználó pedig kifejezően olvas, jól szintetizál és képes érvekkel alátámasztani a saját álláspontját.

A digitális kompetenciák felmérésénél az első feladat az internetes keresés képességére vonatkozik, ennek megoldására 15 percük van a diákoknak, utána pedig megszüntetik az internetkapcsolatot a teremben. A második feladatnál hardware-rel kapcsolatos kérdésekre kell válaszolni, a harmadiknál pedig szövegszerkesztési, számítógépkezelési feladatokat kell megoldani.

Az idegennyelv képességfelmérő több részből áll: egy 20 perces próbából, amelyen azt mérik fel, hogy a diákok megértik-e a hangzó beszédet, egy 120 írásbeliből és a 10-15 perces szóbeliből.

Az írásbeli vizsgák közül a román nyelv és irodalom az első, ezt követi a profilnak megfelelő kötelező tantárgy, a profilnak megfelelő választható tantárgy, majd az anyanyelv. Az írásbeli vizsgák reggel 9-kor kezdődnek és a résztvevőknek 3 óra áll rendelkezésére attól a pillanattól számolva, amikor befejeződött a tételek kiosztása.

A vizsgázóknak fel kell mutatniuk a személyigazolványukat vagy útlevelüket, az írószereiken és a matematika vizsgához szükséges segédeszközökön kívül nem lehet náluk más, például táska, könyv, jegyzet, elektronikus eszközök sem.

Az érettségi programja a következő:

  • Június 17-19 – román szóbeli (A vizsga)
  • Június 19-20 – anyanyelv szóbeli (B vizsga)
  • Június 19-21 – digitális kompetenciák felmérése (D vizsga)
  • Június 25-27 – idegennyelv vizsga (C vizsga)
  • Július 1 – román írásbeli (E/a vizsga)
  • Július 2 – profilnak megfelelő kötelező tantárgy írásbeli (E/c vizsga)
  • Július 4 – profilnak megfelelő választható tantárgy írásbeli (E/d vizsga)
  • Július 5 – anyanyelv írásbeli (E/b vizsga)
  • Július 8 – 12 óráig közzéteszik az írásbeli vizsgák eredményét, 12 és 18 óra között lehet óvásokat leadni
  • Július 9-11 – az óvások kiértékelése
  • Július 12 – a végleges eredmények közzététele

Az érettségi második vizsgaidőszakát augusztusban szervezik meg, július 15. és 22. között lehet beiratkozni, a képességfelmérők augusztus 8. és 14., az írásbelik augusztus 19. és 22. között lesznek, az óvások utáni végleges eredményeket augusztus 30-án teszik közzé.

A tavalyi érettségi nyári vizsgaidőszakán a beiratkozott diákok háromnegyede vizsgázott sikeresen, összesen 94 004 tanuló. A World Vision Románia akkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a 12 évvel korábban első osztályba beíratott diákoknak mindössze 42,3 százaléka érettségizett sikeresen, a vidéki településeken pedig ez az arány mindössze 27,7 százalék volt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!