Nem csatlakozik Orbán Viktorék EP-frakciójához az RMDSZ sem

2024. július 4. – 12:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az RMDSZ marad az Európai Néppártban, hisz szerintük magyar érdeket úgyis lehet érvényesíteni, hogy külön frakciókban vannak. A Fidesz pedig amúgy sem kereste meg őket, hogy lépjenek be az újonnan alakuló Patrióták Európáért nevű frakcióba.

A Fidesz, az ANO (Action of Dissatisfied Citizens) és az Osztrák Szabadságpárt elnöke vasárnap írta alá a Patrióták Európáért nevű frakcióról szóló egyezséget, és azt ígérték, hogy nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesznek. A magyar miniszterelnök másnap arról beszélt, hogy július 8-án tartják az alakulóülésüket.

Frakcióalapításhoz legalább hét országból minimum 23 képviselő kell. Az eddigi bejelentések alapján a Patrióták Európáért csak utóbbi követelményt teljesíti, ezért merül fel a kérdés, hogy marad-e az Európai Néppártban az RMDSZ, vagy jobboldali konzervatív pártként a magyar érdekeket támogatja azzal, hogy belép Orbán Viktorék EP-frakciójába. A kérdés különösen azután aktuális, miután a Fidesz után a KDNP is távozott az Európai Néppártból, ahol az RMDSZ jelenleg a magyar érdekek kapcsán, a Magyar Péter által vezetett Tisza Párttal tudna együttműködni.

„Mi továbbra is a Néppártban maradunk” – jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője a Transtelex megkeresésére. Hozzátette, erről már többször nyilatkoztak. „Magyar érdeket úgyis lehet érvényesíteni, hogy külön frakciókban vagyunk, eddig is lehetett, ezután is lehet. Hozzánk semmilyen ilyenszerű kérés nem érkezett, hogy csatlakozzunk máshova” – tette hozzá a szóvivő.

Csoma Botondot ismét megkérdeztük a Tisza Pártról is, a szóvivő szerint azonban korai még erről beszélni, jelenleg még semmilyen együttműködésről nem tárgyaltak, és „majd a politikai élet gyakorlata és valósága eldönti, hogy milyen lesz a viszony”.

A Telex egyébként elemzésében arról írt, hogy a Fidesznek lehetnek még komoly tartalékai a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) csoportban is. A Jog és Igazságosság nélkül azonban nehezen lenne a Patriótáké a harmadik legnagyobb frakció, mint arról Orbán Viktor miniszterelnök az állami tévének adott, hétfő este sugárzott interjúban beszélt:

hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb frakciót hozzák létre az Európai Parlamentben. „Túl fogunk nőni hamarosan mindenkit”, és erről „egy elég részletes akciótervvel is rendelkezünk”.

S bár elvben bármikor át lehet lépni egy másik frakcióba, de ha a Jog és Igazságosság átmenne, akkor napokkal azután tenne így, hogy egy másik csoport alakulóülésén ott volt és társelnöki posztot kapott.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!