Szinte biztos, hogy nem csatlakozik Orbánék EP-frakciójához a Jog és Igazságosság

2024. július 3. – 21:41

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciója megtartotta az alakulóülését, adta hírül a csoport szerdán a honlapján.

Orbán Viktor decemberben csak idő kérdésének nevezte, hogy mikor csatlakoznak hozzájuk, végül már hetekkel ezelőtt biztossá vált, hogy a Fidesz kimarad. (A Corriere della Sera korábbi híre szerint a pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni mondott nemet, a Fidesz később arra hivatkozott, hogy az ECR felvette „a szélsőségesen magyarellenes román AUR-t”, ezért nem hajlandó belépni.)

Az ECR frakciója így magyar tag nélkül jött létre 84 fővel. Ezzel továbbra is a harmadik legnagyobb csoport úgy, hogy szinte minden korábbi frakció megtartotta az alakulóülését.

A találkozót eredetileg június 26-ra tervezték, de előbb délelőttről késő délutánra, majd július 3-ra halasztották. A PiS alelnöke, Mateusz Morawiecki másnap egyértelműen megerősítette: tárgyalnak egy új csoportról. Ötven százalékra tette az esélyét, hogy kilépnek az ECR-ből, és összeállnak a Fidesszel, a cseh ANO-val és a szlovén SDS-szel. Több lap információi szerint az volt az ok, hogy nem tudtak Meloni pártjával megegyezni a vezető tisztségekről. A nyomás az Euronews szerint megtette a hatását: Morawiecki bejelentése után egy nappal sikerült megegyezni a posztokról.

Ha a kilépés lebegtetése csak taktikai húzás volt, akkor a jelek szerint bejött: az ECR alakulóüléséről szóló közlemény szerint a párt társelnöki helyet kapott a frakcióban, a Politico szerint a pénztárnoki tisztséget is hasonlóképp kettéosztották, valamint a főtitkárság is marad majd egy lengyelnél.

Joachim Brudziński társelnök a kinevezése után többek között arról beszélt: biztos benne, hogy a csoport hangja hatékony és meggyőző lesz az Európai Parlamentben. „Nekünk, konzervatívoknak központi fontosságú a tagállamok tisztelete, legyenek akár nagyok, akár kicsik. Jó patriótaként ennek a védelmét folytatjuk.”

Nehezen lenne a PiS nélkül a Patriótáké a harmadik legnagyobb frakció

A miniszterelnök az állami tévének adott, hétfő este sugárzott interjúban arról beszélt:

hamarosan a harmadik, majd a második legnagyobb frakciót hozzák létre az Európai Parlamentben. „Túl fogunk nőni hamarosan mindenkit”, és erről „egy elég részletes akciótervvel is rendelkezünk”.

A PiS-é az egyik legnagyobb, húszfős küldöttség az EP-ben és a második legtöbb képviselőt adja az ECR-be Meloniék után. Ha valaki gyorsan túl akarná nőni a csoportot és át akarná venni tőle a harmadik helyet, nehezen találhatna erre jobb módot a PiS átcsábításánál, hogy egyszerre gyengítse az ECR-t és erősítse a saját csapatát, ennek itt próbáltunk nagyjából utánaszámolni. (A lengyel párt után mandátumok száma szerinti sorrendben hatképviselős delegációk következnek az euroszkeptikus csoportban.)

Az ECR alakulóülésén egy új tagot is felvettek, a független észt Jaak Madisont. A képviselőt az Euronews egyik tudósítója korábban hírbe hozta a készülő új frakcióval is.

A Fidesz, az ANO és az Osztrák Szabadságpárt elnöke vasárnap írta alá a Patrióták Európáért nevű frakcióról szóló egyezséget. A magyar miniszterelnök másnap arról beszélt, hogy július 8-án tartják az alakulóülésüket. Elvben bármikor át lehet lépni egy másik frakcióba, de ha a PiS átmenne, akkor napokkal azután tenne így, hogy egy másik csoport alakulóülésén ott volt és társelnöki posztot kapott.

Politico: Az ID beolvadhat a Patriótákba

Frakcióalapításhoz legalább hét országból minimum 23 képviselő kell. Az eddigi bejelentések alapján a Patrióták Európáért csak utóbbi követelményt teljesíti, de ahogy arról az elemzésünkben is írtunk, lehetnek még komoly tartalékai a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia (ID) csoportban.

A Bloomberg szerint átmehet onnan a francia Nemzeti Tömörülés (RN), ami az egész EU-ban a legtöbb képviselői helyet, harmincat szerezte, Orbán Viktor pedig a hétfői interjújában olaszokról lehetséges csatlakozásáról beszélt, akik alatt az új csoportot lelkesen fogadó olasz Ligára gondolhatott. Korábban a Politico arról írt a Domani nevű lapra hivatkozva, hogy az RN és a Liga megegyezhetett az ID elhagyásáról, az olasz oldal szerint gyakorlatilag átcímkéznék és bővítenék a mostani frakciót az új csoporttal.

Az ID eredetileg szintén szerdán tartotta volna az alakulóülését, de ezt a Politico szerint hétfőre halasztották – épp aznapra, amikor a Patrióták is először ülnének össze. A lap egyik forrása arról beszélt, hogy hétfőn döntenék el: teljesen beolvadjanak az ID-sek az új frakcióba, vagy maradjanak a 2019 óta kiépített szervezetnél.


A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!