Bejelentette Orbán a „legerősebb” európai jobboldali tömörülés megalakulását, de a tagok kilétét homály fedi

2024. június 30. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babiš, Csehország korábbi miniszterelnöke és az ANO párt elnöke, vasárnap délelőtt Bécsben egy „Patrióta Kiáltványt” fogadtak el, amely egy új Európai Parlamentbeli frakció megalakulását vetítheti előre.

Orbán kijelentette, hogy az európai politikát meg kell változtatni, és egy új korszak kezdődik. Kiemelte, a változás Európában már elkezdődött, amit a június 9-i választás eredményei is bizonyítanak. Hangsúlyozta, hogy felelősséget vállalnak Európa legerősebb jobboldali tömörülése elindításáért.

„Ma egy olyan politikai formációt hozunk létre, amely meggyőződésem szerint hasítani fog, és nagyon gyorsan az európai jobboldal legnagyobb frakciója lesz. Ez napokon belül be fog következni, és utána határ a csillagos ég. Az majd egy másik sajtótájékoztató”

– mondta Orbán, hozzátéve, hogy „a legerősebb osztrák, magyar és cseh jobboldali erő ül most önök előtt”.

Herbert Kickl is hasonló véleményt fogalmazott meg, miszerint új korszak kezdődik Európában a szabadság és szuverenitás jegyében. Kijelentette, hogy egy új szövetséget kívánnak bemutatni, amely közös erőt biztosít Európának, és üdvözölte Orbán Viktort, akit az egyetlen olyan európai miniszterelnöknek nevezett, aki képes megvédeni országát a migrációs hullám ellen​.

A Patrióta Kiáltvány szövege szerint Európa nemzetei történelmi fordulóponthoz érkeztek, és az Európai Unió jelenlegi irányvonala ellentétes a nemzetek, térségek és az európai közösségek akaratával. A patrióta erők azt ígérik, hogy visszaadják Európa jövőjét az európai embereknek.

A Népszava még szerdán arról írt: a Fidesz saját EP-frakciót alapítana. Erre Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a csütörtöki állam- és kormányfői találkozó közben újságíróknak, úgy reagált: „Lehet, valami törtéhet, ha szabad így mondanom”.

A legnagyobb kérdés az, hogy a frakciót kik alkotják majd, mely pártok lesznek ezek.

A szabályok szerint ugyanis a frakcióalakításhoz legalább hét országból kell EP-képviselőket felvonultatni.

A Gemist a következő pártokat sorolja fel potenciális tagként, a lap azt is megindokolja, hogy melyik miért jöhet számításba:

Magyarország: Fidesz (10 mandátum), KDNP (1)

  • Az ECR-be nem kellettek, a Néppárttal kölcsönösen utálják egymást, és a frakciónélküliség unalmas már.

Csehország: ANO (7), esetleg Přisaha&Autóspárt (2)

  • Babiš az ANO-val hasonló helyzetben van, mint Orbán a Néppárttal, míg az autóspárti koalíció csatlakozhat politikai mentoruk, Václav Klaus révén.

Lengyelország: esetleg PiS (20)

  • Bár az ECR ismertebb brand, az új frakció súlyos tényező lehetne, ha a PiS csatlakozna. Erre 50% esély van, jegyzi meg a Gemist.

Szlovákia: Smer (5), esetleg Republika (2)

  • A Smer csatlakozása logikus lenne, a Republika pedig Orbán-ellenes brüsszeli szankciókat kritizált.

Horvátország: Domovinski pokret (1)

  • Tematikailag a Fideszre rímel, és Közép-Európa-párti nacionalizmusuk miatt.

Ausztria: FPÖ (6)

  • Az FPÖ-nek mérsékeltebb szövetségesei lennének, és európai színtéren előnyös, ha magyar és szlovák kormányfő is a szövetségesük.

Románia: RMDSZ (2)

  • Szoros budapesti politikai irányvonal követése miatt és megbízható szövetséges a Fidesz számára.

Németország: esetleg Familienpartei (1)

  • Demográfiai és családügyi témákban érdekelt, Magyarország iránti szimpátia miatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!