Ha a Tisza Párt belép, a KDNP kilép az Európai Néppárt frakciójából. Az RMDSZ mindeközben hallgat

2024. június 14. – 13:41

Ha a Tisza Párt belép, a KDNP kilép az Európai Néppárt frakciójából. Az RMDSZ mindeközben hallgat
Semjén Zsolt az Európai Néppárt elnökével folytatott megbeszélést 2024. jún. 14-én – Fotó: Botár Gergely / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Manfred Weber Budapestre látogatott, hogy Magyar Péterrel tárgyaljon a Tisza Pártnak az Európai Néppárthoz való csatlakozásáról, de a KDNP elnökével, Semjén Zsolttal is találkozott az EPP elnöke és európai parlamenti frakcióvezetője. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Semjén Zsolt kijelentette: ha a Tisza Pártot felveszik a Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan – írja a Telex.

A hír nyomán megkerestük az RMDSZ szóvivőjét, Csoma Botondot, ugyanis a szövetség két képviselője továbbra is a Néppártban folytatná az európai parlamenti politizálást, legalábbis az eddigi nyilatkozatok szerint. Csoma Botond a Transtelex kérdésére annyit válaszolt, hogy a Tisza Párthoz való viszonyulásról egyelőre nincs hivatalos álláspontja a szövetségnek, nem tárgyaltak erről, ezért nem tud semmit sem közölni az RMDSZ nevében.

Kelemen Hunor két interjúban is megerősítette, hogy az RMDSZ továbbra is az Európai Néppárt tagja szeretne maradni. A Maszolnak adott interjúban a pártelnök annyit mondott a Tisza Párthoz való viszonyulásról, hogy „egyrészt a néppárti tagság, az ma még nem kérdés. Az messzibb van, szerintem ebben az esztendőben nem is fog fölmerülni, mert ahhoz kongresszus kell, ahhoz politikai közgyűlés kell, ettől túl messze vagyunk. A frakcióba egyenként veszik fel a tagokat, azok jelentkeznek, akik akarnak, miután megvan a választás, és ott többségi szavazással döntik el, hogy a frakcióba befogadják vagy nem fogadják be” – részletezte.

Az RMDSZ elnöke oda akart kilyukadni, hogy a két RMDSZ-es EP-képviselőjének igennel vagy nemmel való szavazása nem sokat nyom a latban, ha arról van szó, hogy felvegyék-e vagy sem a Tiszát az EPP parlamenti frakciójába.

„Ott teljesen független, hogy mi erről mit gondolunk, a frakció többsége, be fogja fogadni” – jelentette ki Kelemen.

A Maszolnak tett kijelentése óta annyiban bonyolódott a helyzet, hogy a KDNP egyértelművé tette: számára nem elfogadható a Tiszával egy frakcióban ülni. Csoma Botond szerint, ha lesz egy hivatalos álláspontja erről az RMDSZ-nek, akkor azt közölni fogják, egyelőre nincs. Egyébként nemrég még Semjén is úgy nyilatkozott, hogy a KDNP biztosan marad a Néppártban, hisz „a jelenlétünk nemzeti érdek is”.

A mostani adatok szerint az Európai Néppárté lesz messze a legnagyobb frakció az újjáalakuló EP-ben. A csoport 189 mandátumra számíthat a 720-ból, a szocialisták 135-tel állnak a második helyen. Ahogy az részletes elemzésünkből is látszik, a néppárti frakció erősödött legjobban a választás előtti súlyához képest a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia után. Ehhez hozzátartozik, hogy az EP az adatokban már a Néppárthoz számolja a Tisza Párt 7 EP-képviselőjét is.

Manfred Weber néhány napja arról beszélt, hogy „nagyon szívesen” együttműködik Magyar Péterrel. „Az ajtónk nyitva áll”, örül Magyar érdeklődésének, mondta.

Európai Néppárt néven egyszerre létezik egy európai pártcsalád (EU-n kívüli tagokkal is); és ennek van egy európai parlamenti „képviselőcsoportja” (frakciója), de nem csak a pártcsalád tagjaitól ülhetnek benne képviselők. A tiszások egyelőre utóbbihoz csatlakoznának.

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó Néppárt európai parlamenti frakciójából, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a Kereszténydemokrata Néppártból (KDNP) Hölvényi György bent maradt.

Semjén Zsolt a pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta,

„Világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban”.

Semjén Zsolt arról beszélt, érzelmileg is nehéz ez a szituáció, szerinte ugyanis nagyon fontos, hogy az Európai Parlament legnagyobb frakciójában a KDNP hangot tud adni a magyar nemzeti szempontoknak, Ukrajna vonatkozásában pedig különösen a kárpátaljai magyar kisebbség miatt fontos ez. Mint mondta, erről is hosszan beszélgettek Manfred Weberrel.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!