Több szeretetet, kevesebb gyűlöletet! Ezrek vettek részt a hetedik kolozsvári Pride felvonuláson

2024. június 15. – 19:51

Több szeretetet, kevesebb gyűlöletet! Ezrek vettek részt a hetedik kolozsvári Pride felvonuláson
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Emlékszem még az első kolozsvári Pride-ra, egy borús, júliusi szombat délelőtt tartották a Garibaldi és Napoca híd között, a Szamosnak az Arénával szemközti oldalán. Az volt az érzésünk, hogy valószínűleg több a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és más szexuális kisebbséget támogató szimpatizáns, mint a ténylegesen közösséghez tartozó személy. Sőt, talán több magyar, mint román. Csendben vonultunk, és szinte láthatatlanul. A többség fehéret viselt, hogy a színekkel nehogy bárkit is megzavarjon. Emlékszem, a meleg ismerőseim aznap este milyen kíváncsian érdeklődtek, hogy milyen volt, megzavarták a tömeget, kellett volna féljenek, ha részt vesznek?

Aki akkor részt vett, majd a következő ötöt kihagyta, és szombat délután véletlenül Kolozsvár főterén sétálva találkozott a Pride-re gyülekező tömeggel, egészen elámulthatott. Sokan voltak, színesek, nem akart már senki sem nem feltűnő lenni, bőven került elő csillámpor, de nem volt semmi ízléstelen. (Persze kinek mi a megbotránkoztató és az ízléstelen). Szóval érezhető, hogy az esemény szervezői egyre profibbak.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Most már jól működött a hangosítás (a TIFF-ét használták), jól szólt a zene, mert abból is jutott, ha nem is felvonulásra, de legalább a felvonulást követő rögtönzött kis „koncertre”. Hetedjére már belejöttek, kitalálták, hogy milyen sorrendben következzenek az események ahhoz, hogy a beszédeket is mindenki meghallgassa, és a felvonulás útvonala is rögzülni látszik: az elmúlt két alkalomhoz hasonlóan a Főtérről indultak a résztvevők, majd a Wesselényi (Regele Ferdinand), a Malom (George Barițiu), a Bartha Miklós (Emil Isac), az Arany János (Petru Maior), illetve a Jókai (Napoca) utcákon haladva tértek vissza a kiindulópontba.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A fiatalok tömege is állandónak látszik, manapság a kolozsvári Pride nagyjából 2000-3000 embert tud megmozgatni. Talán valamivel többen voltak mint egy évvel ezelőtt, amikor az esőre álló idő talán megijeszthette az embereket, de soha nem hallottunk még ilyen kevés magyar szót.

A Pride profibb lett, de a tartalom, amiért a tüntetést (mert végülis ez az) szervezték, nem változott. Az egyik felszólaló szabadkozva meg is jegyezte, sajnálja, hogy ugyanazt kell mondja, mint minden évben: egy iași-i leszbikus pár a bejegyzett élttársi kapcsolat, illetve a párkapcsolat legalizálása mellett szólalt fel, míg egy másik a transzneműek megalázó romániai helyzetére hívta fel a figyelmet, hogy vannak olyanok, akik a román törvények szerint „egyszerűen nem léteznek”. Ez a két téma jelentette a tüntetés gerincét, ezért vonultak a résztvevők.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Nem véletlenül választották ezt, ugyanis egyre nyilvánvalóbb, hogy az ország vezetői mondvacsinált okokra hivatkozva halogatják az LMBTQ+ emberek jogainak elismerését és védelmét. Az Emberi Jogok Európai Bíróságának tavaly szeptemberi döntése értelmében a kormánynak meg kellene teremtenie az azonos nemű párok alkotta családok elfogadásának és védelmének jogi keretét, de a politikusok a konzervatív romániai társadalomra hivatkozva egyelőre próbálják ezt elkerülni, noha a felmérések szerint a román társadalom készen áll a változásra, többségben vannak azok, akik támogatják, hogy az azonos nemű párokat is ismerjék el jogilag.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Idén először volt MC is, akinek a feladata szerint meg kellett volna adni az alaphangot, hogy mit skandáljon a vonuló tömeg (pl. Egyenlő jogokat mindenkinek!, Több szeretetet, kevesebb gyűlöletet! stb.), de azt még nem sikerült elérni, hogy az egész felvonulás alatt hangosak legyenek a felvonulók. Talán csak a Pride-hoz csatalakozó Palesztina-párti tüntetők tudtak végig hangosak maradni.

Nicolae Ștefănuță – úgy tűnik újraválasztott – EP-képviselő a sűrű kampány után idén nem vett részt a Pride-on, így idén magyarul senki sem szólalt fel, igaz, egyetlen más helyi vagy épp az országos politikában érdekelt szereplő sem szólalt fel a színpadon.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Egyértelmű, hogy az eddigi legjobban szervezett Pride felvonulást tartották Kolozsváron. Az első felvonulást, 2017-est már felidéztem (a régi Transindexen már nem lehet betölteni a képeket, ezért nem linkelem). 2018-ban még mindig nem merte a központban engedélyezni a városvezetés a felvonulást, akkor a régi sportcsarnok környékén gyülekezett a mintegy másfélezer résztvevő, akik tényleg egy üdítő, Pride-jellegű eseménynek örülhetett. 2019-ben aztán végre a Főtéren indulhatott a felvonulás hozzávetőleg háromezres tömege, a tikkasztó hőségben a hangulat nem volt az igazi, igyekeztek gyorsan lezavarni.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

2020-ban a járvány miatt elmaradt a Pride, 2021-ben pedig sokáig kétséges volt, hogy megtarthatják-e, de egy augusztusi vasárnap délelőtt végül megrendezték, igaz nem a belvárosban, hanem csak a Sétatér környékén. A központba már nem mehettek, mert a főteret épp a Kolozsvári Magyar Napok foglalta el, de kárpótlásul talán annak volt a legjobb a hangulata, mindenki pörgött, hogy a világjárvány közepén Pride-ot tartanak, és azon fogalmazta meg a legerősebb üzeneteket a mintegy ezer vonuló. A járványügyi intézkedések megszűntével 2022-ben óriási tömeg gyűlt össze a város főterén, olyan 3-5 ezer ember vonulhatott fel a szikrázó napsütésben. Mindenki örült, hogy kiszabadult, de annak a szervezése sem ment olyan flottul, mint az idei. Tavaly is pöpecül sikerült, akkor csak az időjárás elpártolása miatt maradt némi hiányérzetünk.

Az idei Pride felvonulással egy időben a családokért is tartottak egy gyülekezőt az Avram Iancu téren. Nem tudjuk hányan vettek részt, de úgy tűnik, jelentéktelenek maradtak. Néhány ugyan megjelentek Wesselényi utcában is, de a csendőrség gyorsan elvette a molinóikat, és megkérték őket, hogy távozzanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink