Először támogatja a romániaiak többsége az azonos nemű párok jogi elismerésének valamilyen formáját

2024. április 4. – 13:16

Másolás

Vágólapra másolva

Először fordult elő, hogy a Romániában élők többsége támogatja a melegek, leszbikusok, transzneműek (stb.) alkotta párok jogi elismerésének valamilyen formáját – derül ki az Accept jogvédőszervezet megrendelésére készült felméréséből.

A CULT Research által idén márciusban készített felmérésből az derült ki, hogy a romániaiak 56 százaléka egyetért az azonos nemű személyek házasságkötésével vagy a kapcsolatuk jogi elismerésének más formájával (ilyen lehet például a bejegyzett élettársi kapcsolat). Az Accept közleménye megjegyzi, ez 13 százalékpontos növekedést jelent 2021-hez képest, amikor a megkérdezettek 43 százaléka mondta azt, hogy egyetért az azonos nemű párok kapcsolatának jogi rendezésével. A tájékoztatásban azt írják, hogy a romániaiak 70 százaléka gondolja azt, hogy minden családot törvénynek kell védenie, beleértve az azonos neműek által alapított családokat is. A felmérés Románia felnőtt lakosságára reprezentatív.

Ugyanakkor az derül ki, hogy a válaszadók 69 százaléka tartja méltánytalannak, hogy egy LMBT-személy halála esetén az élettársa nem örökölhet utána, 67 százalékuk szerint pedig az sem méltányos, hogy nem látogathatják meg élettársukat, ha az kórházba kerül. A szülők 53 százaléka állítja, hogy ha fiaik vagy lányaik melegek vagy leszbikusok lennének, akkor azt szeretnék, ha a törvény lehetővé tenné számukra, hogy hozzámenjenek ahhoz a személyhez, akit szeretnek, akárcsak mindenki más.

A felmérés ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy az LMBTQ-személyek láthatósága is megnőtt Romániában. Míg 2021-ben még a megkérdezettek mindössze 19 százaléka állította, hogy ismer melegeket, leszbikusokat, transzneműeket a közösségében, addig idén márciusban már 29 százalék volt ez az arány. A megkérdezettek 72 százaléka állította azt, hogy családja nem veszítene semmit, ha az azonos nemű párok is egyenlő jogokat kapnának.

Az Accept azt is megjegyzi, hogy az országot vezető politikusok még mindig nem dolgozták ki az LMBTQ+ párokat elismerő törvényes keretet, pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságának tavaly szeptemberi döntése után fél évük lett volna benyújtani az ehhez vezető cselekvési tervet. Azt írják, hogy a kormány csak annyit közölt a benyújtott dokumentumban, hogy továbbra is keresi a végrehajtási módszereket.

„A politikai osztály olyan konzervatív társadalomról beszél, amely nem tükröződik a valóságban. Ez a társadalom fejlődött. Az Eurobarométer szerint 2007-ben Románia volt Európa leghomofóbabb országa. A helyzet gyökeresen megváltozott” – idézik Cristian Pârvulescu politológust.

Az Accept ugyanakkor azt is bejelentette, hogy várhatóan idén június 29-én tartják majd meg a bukaresti Pride-felvonulást. Az idei esemény mottója pedig az lesz, hogy „We are ready!”, tehát „Készen állunk!”.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly szeptemberben utasította el – immár végérvényesen – a kormány fellebbezését az azonos nemű személyek alkotta családok jogvédelmével kapcsolatos ügyben. A döntés lényegében arra kötelezi Romániát, hogy teremtse meg az azonos nemű párok alkotta családok elfogadásának és védelmének jogi keretét. Akkor több politikus is nehezményezte, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága nem vette figyelembe a romániaiak hagyományait. Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke idén márciusban ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolat szabályozását „egy adott pillanatban” Romániában is be kell majd vezetni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!