Román szenátorok a melegházasság elismertetéséről: az EU-nak a kulturális különbségeket is figyelembe kellene vennie

2023. szeptember 27. – 16:51

Román szenátorok a melegházasság elismertetéséről: az EU-nak a kulturális különbségeket is figyelembe kellene vennie
Résztvevők az idei Pride felvonuláson, Kolozsváron, ahol többek között az azonos neműek házassághoz való jogát is követelték – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A szociáldemokraták vezető szenátora szerint időre van szükség a melegházasság romániai törvényes elismeréséhez, a szenátus nemzeti liberális alelnöke szerint az Emberi Jogok Európai Bírósága nem vette figyelembe a romániaiak hagyományait, amikor döntésével az LMBTQ+ párok jogainak védelmére kötelezte az országot, a Románok Egyesüléséért Szövetség elnöke szerint pedig nincs is joga a romániai házasságokról dönteni.

Elemezni kell az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntését, amellyel elutasította a kormány fellebbezését az azonos nemű személyek alkotta családok jogvédelmével kapcsolatos ügyben, a döntést el kell magyarázni a társadalomnak, az európai hatóságoknak pedig meg kell érteniük, hogy a tagállamok között kulturális különbségek vannak, fogalmazott Lucian Romaşcanu, a szociáldemokraták szenátusi frakciójának vezetője az Agerpres szerint.

„Románia vállalta, hogy elismeri az azonos nemű uniós állampolgárok házasságát, így azok, akik más uniós tagállamokban kötöttek ilyen házasságot, letelepedési engedélyt kaphatnak Romániában. Ezzel a döntéssel kapcsolatban kormányzati szinten kell majd tárgyalnunk, és meglátjuk, hogy mik a következő lépések. Nyilvánvalóan van ez az irány, amit mi elfogadunk, hiszen az EU tagjai vagyunk. Ugyanakkor ezeket a dolgokat óvatosan, idővel és a társadalom számára kellő magyarázattal kell elvégezni, mert meg kell értenünk, és európai szinten is meg kell érteni, hogy a tagállamok között jelentős kulturális különbségek vannak” – mondta Romaşcanu szerdán a szenátusban.

Románia vállalja az uniós tagsággal járó összes kötelezettségét, „de nekünk is van mondanivalónk” – tette hozzá a PSD szenátora. „Az Európai Unióhoz való tartozás rengeteg előnnyel járt számunkra, természetesen vannak dolgok, amelyekkel nem mindig értünk egyet, de figyelembe kell vennünk őket. A törvényeket mindig aktualizálni kell az európai uniós határozatok vagy irányelvek mentén az egyes uniós tagállamokban” – fejtette ki Romaşcanu.

A szenátor szerint az igazságügyi minisztérium és a külügyminisztérium kell átgondolja, hogy hogyan és mennyi idő alatt lehet a romániai törvényt az európaihoz igazítani.

„Tekintettel a kulturális különbségekre, amelyekről beszéltem, minden bizonnyal lesz egy tárgyalási folyamat a határidőkről az Európai Unióval. Nem a kötelezettségről tárgyalunk, mert mint mondtam, az uniós tagság kötelezettségekkel is jár, hanem az ütemtervről, az elfogadás módjáról kell majd kormányszinten, majd parlamenti szinten tárgyalni”

– mondta Romaşcanu.

Virgil Guran: Elhamarkodott döntést hozott az EJEB

Elhamarkodott döntést hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amikor elutasította a román kormánynak az azonos nemű párok kapcsolatának polgári jogi elismerésére vonatkozó döntés elleni fellebbezését – vélekedett szerdán Virgil Guran, a szenátus nemzeti liberális párti alelnöke.

A szenátor kifejtette, valamennyi országnak megvan a maga jellegzetessége vallás, felfogás, hagyományok terén, és az EJEB-nek erre tekintettel kellene lennie. „Úgy vélem, elhamarkodott döntést hozott az EJEB (...) Megvitatjuk az ügyet a parlamentben és meglátjuk, mi a teendő” – fogalmazott.

Guran szerint a törvényhozók többsége „nem nézi jó szemmel” az azonos neműek házasságát.

„Mindenki azt tesz, amit akar, de én úgy gondolom, hogy tekintettel kell lennünk a népünk hagyományaira is, mindarra, amit őseink tanítottak” – szögezte le Guran, aki szerint „eléggé kényes helyzet” alakult ki a téma kapcsán.

Újságírói kérdésre, miszerint lehetségesnek tartja-e, hogy egy jogszabállyal még a jövő évi választások előtt összhangba hozzák a vonatkozó hazai törvényeket az uniós jogrenddel, a szenátor azt mondta, a személyes véleménye az, hogy ez nem lehetséges, de erről a vezetőtestületekben hozzák meg a döntést.

George Simion: Egyetlen európai bíróságnak sincs joga a romániai házasságokról dönteni

George Simion, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke szerdán kijelentette, hogy „egyetlen európai bíróságnak sem áll jogában” dönteni a Romániában kötött házasságokról, hozzátéve, hogy tiszteletben tartja azokat az uniós államokat, ahol engedélyezett az azonos neműek házassága, amennyiben ezek a házasságok „ezen államok területén fejtik ki hatásukat”.

„Az AUR 2024-től kormányon lesz, és az AUR úgy gondolja, hogy egyetlen európai bíróságnak sem áll jogában dönteni a romániai házasságokról” – nyomatékosította Simion, aki szerint ha külföldi igazságszolgáltató intézmények döntenek arról, hogy „a románoknak mi a jobb”, az azt jelenti, hogy „a románok már nem urak saját hazájukban”.

Az EJEB májusban döntött úgy, hogy Románia megszegte az emberi jogok európai egyezményének nyolcadik, családi és magánélethez való jogra vonatkozó paragrafusát azzal, hogy nem ismeri el az azonos nemű párokat. A döntés négy évvel azután született meg, hogy Florin Buhuceanu és Victor Ciobotaru, valamint további húsz azonos nemű pár beperelte Romániát, amiért az állam nem ismeri el őket családként és nem biztosít számukra jogvédelmet. A májusban hozott döntés ellen nyújtott be fellebbezést a Külügyminisztérium, amelyet keddi döntésével elutasított az EJEB Nagykamarája.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!