Magyarul is köszöntötték a Kolozsvár Pride idei résztvevőit

2023. június 17. – 18:21

Magyarul is köszöntötték a Kolozsvár Pride idei résztvevőit
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

A tavalyi rekordlétszámú Pride felvonulásnál valamivel kevesebben, nagyjából kétezer ember gyűlt össze Kolozsvár főterén, hogy az egyenlő jogokért tüntethessen. Ezzel hetedszer kezdődött el Kolozsváron a Pride hét, illetve hatodszor szerveztek felvonulást.

A szerelem az szerelem függetlenül a kultúrától – mondta már a beszédek vége felé Nicolae Ștefănuță USR-s EP-képviselő magyarul. Ennyi volt, de még így is premiernek számít, mert korábban soha nem köszöntötte hivatalosság magyarul is a Pride felvonulás résztvevőit, amelytől Kolozsvár vezetése, mind Emil Boc polgármester, mind Oláh Emese és Dan Tarcea alpolgármesterek következetesen távol tartják magukat. Nem úgy Andreas Wolter, Kolozsvár testvérvárosának, Kölnnek a jelenlegi alpolgármestere, aki már nem először vett részt és szólalt fel az eseményen, aki mostani felszólalásában nehezményezte is a városvezetés távolságtartását.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A szervezők tanulva az előző évek hibáiból, amikor jellemzően a felvonulás után tartották a beszédeket, amikor már elkezdett szétszéledni a tömeg, most nem sokkal a meghirdetett 13:30-as kezdés után a színpadra szólították a felszólalókat, többek között az előbb említett két politikust is, de beszédet mondott egy leszbikus pár Brassóból, akik Florin Buhuceanuval és Victor Ciobotaruval közösen beperelte Romániát az Emberi Jogok Európai Bíróságán, amiért az állam nem ismeri el őket családként és nem biztosít számukra jogvédelmet. (Az esetről, illetve a Román államot elmarasztaló ítéletről ebben az anyagunkban számoltunk be.) A mostani felszólalásukban azt hangsúlyozták, hogy nem csak az LMBTQ+ közösséghez tartozó embereknek van szüksége erre a törvényre, hanem egész Romániának. Az inkluzivitás jegyében pedig siketnéma felszólalói is voltak az eseménynek, akik azt is megtanították az összegyűlt tömegnek, hogy miként mutatják a román jelnyelvben azt, hogy büszkeség menet, meleg, leszbikus, szerelem vagy éppen béke.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A beszédek időzítése abban a tekintetben is jól működött, hogy a szervezők megfogalmazhattak egy világos üzenetet:

„Minden ember azonos jogokat és tiszteletet érdemel, szexuális irányultságától vagy nemi identitásától függetlenül!”

Az egyenlő jogokat üzenet az egész felvonulás egyik visszatérő motívuma, a tömeg által leggyakrabban skandált rigmus lett, és ettől sokkal inkább volt tüntetés hangulata a felvonulásnak, mint a korábbi években, amikor a különböző táblákon feliratként jelentek meg erős megfogalmazások, de a felvonuláson már csendben vonult a tömeg. A szervezők egyébként hangsúlyozták a felvezetőjükben, hogy ez egy tüntetés, azért mennek a résztvevők utcára, hogy egyenlő jogokat követeljenek az LMBTQ+ közösséghez tartozó embereknek.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

A néha eleredő eső ellenére is egyértelmű, hogy az egyik legjobban szervezett Pride felvonulás volt Kolozsváron, amely ugyanazt a központi útvonalat járta be, amit tavaly is: a résztvevők a Főtérről indultak, majd a Wesselényi (Regele Ferdinand), a Malom (George Barițiu), a Bartha Miklós (Emil Isac), az Arany János (Petru Maior), illetve a Jókai (Napoca) utcákon haladva tértek vissza a kiindulópontba. Az nem teljesen egyértelmű, hogy a gyülekező esőfelhők vagy a visszafogottabb beharangozó volt-e az oka, de idén valamivel kevesebb résztvevője volt a felvonulásnak, mint a tavalyi rekordlétszámot hozó Pride-nak.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Kolozsváron először 2017-ben tartottak Pride felvonulást. Egy borongós szombat délelőttön körülbelül nyolcszáz tüntető tett egy rövid, de kellemes sétát a Garibaldi és Napoca híd között, a Szamosnak az Arénával szemközti oldalán. Mivel ez a Pride nem a városközpontban zajlott, nem láthatták sokan, de mégis mindenki örült annak, hogy egyáltalán sor kerülhetett a rendezvényre. 2018-ban még mindig nem merte a központban engedélyezni a városvezetés a felvonulást, akkor a régi sportcsarnok környékén gyülekezett a mintegy másfélezer résztvevő, akik tényleg egy üdítő, Pride-jellegű eseménynek örülhetett. 2019-ben aztán végre a Főtéren indulhatott a felvonulás hozzávetőleg háromezres tömege, de azért a hangulat nem volt az igazi, igyekeztek gyorsan lezavarni a júniusi forróságban.

Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Fotó: Tóth Helga / Transtelex

2020-ban a járvány miatt elmaradt a Pride, 2021-ben pedig sokáig kétséges volt, hogy megtarthatják-e, de egy augusztusi vasárnap délelőtt végül megrendezték, igaz nem a belvárosban, hanem csak a Sétatér környékén. A központba már nem mehettek, mert a főteret épp a Kolozsvári Magyar Napok foglalta el, de kárpótlásul talán annak volt a legjobb a hangulata, mindenki pörgött, hogy a világjárvány közepén Pride-ot tartanak, és azon fogalmazta meg a legerősebb üzeneteket a mintegy ezer vonuló. A járványügyi intézkedések megszűntével tavaly óriási tömeg gyűlt össze a város főterén, olyan 3-5 ezer ember vonulhatott fel a szikrázó napsütésben.

Az idei Pride felvonulással egy időben a családokért is tartottak egy gyülekezőt az Avram Iancu téren, az a felvonulás is békésen zajlott. Igaz, néhány ellentüntető megjelent pár percre a Malom utcában, de rendbontás vagy élesebb szóváltás nem történt, legfeljebb a dugóba szorult autósok bosszankodhattak a felvonulók miatt. Úgy tűnik, igaza van Nicolae Ștefănuță EP-képviselőnek, aki beszédében nem csak magyarul köszöntötte az egybegyűlteket, hanem azt is kijelentette, az embereknek semmi ellenvetésük nem lenne az egyenlő jogok miatt, már csak a politikusoknak kellene ezt meghallani.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink