Az első romániai exit poll szerint az RMDSZ-nek megvan az 5 százaléka

2024. június 9. – 10:15

frissítve

Az első romániai exit poll szerint az RMDSZ-nek megvan az 5 százaléka
Az RMDSZ vezető politikusai a párt kolozsvári eredményváróján, 2024. június 9-én – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatkozás nélküli telefonhívást kapott szerkesztőségi tagunk, amelyben alig félperces, szavazásra buzdító üzenet volt hallható. A robot által felmondott szöveg a szavazásban az előzetes felméréseknél nagyobb arányban résztvevő románokra tér ki, valamint hangsúlyozza, a magyarok nem maradhatnak alul. A hívás átirata alább olvasható.

Jó napot kívánok! Azt látjuk, hogy még több román ember megy el szavazni. Többen, mint a felmérések mutatták. Mi, magyarok nem maradhatunk alul! Kérem, menjen el szavazni. Ha már szavazott, köszönjük, de kérjük, szóljon másoknak is. Most kell megmutatnunk, hogy számítunk, mert holnap már késő lesz. Csak rajtunk múlik. Szavazzon! Viszonthallásra!

Kifogyott a voksolóknak szánt több tízezer ajándékkönyvből a Cărturești, már nem éri meg csak ezért betérni a könyvesboltokba a szavazás után – jelentették be a közösségi médiában.

A könyvesboltlánc korábban meghirdette, ingyen könyvet vihetnek magukkal azon szavazópolgárok, akik valamely fizikai üzletük kasszájánál felmutatják a személyi igazolványukra ragasztott, szavazást igazoló matricát. A promócióra jelentkezők szabadon kérhettek kiadványt, azonban csak az előre meghatározott választékból.

Hivatalos személy elleni erőszak gyanújával őrizetbe vették a helyhatósági választásokon induló egyik brassói jelöltet – tájékoztatott a brassói ügyészség.

Az Agerpres értesülései szerint a Brassó polgármesteri tisztségére függetlenként pályázó Nicolae Florin Dogarról van szó, aki halállal fenyegette az egyik szavazókörzeti választási iroda elnökét.

A jelöltet vasárnapra virradóra vettek őrizetbe.

A marosvásárhelyi fesztiválra való jegyünk megszerzésének feltétele csupán annyi, hogy Facebook- vagy Instagram-oldalukon továbbítsunk nekik egy ezt bizonyító fotót – tájékoztatnak weboldalukon és a közösségi médiában. Természetesen a hirdetéssel a magyar fiatalokat célozzák meg elsősorban, románul nem kommunikálnak erről a lehetőségről.

Felhívják a figyelmet, a szavazókörzetekben tilos fényképezni, ezért inkább belépéskor készült szelfit, a személyi igazolvány hátára ragasztott, szavazást igazoló matricáról készült fényképet szorgalmazzák.

A fesztivál nulladik, július 3-i napjára való, 49 lej értékű belépőt voucherrel vásárolhatják meg a szavazók, ezen kódokat június 10. és 12. között küldik majd el a jelentkezőknek, és csupán június 16. éjfélig felhasználhatók – ígérik.

A nulladik napon egyébként Bruno x Spacc, az Erdélyrap Sessions, KKevin, AKC Misi, Grasa, Kisé, Kish & Hooni, valamint Andrei Chelbezan lépnek fel.

Marosvásárhelyen többen jelezték, hogy a Kárpátok sétányán nem találják a szavazókörzetet – tájékoztat Soós Zoltán kampánycsapata.

A tájékoztatásban jelzik, hogy a 21-es és a 22-es szavazókörzeteket a megszokott helyükről, a Firedrich Schiller Gimnáziumből átköltöztették a Napsugár Napköziotthonba. A szóban forgó (tehát a 21-es és a 22-es számú) szavazókörzetek címe: Kárpátok sétánya 5. szám. A két körzetben összesen 2361 szavazó érintett.

A választási hatóság oldalán, registrulelectoral.ro-n egyébként a személyi szám és a családnév megadásával könnyedén megtudhatjuk, hogy melyik körzethez tartozunk, illetve térképen magyarázzák el azt is, hogy hol van az említett szavazókörzet.

A 13 órai részvételi adatokból is azt látszik, hogy a dél-romániai szavazók a legaktívabbak a választásokon.

A helyhatósági választásokon 13 óráig a szavazásra jogosult Teleorman megyeiek 29,48 százaléka vett részt, míg az Olt megyeiek 29,53 százaléka. A lista végén továbbra is Bukarest kullog, ott a választók 16,43 százaléka járult az urnákhoz, majd Vaslui megye következik 17,09 százalékkal és Kolozs megye 17,81 százalékkal.

Hargita megyében a helyhatósági választásokon 22,05 százalékos a részvétel, Maros megyében szintén ugyanennyi, míg Kovászna megyében 22,04 százalékos. A magyarok lakta megyék közül Szatmár van még jobban lemaradva, a választók 19,96 százaléka voksolt 13 óráig.

Az EP-választásokon is Teleorman és Olt megye a legaktívabb. A lista végén ebben az esetben is Bukarest áll.

A székelyföldi megyék közül Hargita megyében a legmagasabb a választási kedv 22,41 százalékkal, de mindháromban az országos átlag (22,27) körül teljesítenek. A más magyarok lakta megyék közül Kolozs van legjobban lemaradva 18,87 százalékkal.

Több helyről is jelezték a szavazók, hogy a pecsétről elfogy a tinta és a negyedik és ötödik lapra már vagy csak nagyon halványan tudnának pecsételni vagy félő, hogy sehogy. A megoldás ebben az esetben az, hogy új pecsétet kell kérni, vagy a régit ismét meg kell mártani a tintában. A felkészületlen szavazóházi biztosok lehet, hogy ellenezni akarják majd, de minden szavazó nyugodtan ragaszkodjon ehhez, mert erre lehetőségük van.

Ami a választási csalásokat illeti, a kolozsvári RMDSZ polgármesterjelöltje, Oláh Emese szerint a szavazóbiztosok azt jelezték, hogy előre lepecsételt lapokat találtak a polgármesteri jelöltes lapok között, amiken a Szociáldemokrata Párt jelöltjére már el volt helyezve a pecsét.

Temesváron magát Dominic Fritzet gyanúsították meg azzal, hogy szabálytalankodik, amikor a szavazóbiztosoknak kávét vitt. Amikor Fritzet megkérdezték a kávéosztogatásról, elmondta, hogy nem tett semmi illegálisat, és gesztusa az udvariasság jele.

Egy kolozsvári férfi a szavazóhelyiségben értesült arról, hogy valaki már szavazott helyette. A férfinak a 147-es szavazókörzetben kellett volna szavaznia, azonban személyi igazolványának átvétele után a szavazóbiztosok közölték vele, hogy egy másik személy már szavazott az ő nevében. Ez egy félreértés következtében történt, mivel az azonos nevet viselő polgár valójában egy másik szavazókörzethez tartozott. Végül a férfi szavazhatott, de alá kellett írnia egy jegyzőkönyvet, írja a Stiri de Cluj.

A Spotmedia is összegyűjtött néhány kisebb-nagyobb csalást, kirívó esetet, ami a reggel óta előfordult. Egy Vâlcea megyei szavazót 600 lej bírsággal sújtottak, mert lefotózta a szavazólapját.

Egy 45 éves férfi meghalt az Alunu (Vâlcea) község szavazóhelyiségében. Az orvosok a helyszínre érkeztek, de már késő volt. Az előzetes információk szerint a férfi epilepsziás volt.

Egy Băneasa-i polgármesterjelöltet (Konstanca megye) azzal vádolnak, hogy megtámadott egy szavazót, miután az visszautasította az általa felajánlott 1.000 lejt.

Egy Dolj megyei szavazóhelyiségben tartózkodó rendőr könnygázt használt, miután egy férfi agresszívvé vált. A konfliktus során a férfi társa megharapta a rendőrt.

Lehet kánikula és eshet az eső, de 13 óráig még mindig többen mentek el szavazni, mint a korábbi választásokon.

Az Állandó Választási Hatóság adatai szerint 13 óráig a helyhatósági választásokon 3 910 256 személy szavazott, ami a jogosultak 21,62 százaléka. Ez fél százalékponttal magasabb, mint a 2016-os, az utolsó normális körülmények között tartott helyhatósági választásokkor. 2020-ban ugye a világjárvány nehezítette a szavazáson való részvételt.

Az EP-választásokon eddig 4 039 364 szavazó jelent meg, ebben az esetben a választási részvétel 22,27 százalékos. Ez minden korábbi EP-választásnál magasabb részvételt vetít előre.

Az Ódor Lajos vezette Progresszív Szlovákia listája kaphatta a legtöbb szavazatot az ország EP-választásán – írja a Napunk. Szlovákiában szombaton zajlottak az EP-választások, aminek a hivatalos eredményekeit csak az összes európai eredménnyel egy időben, vasárnap késő este fogják közölni, de nem hivatalos eredmények szerint a Progresszív Szlovákia 27,8 százalékkal megnyerte azt. Második helyen a Robert Fico vezette Smer végzett 24,8 százalékkal, míg a harmadik helyen a Republika 12,5 százalékkal. A Magyar Szövetség nem érte el a mandátumhoz szükséges 5 százalékot.

A Magyar Szövetség kampányplakátja – Fotó: olvasói fotó
A Magyar Szövetség kampányplakátja – Fotó: olvasói fotó

A felvidéki magyarok érdekvédelmi szervezete egyébként ugyanazokkal a fideztől átvett szlogenekkel kampányolt az Eu-s bejutásért, mint az RMDSZ tette ezt Erdélyben. Ők is azt hangsúlyozták, hogy az EU-nak változnia kell, és a jobboldali fordulatot, a békepártiságot hirdették.

A Napunk azt írja, hogy a Szlovákiának járó 15 mandátumból a PS hat mandátumot kaphat, míg a Smer ötöt.

Az erdélyi magyar megyék részvételi átlaga elmarad a romániai átlagtól, jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ szóvivője, aki délelőtt 10 órakor közölt adatokra hivatkozott, amelyek szerint akkor 7,6 százalékos volt a székelyföldi átlag a romániai 8,9 százalékhoz viszonyítva. Az RMDSZ-es politikusok az urnáktól kijövet egymás után tették közzé mozgósító nyilatkozataikat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szokásához híven ismét szülőfalujában, Csíkkarcfalván szavazott a vasárnapi helyhatósági és európai parlamenti választáson. A szövetségi elnök a szavazás utáni sajtónyilatkozatban ismét azt hangsúlyozta, hogy 500 ezer szavazat kell ahhoz, hogy az RMDSZ átlépje az Európai Parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. „Ma arra szavaztam, hogy legyen erőnk a helyi önkormányzatokban, hisz azok a döntések, amelyek helyben születnek, azonnal éreztetik hatásukat a mindennapi életünkben, és nekünk kell alakítanunk a sorsunkat” – jelentette ki a helyhatósági választások kapcsán.

Vincze Loránt, az RMDSZ második mandátumáért induló EP-képviselője is szavazott már. „Én egy olyan Európára szavaztam, amely támogatja az őshonos kisebbségeket, az erdélyi települések fejlődését, a gazdákat, a vállalkozókat, és amely nemet mond a magyargyűlöletre. Az erős és elszánt közösségek ki tudnak állni az érdekeik mellett, és ők lesznek a következő évtized győztesei. Én bízom abban, hogy ma az erdélyi magyarság a győztesek között lesz.”

Szilágyi Dóra, aki az RMDSZ EP-jelöltlistájának a harmadik, nem befutó helyén van, és a fiatalok mozgósítása volt a feladata, ezt nyilatkoztaMa arra szavaztam, hogy változzon Európa. Figyeljen oda az erdélyi magyar kisebbségre, figyeljen oda a fiatalokra, a mi szükségleteinkre, hogy itthon tervezhessünk jövőt, és ne kelljen külföldre mennünk.”

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács újrázni készülő elnöke, aki nyugodtan várja következő mandátumát, mert nincs reális ellenfele, szintén mozgósító üzenetet tett közzé. „A félmillió magyar igenre, a nyugodt erőre szavaztunk, arra, hogy legyen hangunk itthon és Európában, hogy Székelyföld az a hely legyen, ahol érdemes családot alapítani, szakmailag kiteljesedni. Építsünk együtt olyan Székelyföldet, ahova gyermekeink hazatérnek.”

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti újrázni készülő polgármestere is szavazott már. „Ma délelőtt a családommal együtt, a folytonosságra, Szatmárnémeti fejlődésére szavaztam, és arra, hogy a megyei tanáccsal kéz a kézben, a jövőben is együtt fejlesszük tovább az egész szatmári régiót. Ugyanakkor, azok ellen is szavaztam, akik vissza akarják vezetni Szatmárnémetit a sötét múltba, a stagnálás időszakába” – jelentette ki a városvezető, aki az elmúlt hetekben több olyan városfejlesztési projektet is befejezett és átadott, amitől újraválasztását reméli. Ilyen a szamos két partját összekötő gyalogos híd, a felújított városközpont. A kampányhajrá utolsó napjaiban Lázár János miniszter is megjelent Szatmárnémetiben, és ismét ígéretet tettek Kereskényivel a Dacia szálló évek óta húzódó felújításának befejezésére.

Biró Barna Botond, aki már a választások előtt kiütötte Borboly Csabát a Hargita megyei tanácselnöki tisztségből, szintén szavazott már. Az udvarhelyszéki RMDSZ-es politikus „egy erős és építkező közösségre” szavazott, „egy olyan Hargita megyére, amely képes szintet lépni, és megfelelő otthonául szolgálni minden lakója számára.”

Szabó Ödön nagyváradi RMDSZ-es képviselő is nyilatkozott, miután szavazott: „Egy kisebbségi közösség számára fontos, hogy helyi szinten, megyei szinten, országos és nemzetközi szinten is legyen képviselete… Hiszem azt, hogy erről szól ez a választás, hogy minden szinten megtartsuk a magyar közösség képviseletét, ezért szavaztam” – mondta Szabó.

Székelyföldön zivatarokra figyelmeztető riasztást adott ki vasárnap reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM), az ország déli megyéiben a kánikula befolyásolhatja a szavazási kedvet.

A Maros, Hargita, Brassó, Kovászna, Bákó, Máramaros és Beszterce-Naszód megyékre is kiterjedő legfrissebb figyelmeztetés szerint vasárnap déltől 23 óráig villámlással és heves széllökésekkel kísért záporok, helyenként jégeső is várható. A csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-25 litert, elszórtan a 30-40 litert négyzetméterenként.

Az Agerepes összefoglalója szerint ugyanakkor Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila megyére és Bukarestre, illetve Argeş, Dâmboviţa, Prahova és Buzău megye bizonyos területein másodfokú, narancssárga kánikulariasztás van érvényben vasárnap. Az érintett térségekben 35-37 fok is lehet nappal, a hőmérséklet-páratartalom mutató pedig meghaladja a kritikus 80 egységet.

Nagyon meleg lesz Délnyugat-Erdélyben, a Bánságban, Olténia északi részén, Moldvában is Dobrudzsában is, 30 és 34 Celsius-fok közötti maximumokra lehet számítani, míg a hőmérséklet-páratartalom mutató megközelíti a kritikus 80 egységet. Sok helyen trópusi éjszakákra lehet számítani, 20 fok körüli minimumokkal. Az elsőfokú hőségriasztás az erdélyi megyék közül Szebenre, Hunyadra és Fehérre terjed ki.

A legfelsőbb bíróság 2014/4546-os döntése értelmében a közösségi média nyilvános térnek minősül Romániában, így a kampánycsend idején ezeken a felületeken is tilos kampányüzeneteket megfogalmazni és megosztani, figyelmeztet a belügyminisztérium közleménye. A kampánycsend szombat reggel 7 órakor kezdődött, és a vasárnapi urnazárásig tart.

A tárca annak kapcsán adott ki közleményt erről, hogy a szombati nap folyamán több személyt is megbírságoltak, mert megsértették a kampánycsendet a közösségi oldalakon közzétett bejegyzésekkel.

Nemcsak a román pártok vezetői szavaztak a reggeli órákban, hanem több RMDSZ-es jelölt és politikus is élt a jogával, majd biztatott mindenkit hasonlóra:

  • Turos Lóránd szenátor a fejlődés folytatására szavazott
  • Soós Zoltán, Marosvásárhelyen független polgármestere a haladásra szavazott
  • Antal Lóránt szenátor szerint ma mindkét kezünkkel választunk
  • Szakács-Paál István, az RMDSZ székelyudvarhelyi polgármesterjelöltje a változásra szavazott
  • Oláh Emese Kolozsvár alpolgármestere egy otthonos Kolozsvárra szavazott, és arra, hogy az EU az erdélyi magyarokról szóljon
Oláh Emese szavaz – Fotó: Oláh Emese Facebook oldala
Oláh Emese szavaz – Fotó: Oláh Emese Facebook oldala
  • Péter Ferenc, Maros megye tanácselnöke arra a szervezetre szavazott, amely a Maros megyei települések fejlesztésén dolgozott.
  • Biró Rozália képviselő azért szavazott, hogy megkerülhetetlenek legyünk
  • Tánczos Barna szenátor Székelyföld jövőjére szavazott
  • Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke arra a csapatra adta a voksát, amely az élhető jövőt építi
  • Korodi Attila, Csíkszereda polgármestere: „A mi Szeredánkra szavaztam”.
Korodi Attila szavaz – Fotó: Korodi Attila Facebook oldal
Korodi Attila szavaz – Fotó: Korodi Attila Facebook oldal
  • Cseke Attila szenátor azt a szervezetet választotta, amely az erdélyi települések fejlesztésén dolgozott, bölcsődéket épített, iskolákat újított fel, utakat korszerűsített.
  • Csoma Botond képviselő, az RMDSZ szóvivője a magyar emberekre voksolt.
  • Csép Éva Andrea képviselő egy olyan Maros megyére szavazott, ahol a magyar szó nem szitokszó, hanem ugyanolyan, mint az állam nyelve.
  • Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere a folytonosságra adta le a voksát

A politikusok igyekeznek már az első órákban szavazni, majd a voksolás utáni nyilatkozatukban mindenkit szavazásra buzdítani. Klaus Iohannis államfő nem cifrázta túl a mondandóját: „Én szavaztam, és mindenkit arra kérek, hogy menjen el szavazni. Ez rendkívül fontos!”

Fotó: presidency.ro
Fotó: presidency.ro

Mások valamivel cifrábban fogalmazták meg:

  • Marcel Ciolacu miniszterelnök autópályákra, iskolákra, kórházakra, Románia újraiparosítására szavazott.
  • Nicolae Ciucă, a PNL elnöke Románia fejlődéséért, az értékek, a hagyományok és a hit megőrzéséért az egyesült Európában, valamint egy erős Romániáért szavazott.
  • Dacian Cioloş EP-képviselő hozzáértő, becsületes és szorgalmas emberekre szavazott.
  • George Simion pedig a jövőre és változásra szavazott.

A dél-romániai megyékben volt a legmagasabb a választási kedv a reggeli órákban.

Az Állandó Választási Hatóság tájékoztatása szerint az EP-választásokon Teleorman megyében a jogosultak 14,53 százaléka járult az urnákhoz, míg Olt megyében 13,99 százalékuk szavazott. A lista végén Bukarest és Szeben megye áll, előbbiben a lakosság 6,28 százaléka szavazott, míg utóbbiban 6,61 százalékuk.

Kovászna megyében a választók 7,94 százaléka, Hargita megyében 7,59 százaléka, Maros megyében 8,34 százaléka, Szatmár megyében pedig 7,63 százaléka voksolt.

A helyhatósági választásokon is Teleorman és Olt megye vezet a részvétel tekintetében, míg Bukarest és Szeben megye az utolsó a sorban.

A várakozásoknak megfelelően magasabb a részvétel, mint a korábbi alkalmakkor. Reggel 10 óráig az EP-választásokon eddig 1 605 165 szavazatot adtak le, ami azt jelenti, hogy a választók 8,9 százaléka élt szavazati jogával. Ez az arány a 2019-es, akkor az EP-voksolások történetében rekordrészvételt hozó választáshoz képest is igen magas:

A helyhatósági választásokon valamivel kevesebben járultak az urnákhoz, 1 576 334 ember szavazott, ami a választók 8,71 százalékát jelenti. Viszont ez is magasabb, mint a korábbi két választás részvétele reggel 10 órakor.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!