Kisebb-nagyobb választási bonyodalmak, csalások, malőrök

2024. június 9. – 13:29

Másolás

Vágólapra másolva

Több helyről is jelezték a szavazók, hogy a pecsétről elfogy a tinta és a negyedik és ötödik lapra már vagy csak nagyon halványan tudnának pecsételni vagy félő, hogy sehogy. A megoldás ebben az esetben az, hogy új pecsétet kell kérni, vagy a régit ismét meg kell mártani a tintában. A felkészületlen szavazóházi biztosok lehet, hogy ellenezni akarják majd, de minden szavazó nyugodtan ragaszkodjon ehhez, mert erre lehetőségük van.

Ami a választási csalásokat illeti, a kolozsvári RMDSZ polgármesterjelöltje, Oláh Emese szerint a szavazóbiztosok azt jelezték, hogy előre lepecsételt lapokat találtak a polgármesteri jelöltes lapok között, amiken a Szociáldemokrata Párt jelöltjére már el volt helyezve a pecsét.

Temesváron magát Dominic Fritzet gyanúsították meg azzal, hogy szabálytalankodik, amikor a szavazóbiztosoknak kávét vitt. Amikor Fritzet megkérdezték a kávéosztogatásról, elmondta, hogy nem tett semmi illegálisat, és gesztusa az udvariasság jele.

Egy kolozsvári férfi a szavazóhelyiségben értesült arról, hogy valaki már szavazott helyette. A férfinak a 147-es szavazókörzetben kellett volna szavaznia, azonban személyi igazolványának átvétele után a szavazóbiztosok közölték vele, hogy egy másik személy már szavazott az ő nevében. Ez egy félreértés következtében történt, mivel az azonos nevet viselő polgár valójában egy másik szavazókörzethez tartozott. Végül a férfi szavazhatott, de alá kellett írnia egy jegyzőkönyvet, írja a Stiri de Cluj.

A Spotmedia is összegyűjtött néhány kisebb-nagyobb csalást, kirívó esetet, ami a reggel óta előfordult. Egy Vâlcea megyei szavazót 600 lej bírsággal sújtottak, mert lefotózta a szavazólapját.

Egy 45 éves férfi meghalt az Alunu (Vâlcea) község szavazóhelyiségében. Az orvosok a helyszínre érkeztek, de már késő volt. Az előzetes információk szerint a férfi epilepsziás volt.

Egy Băneasa-i polgármesterjelöltet (Konstanca megye) azzal vádolnak, hogy megtámadott egy szavazót, miután az visszautasította az általa felajánlott 1.000 lejt.

Egy Dolj megyei szavazóhelyiségben tartózkodó rendőr könnygázt használt, miután egy férfi agresszívvé vált. A konfliktus során a férfi társa megharapta a rendőrt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!