A fideszes politikusok után a Rákóczi Szövetség is szavazásra buzdítja az erdélyi magyarokat

2024. június 4. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Mindössze öt nap maradt az EP- és helyhatósági választásokig, úton-útfélen szavazásra buzdító politikusok üzenetével találkozik a választópolgár, ha akarja, ha nem. Arról, hogy a Fidesz vezető politikusai átjártak megmondóestekre többször írtunk, és arról is olvashattak a Transtelexen, hogy maga Orbán Viktor is átugrott a határon egy rövid kampánybeszéd erejéig Nagyszalontán.

Mit lehet még bevetni az utolsó száz méteren, amikor volt már robothívás, élő önkéntesek telefonálása, és naponta égnek el az ezer lejek a Facebook meg Google hirdetéseken? Nos, mindig lehet még újítani, valami plusszal jönni: a Rákóczi Szövetség buzdítja szavazásra az összes szülőt, aki felvette az oktatási-nevelési támogatást. Az elektronikus levél stratégikusan ma, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján landolt az erdélyi magyar szülők e-postaládájában.

Mutatom a levelet, amit a Transtelex egyik kedves olvasója juttatott el szerkesztőségünkbe, amelyben egyrészt finoman figyelmeztetik a szülőket, hogy „éltek a támogatás lehetőségével”, és ez „erősíti” a megmaradást, de a teljes sikerhez még szükség van valamire: a címzett szavazatára.

„Tisztelt Szülők! A június 4-i Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából szeretnénk kifejezni köszönetünket azért, hogy gyermekük számára magyar oktatási intézményt választottak. Örömteli, hogy Önökkel együtt több, mint 237 ezer külhoni gyermek családja élt a Szülőföldön Magyarul Program lehetőségével. Büszkék lehetünk, hogy a 20. század megpróbáltatásai, több mint 100 év szétszakítottság után is ünnepelhetjük Kárpát-medencei megmaradásunkat és összetartozásunkat. Azzal, hogy gyermekük az anyanyelvén tanul, a magyar nyelv és magyar kultúra Kárpát-medencei jövője is biztosított. Erőfeszítéseink sikeréhez időről időre az Önök segítségére is szükségünk van. Legutóbb a népszámlálás kapcsán fordultunk Önökhöz, felhívva figyelmüket a magyar nemzetiség megvallásának fontosságára, hiszen az erdélyi magyar közösség jogait nagyban meghatározza a közösség számossága, ereje. Tisztelt Szülők! Romániában június 9-én európai parlamenti és önkormányzati választásokat tartanak. Azzal a kéréssel fordulunk Önökhöz, hogy éljenek állampolgári jogukkal, vegyenek részt a választáson és döntsenek felelősen. Üdvözlettel, Rákóczi Szövetség”

A Rákóczi Szövetséget egy mesterhurokkal egyik napról a másikra beékelték a határon túli oktatási-támogatási rendszerbe, és az ügyintézés digitalizálása ürügyén az idei támogatási igénylések leadásakor be is csorogtak hozzá az összes személyi adatok minden szülőtől (kivételt képeznek azok a nagyon kevesek, akik nem igénylik a támogatást).

Még nem volt nyilvános az információ, amikor a Transtelex a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségéhez közel álló forrásoktól megtudta, hogy a magyar kormány központosítani fogja a támogatási rendszert, és mindent átjátszik a sátoraljaújhelyi álcivil szervezet, a Rákóczi Szövetség kezébe. Hetekre a Transtelex híradása után jelent meg a Rákóczi Szövetség felhívása, amelyben közölte, hogy most már a szervezet felel a programért, és minden igénylőnek, aki szeretné megkapni a támogatást, regisztrálnia kell 2024. április 3. és május 3. között a mipont.hu felületen.

Bár a regisztrációs való felhívást csak márciusban tették közzé, már 2023-as szeptemberi keltezéssel találtunk egy „lebonyolítói megállapodást” a Rákóczi Szövetség oldalán közzétett dokumentumok között, amelyet a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a szövetség kötött meg. A szerződés röviden arról szól, hogy a Rákóczi Szövetség vállalja, hogy „a tulajdonában lévő informatikai programon belül kommunikációs csatornát hoz létre, és biztosítja azt, hogy az oktatási-nevelési támogatásért forduló szülők ezen a csatornán regisztráljanak”.

„Ezzel a programmal, aminek mi most nekifogunk, és ami majd április 3-án megnyílik, reméljük, hogy sikerül egy olyan rendszert kialakítanunk, ami világos, egyszerű, hozzáférhető és segít abban, hogy a szülők számára is világossá váljon, hogy ez a támogatás kitől és miért érkezik hozzájuk. Mi ennek a célja? Reméljük azt is, hogy ez a magyar megmaradást, a magyar iskolaválasztást és a magyarsághoz, Magyarországhoz való kötődését a külhoni magyaroknak tovább tudja erősíteni” – mondta el akkor Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Ezt a bizonyos „csatornát” használta most fel arra a Rákóczi Szövetség, hogy szavazásra buzdítsa azokat, akiknek e-mailcímét birtokolja.

A Rákóczi Szövetség eddig is fel-felbukkant Erdélyben, a kezdetekben iskolatáska-programja révén vált ismertté: a magyar iskolába iratkozott kisdiákoknak osztottak iskolatáskákat és tanszereket. Aztán tavaly, 2023 februárjában, amikor az oktatási-nevelési támogatás megemelését jelentették be Kolozsváron, és kiderült, hogy ezután bruttó százezer forintot kap minden magyarul tanuló erdélyi diák, már Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke is ott ült Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke mellett az Iskola Alapítvány kolozsvári székházában tartott sajtótájékoztatón. Látszólag azért, mert akkor került bejelentésre az is, hogy az erdélyi szórvány magyar diákjai számára iskolabusz-hálózatot fognak beüzemeltetni, amely tizenegy megyében kezdi el működését. De érdekes módon, alig egy év múlva, már a Rákóczi Szövetségnél futottak össze a szálak a határon túli oktatási-nevelési támogatásokért.

Azért neveztük álcivil szervezetnek a Rákóczi Szövetséget, mert – akárcsak az MCC esetében – a szövetség fő finanszírozója a magyar kormány, kiemelt támogatói között ott van a Miniszterelnökség, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, és olyan gazdasági szereplőktől is érkeznek támogatások, mint a Mol, az OTP Bank vagy a Richter Gedeon. A szervezet rendezvényeinek egyik szinte állandó résztvevője Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az idei június 4-i „összetartozási” ünnepséget is éppen ott töltötte, de megfordul náluk szinte minden fideszes politikus, aki valamilyen szinten implikált a határon túli magyarokkal való kapcsolattartásban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!