A Rákóczi Szövetség felel ezután a Szülőföldön magyarul programért, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége szerint jól van ez így

2024. március 8. – 10:50

Másolás

Vágólapra másolva

Digitalizálják az oktatási-nevelési támogatás ügyintézését, április 3-án indul a platform, ahova mindenkinek, aki igényt tart a támogatásra, regisztrálnia kell. A domain a Rákóczi Szövetség tulajdona, és már tavaly szeptemberben szerződést kötött a BGA-val a program lebonyolítására. A határon túli szervezeteket csak pár nappal ezelőtt hívták meg egy „fejtágítóra”, ahol elmondták, hogy is fog ez működni. Burus-Siklódi Botond szerint nem kell aggódni, a Rákóczi Szövetség „csak” a digitalizálásért és a kommunikációért fog felelni.

Központosítja a magyar kormány a Szülőföldön magyarul elnevezésű oktatási-nevelési támogatási rendszert, tudta meg a Transtelex a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségéhez közel álló forrásoktól. Bár az RMPSZ még nem kommunikált róla, a forrásaink által elmondottakat igazolja, hogy március elején közös megbeszélésre hívták össze Sátoraljaújhelyre az összes olyan határon túli civil és szakmai szervezetet, amelyek implikáltak voltak eddig a program lebonyolításában. Itt közölték velük, hogy ezután a Rákóczi Szövetség lesz az a szervezet, amely a Bethlen Gábor Alapkezelőtől érkező támogatásokat kezeli.

Felhívtuk Burus-Siklódi Botondot, az RMPSZ elnökét, aki részt vett a tanácskozáson, hogy megértsük, pontosan mi is történik a Szülőföldön magyarul programmal. Az elnök szerint szó sincs arról, hogy kizárnák a szervezetet a lebonyolításból, egyszerűen „közbeiktattak egy koordinációs szintet az eddigi mechanizmusba, a BGA és az RMPSZ közé bekerült a Rákóczi Szövetség mint a digitalizációért és a kommunikációért felelős entitás”.

A Rákóczi Szövetség eddig is fel-felbukkant Erdélyben, elsősorban az iskolatáska-programja révén vált ismertté a szervezet: a magyar iskolába iratkozott kisdiákoknak osztottak iskolatáskákat és tanszereket. Aztán tavaly, 2023 februárjában, amikor az oktatási-nevelési támogatás megemelését jelentették be Kolozsváron, és kiderült, hogy ezután bruttó százezer forintot kap minden magyarul tanuló erdélyi diák, már Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke is ott ült Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke mellett az Iskola Alapítvány kolozsvári székházában tartott sajtótájékoztatón. Látszólag azért, mert akkor került bejelentésre az is, hogy az erdélyi szórvány magyar diákjai számára iskolabusz-hálózatot fognak beüzemeltetni, amely tizenegy megyében kezdi el működését. De érdekes módon, alig egy év múlva, már a Rákóczi Szövetséghez fog befutni minden határon túli igénylés az oktatási-nevelési támogatásokért.

A szervezet fő finanszírozója a magyar kormány, kiemelt támogatói között ott van a Miniszterelnökség, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bethlen Gábor Alap, és olyan gazdasági szereplőktől is érkeznek támogatások, mint a Mol, az OTP Bank vagy a Richter Gedeon. A szervezet rendezvényeinek egyik szinte állandó résztvevője Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter, de megfordul náluk szinte minden fideszes politikus, aki valamilyen szinten implikált a határon túli magyarokkal való kapcsolattartásban. A március elején megtartott oktatási-nevelési program átalakításáról Panyi Miklós államtitkár tartott fejtágítót. Arról, hogy hogyan zajlott a rendezvény Sátoraljaújhelyen, egy kis videó készült, amelyet a Rákóczi Szövetség YouTube-csatornáján találtunk meg.

„22 éves az oktatás-nevelési támogatásnak az intézménye, és megérett az idő arra, hogy ezt a támogatási rendszert felfrissítsük. Az ösztöndíj összegét 22 400 forintról 100 ezer forintra növeltük. Ugyanakkor itt nem állhatunk meg. A változtatásnak a lényege két fő csapásirány. Az egyik az a digitalizációnak a kérdésköre, a másik pedig a kommunikációnak a felerősítése, hiszen azt látjuk, hogy egy nagyon erős toborzó kampánnyal, sok százezer magyar családdal lehet kapcsolatot tartani, és felhívni őket, hogy a gyerekeiket magyar iskolába járassák” – mondta el Panyi Miklós az említett videóban.

A kulcsszavak ebben a nyilatkozatban a digitalizáció és a kapcsolattartás. Bár a módosítást, hogy a Rákóczi Szövetség lesz a kommunikációért felelős szervezet ezután, csak most közölték az érintettekkel, az előkészítés sokkal hamarabb kezdetét vette. A szervezet honlapján már 2023 szeptemberében megjelent egy felhívás, amely arról szól, hogy aki részesülni szeretne ezután is az oktatási-nevelési támogatásban, annak regisztrálnia kell egy online platformon:

„A Rákóczi Szövetség együttműködésben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt-vel arra kéri a magyar tanítási nyelvű óvodába, alapiskolába és középiskolába járó diákok szüleit, 2023. szeptember 25-ig regisztráljanak a www.mipont.hu felületen annak érdekében, hogy a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága által nyújtott oktatási-nevelési támogatáshoz kapcsolódó információkat megújult formában, teljeskörűen és közvetlenül is megkaphassák. A regisztrációval a későbbi támogatások igénylésének folyamata jelentősen gyorsítható.”

Szintén 2023-as szeptemberi keltezéssel megjelenik egy „lebonyolítói megállapodás” is a Rákóczi Szövetség oldalán közzétett dokumentumok között, amely a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. és a szövetség között jön létre. A szerződés röviden arról szól, hogy a Rákóczi Szövetség vállalja, hogy „a tulajdonában lévő informatikai programon belül kommunikációs csatornát hoz létre, és biztosítja azt, hogy az oktatási-nevelési támogatásért forduló szülők ezen a csatornán regisztráljanak”.

Természetesen mi is rákattintottunk a mipont.hu oldalra, lévén, hogy a Rákóczi Szövetség már 2023 szeptemberében meghirdette oldalán, hogy lehet regisztrálni, ám egyelőre az oldal nem működik, annyi van kiírva, hogy a regisztrációk kezdési időpontja 2024. április 3.

„Ezzel a programmal, aminek mi most nekifogunk, és ami majd április 3-án megnyílik, reméljük, hogy sikerül egy olyan rendszert kialakítanunk, ami világos, egyszerű, hozzáférhető és segít abban, hogy a szülők számára is világossá váljon, hogy ez a támogatás kitől és miért érkezik hozzájuk. Mi ennek a célja? Reméljük azt is, hogy ez a magyar megmaradást, a magyar iskolaválasztást és a magyarsághoz, Magyarországhoz való kötődését a külhoni magyaroknak tovább tudja erősíteni” – mondta el Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke.

Az üzenet teljesen világos: a rendszer átalakítását nemcsak a digitalizáció kedvéért lépte meg a magyar kormány, valami öncélja is kell hogy legyen ezzel. A Magyarországhoz való kötődés erősítése a cél, a kormánypárt szellemi befolyásának növelése, világnézetének terjesztése. Hisz ezután minden regisztrált tag közvetlenül a Rákóczi Szövetséggel tartja a kapcsolatot, nem a helyi szervezetekkel.

„Egészen biztos vagyok abban, hogy ha valami egyben tartja a nemzetünket, az az oktatásunk, és nemcsak a jelenünket biztosítja, hanem teljes egészében a jövőnket is. A Rákóczi Szövetségnek ezt évek óta kiválóan sikerül megragadnia, és az összes intézkedést, amit a kormánnyal párhuzamosan, illetve együttműködve tesz, az azt szolgálja, hogy a magyarság minél tovább itt maradhasson a Kárpát-medencében” – visszhangozta a célt Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár is, aki szintén ott volt a sátoraljaújhelyi találkozón.

Hogy mit szóltak ehhez a határon túli szervezetek? Forrásaink arról számoltak be, hogy tehetetlenül asszisztáltak mindehhez, és nem örültek az elképzelésnek. A propagandavideóból, amelyet helyben le is forgattak, azonban nem ez derül ki, mindenki mosolyogva és elégedetten nyugtázta, hogy a magyar kormány gondoskodásából kifolyólag szintet lép a Szülőföldön magyarul program.

„A 21. században élünk, egy változó világban, tehát ez máris adott arra, hogy egy digitalizációs formára váltsunk” – jelentette ki Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének az elnöke.

Burus-Siklódi Botond, az RMPSZ elnöke azt nyilatkozta, hogy „mindenképpen úgy gondoljuk, hogy ez a fajta előrelépés, ez egy tehermentesítést fog jelenteni, mármint a korábbi szervezési és lebonyolítási feltételekhez, adottságokhoz képest.”
Mások a digitalizáció fontosságát emelték ki, vagy azt, hogy mennyire kényelmes lesz a regisztráció, hisz a szülők otthonról tudnak majd ügyintézni. „A nemzeti kormány legfontosabb támogatása a magyarság megmaradása szempontjából. Hálás köszönet a magyar államnak és kormánynak, hogy ezzel tudja támogatni a külhoni magyarságot” – hangzik el a videó végén.

Ehhez képest, amikor felhívtuk Burus-Siklódi Botondot, kiderült, hogy bizony az online regisztráció gondot fog jelenteni a szülők elég nagy részének. Ez ugyanakkor megnyugtató is az RMPSZ elnöke szempontjából, hisz ő ebben látja azt biztosítva, hogy „továbbra is szükség lesz azokra a pedagógusokra, akikkel eddig is együtt dolgoztunk, hogy segítsenek a regisztrációban.”

Egyelőre még nem kommunikált erről az RMPSZ, mondta el a Transtelexnek Burus-Siklódi, de nemsokára megtörténik, hisz rövidesen megjelenik a felhívás a regisztrációra, azt eljuttatják majd az iskolákba, és lesz egy széleskörű egyeztetés, konzultáció, hogy hogyan tudják majd segíteni az érintett szülőket az „adatbenyújtás időszakában”.

Megkérdeztük azt is, hogy volt-e bármiféle együttműködés a Rákóczi Szövetség és az RMPSZ között eddig, és kiderült, hogy nem. „Volt pár egyeztetés, tavaly meghívtuk a szövetséget az aradi egyiskolás megyék tanácskozására, ott beszélgettünk. Ez amúgy is aktuális volt, mert már készült az iskolabusz-program, amely aztán idén szeptembertől beindult, és elsősorban a szórványtelepüléseket érinti” – részletezte az RMPSZ elnöke, aki azt is elmondta, hogy folyamatban van egy konkrét együttműködési szerződés aláírása, amire március végén kerül sor.

A Rákóczi Szövetség vezetőségi felépítését megvizsgálva vettük észre, hogy az elnökségi tagok között ott van az Iskola Alapítvány elnöke, Nagy Zoltán Levente is. Ez amiatt is érdekes, mert 2011 májusában a Fidesz-kormány úgy döntött, elveszi az oktatási-nevelési támogatás lebonyolítását az RMDSZ alapította Iskola Alapítványtól, amelynek vezetője Nagy Zoltán.

Nem annyira a program lebonyolításával járó erőforrások, sokkal inkább az erdélyi magyar családokra vonatkozó, naprakész adatok elvesztése volt fájdalmas akkor az RMDSZ számára, mivel ezekre az adatokra lehetett alapozni politikai marketing szempontjából elsősorban a választási kampányok idején. Most ezeket az adatokat a szülők a mipont.hu felületen a Rákóczi Szövetségre fogják bízni 2024. április 3-ától kezdődően.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!