Százezer forintra emeli a magyar kormány a határon túli magyar diákok oktatási-nevelési támogatását

2023. február 22. – 14:16

Százezer forintra emeli a magyar kormány a határon túli magyar diákok oktatási-nevelési támogatását
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke az Iskola Alapítvány kolozsvári székházában tartott sajtótájékoztatón, 2023. február 22-én – Fotó: Kiss Gábor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdélyi szórvány magyar diákjai számára iskolabuszhálózatot fognak beüzemeltetni, amely 11 megyében kezdi el működését – jelentették be Kolozsváron, az Iskola Alapítvány székházában. A sajtótájékoztató legerősebb bejelentése azonban a megemelt összegű oktatási-nevelési támogatás konkrét összege volt. Kiderült, hogy bruttó százezer forintot kap ezután minden magyarul tanuló erdélyi diák.

Látványos emelést eszközöl a Fidesz-kormány a Szülőföldön magyarul nevű oktatási-nevelési támogatás összegén: bruttó százezer forintra emelkedik a határon túli óvodások, iskolások és felsőfokú oktatásban résztvevő fiataloknak szánt szubvenció, a hírt a sajtóval Panyi Miklós államtitkár közölte.

Bár az emelésről már 2022 novemberében szó esett, amikor Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes a Magyar Állandó Értekezlet ülése utáni sajtótájékoztatón ezt beharangozta, akkor konkrét arányokat nem említett, mindössze arról számolt be, hogy többszörösére emelik az addigi 22. 400 forintos (kb. 287 lej) diákonkénti szponzorálást. A kormányfőhelyettes akkor arra is kitért, hogy a kárpátaljai magyar diákok már emelt összegű támogatásban részesülnek. A szubvenció emeléséről Kelemen Hunor is tárgyalt Orbán Viktorral, szintén a MÁÉRT-on:

A kolozsvári látogatásra érkező Panyi Miklós államtitkár elmondta, hogy több mint a négyszeresére, mintegy 100 ezer forintra emeli a romániai magyar anyanyelvi oktatásban részvevő diákok és egyetemi hallgatók oktatási-nevelési támogatását a magyar állam.

A bejelentést Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke társaságában tette meg a magyar Miniszterelnökség stratégiai államtitkára. A kolozsvári találkozó apropója egyébként az erdélyi szórványközösségeket kisegítő iskolabuszhálózat kialakítására vonatkozó megbeszélés volt, ezt követte a sajtótájékoztató, amelyen a fent említett összeg elhangzott.

Számításaink szerint az emelt összeget egyébként csak 2024-ben kapnák kézhez az erdélyi magyar diákok, ugyanis a 2022-ben megpályázott összegeket fizetik ki 2023-ban, és ezt követi majd a következő kiírás, amikor valószínű, hogy emelt összegre lehet pályázni.

A program lebonyolítója Erdélyben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amelynek programkoordinátora Ady-Kovács-Ferenczi Noémi a 2022-es pályázat kapcsán nyilatkozta, hogy mintegy 100 ezer igénylés érkezett be a szervezethez.

Egy gyors számolás alapján az új emelt összegű támogatásra az erdélyi magyarul tanuló diákok számára évente mintegy 10 milliárd forintot vagyis 26 millió eurót fog elkölteni a magyar állam.

Az MTI tudósítása a sajtótájékoztatóról nem tér ki az oktatási-nevelési támogatás megemelt összegéről szóló bejelentésre, Panyi Miklós a hírügynökségnek az Európára jellemző demográfiai fogyásról nyilatkozott. A csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz a magyar anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés, és ezekre a kihívásokra a magyar kormánynak reagálnia kell, jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy az iskolabuszokból álló hálózatnak a fenntartása is segíteni fogja a magyar anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta:

a program keretében 11 erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről 34 általános iskolába.

Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken – mondta –, ahol a program hatására 30 százalékkal nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!