Százezer forintra emeli a magyar kormány a határon túli magyar diákok oktatási-nevelési támogatását

2023. február 22. – 13:16

Százezer forintra emeli a magyar kormány a határon túli magyar diákok oktatási-nevelési támogatását
Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke, Panyi Miklós, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke az Iskola Alapítvány kolozsvári székházában tartott sajtótájékoztatón, 2023. február 22-én – Fotó: Kiss Gábor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Az erdélyi szórvány magyar diákjai számára iskolabuszhálózatot fognak beüzemeltetni, amely 11 megyében kezdi el működését – jelentették be Kolozsváron, az Iskola Alapítvány székházában. A sajtótájékoztató legerősebb bejelentése azonban a megemelt összegű oktatási-nevelési támogatás konkrét összege volt. Kiderült, hogy bruttó százezer forintot kap ezután minden magyarul tanuló erdélyi diák.

Látványos emelést eszközöl a Fidesz-kormány a Szülőföldön magyarul nevű oktatási-nevelési támogatás összegén: bruttó százezer forintra emelkedik a határon túli óvodások, iskolások és felsőfokú oktatásban résztvevő fiataloknak szánt szubvenció, a hírt a sajtóval Panyi Miklós államtitkár közölte.

Bár az emelésről már 2022 novemberében szó esett, amikor Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes a Magyar Állandó Értekezlet ülése utáni sajtótájékoztatón ezt beharangozta, akkor konkrét arányokat nem említett, mindössze arról számolt be, hogy többszörösére emelik az addigi 22. 400 forintos (kb. 287 lej) diákonkénti szponzorálást. A kormányfőhelyettes akkor arra is kitért, hogy a kárpátaljai magyar diákok már emelt összegű támogatásban részesülnek. A szubvenció emeléséről Kelemen Hunor is tárgyalt Orbán Viktorral, szintén a MÁÉRT-on:

A kolozsvári látogatásra érkező Panyi Miklós államtitkár elmondta, hogy több mint a négyszeresére, mintegy 100 ezer forintra emeli a romániai magyar anyanyelvi oktatásban részvevő diákok és egyetemi hallgatók oktatási-nevelési támogatását a magyar állam.

A bejelentést Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Nagy Zoltán Levente, az Iskola Alapítvány elnöke társaságában tette meg a magyar Miniszterelnökség stratégiai államtitkára. A kolozsvári találkozó apropója egyébként az erdélyi szórványközösségeket kisegítő iskolabuszhálózat kialakítására vonatkozó megbeszélés volt, ezt követte a sajtótájékoztató, amelyen a fent említett összeg elhangzott.

Számításaink szerint az emelt összeget egyébként csak 2024-ben kapnák kézhez az erdélyi magyar diákok, ugyanis a 2022-ben megpályázott összegeket fizetik ki 2023-ban, és ezt követi majd a következő kiírás, amikor valószínű, hogy emelt összegre lehet pályázni.

A program lebonyolítója Erdélyben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, amelynek programkoordinátora Ady-Kovács-Ferenczi Noémi a 2022-es pályázat kapcsán nyilatkozta, hogy mintegy 100 ezer igénylés érkezett be a szervezethez.

Egy gyors számolás alapján az új emelt összegű támogatásra az erdélyi magyarul tanuló diákok számára évente mintegy 10 milliárd forintot vagyis 26 millió eurót fog elkölteni a magyar állam.

Az MTI tudósítása a sajtótájékoztatóról nem tér ki az oktatási-nevelési támogatás megemelt összegéről szóló bejelentésre, Panyi Miklós a hírügynökségnek az Európára jellemző demográfiai fogyásról nyilatkozott. A csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz a magyar anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés, és ezekre a kihívásokra a magyar kormánynak reagálnia kell, jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy az iskolabuszokból álló hálózatnak a fenntartása is segíteni fogja a magyar anyanyelvi oktatáshoz való hozzáférést.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke az MTI-nek elmondta:

a program keretében 11 erdélyi megyében mintegy félezer diákot szállítanak több mint száz településről 34 általános iskolába.

Abban bíznak, hogy Erdélyben legalább akkora sikert arat a program, mint a Felvidéken – mondta -, ahol a program hatására 30 százalékkal nőtt az első osztályba beíratott gyerekek száma.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!