Verespatak-ügy: a román kormány nyilatkozatai megduplázták a kanadai vállalat részvényeinek az árát

2024. március 9. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kell 6,7 milliárdot fizetnie Romániának a verespataki aranykitermelés megakadályozása miatt a kanadai Gabriel Resourcesnak. A washingtoni Nemzetközi Kereskedelmi Választottbíróság (ICSID) pénteken kihirdetett döntése meglepetésként érte a közvéleményt, mivel február eleje óta a román kormány a miniszterelnöktől kezdve a pénzügyminiszteren át az államelnökig a milliárdos kártérítés apokalipszisére készültek, amelyet ha Romániának ki kellett volna fizetnie a kanadai vállalatnak, a földbe döngölte volna nemcsak az idei költségvetést, ami amúgy is olyan, amilyen, de megakasztott volna sok szociális intézkedést, ami amúgy is csak azért fért bele a kormány számításaiban, mert választási év van.

A nagy hűhóban 2 milliárd dollárról több mint 6 milliárdra nőtt a kártérítés értéke, arról beszéltek, hogy a költségvetési hiányt lehetetlen lesz kontroll alatt tartani, hogy oda a nyugdíjak emelése stb. A miniszterelnök népszavazást akart tartani, döntse el a nép, jobb lenne-e inkább az aranyat ciánnal kibányásztatni, vagy adjuk oda a milliárdokat az államkasszából?

A román kormány által több mint öt hete folyamatosan napirenden tartott hisztériája oda vezetett, hogy megduplázódott a Gabriel Resources, részvényeinek az árfolyama – mutat rá a Spotmedia.

Most, a döntés kihirdetését követően, olyan hangok hallatszanak, amelyek a kormányzati hisztériakeltés elszámoltatását követelik. Cătălin Drulă, az USR vezetője azt mondja, hogy a kanadai hatóságok és a román intézmények elé viszi az ügyet a tőkepiac manipulálása és a nemzetgazdaság aláásása miatt.

Tánczos: Lezártnak tekinthető a ciántechnológiás aranykitermelés ügye

Az RMDSZ politikusa szerint a ciántechnológiás kitermelést szabályozó romániai és európai uniós törvények is rendkívül összetettek és nehezen betarthatók, ezért szerinte lezártnak kell tekinteni a romániai ciános aranykitermelés kérdését.

Tánczos Barna, volt környezetvédelmi miniszterként arra is rámutatott az Agerpresnek adott nyilatkozatában, hogy érthetetlenek a pénzügyminiszternek az elmúlt hónapban tett kijelentései a Verespatak-ügyben. Tánczos úgy véli, Boloş kijelentései miatt most meglepőnek számít a Románia számára kedvező döntés. "Ha nem sugallta volna egy hónapon át, hogy elvesztettnek tekintik a pert, ma mindenki Románia látványos győzelméről beszélne" – mondta Tánczos.

Hozzátette: "Várhatott volna még néhány napot a végeredményre, és akkor nyilatkozhatott volna. Ebben az esetben a kormány megúszta volna ezeket a megjegyzéseket a most pert vesztett vállalat tőzsdei teljesítményével kapcsolatban" – zárta nyilatkozatát Tanczos Barna.

Drulă: Tőkepiaci manipulációnak vagyunk tanúi

Cătălin Drulă, az USR elnöke azzal vádolta a kormánykoalíciót, hogy hetek óta "mérgező kampánnyal hisztériázza Romániát" az USR ellen a Verespatak-per miatt.

"Románia megnyerte a pert. Nem kell kártérítést fizetni. Ciolacu, Boloș, a PSD/PNL a tévéállomásokkal együtt, amelyekbe százmilliókat pumpálnak, hetek óta mérgezik Romániát az USR elleni kampánnyal. Azért volt ez, hogy a szociáldemokrata nagyágyúk nyerészkedhessenek a tőzsdén? Romániának tettek rosszat azzal, hogy milliárdos kártérítésekről beszéltek, mintha már vesztettünk volna, holott még nem ismerték a döntést" – mondta Drulă.

Az USR elnöke a Digi 24-en elhangzott felszólalásában már azt is közölte, hogy a kanadai és a román hatóságokhoz fordul a kanadai tőzsde manipulációjának gyanúja miatt, amelyet Marcel Ciolacu miniszterelnök kijelentései alapján, néhány hozzá közel álló személy kihasználhatott.

“A vállalat részvényeinek árfolyama megnégyszereződött, a tőkepiac manipulációjának vagyunk tanúi” – mondta Drulă, javasolva, hogy meg kell vizsgálni ki vásárolt néhány hónapja alacsony áron Gabriel Resources részvényeket.

"Ez egy olyan rendszer, amely mesterségesen felhajtja egyes részvények árát valakinek a javára. Néhány embert így fosztanak meg a pénzétől. Hétfőn panaszt nyújtunk be a kanadai tőkepiacokat szabályozó ügynökséghez, valamint a román korrupcióellenes ügyészséghez és a versenyhivatalhoz is.

Cioloș: Ciolacu súlyosan aláásta a román állam védelmét

Dacian Cioloș, a REPER európai parlamenti képviselője azzal is vádolta Marcel Ciolacu miniszterelnököt, hogy "álhíreket terjesztett" a Verespatak-ügyben, és ezzel "súlyosan aláásta a román állam védelmét, és felduzzasztotta a Gold Corporation részvényeinek árát".

"Ciolacu népszavazást hirdetett a verespataki ciános bányászatról való döntés érdekében. Amikor mocskos politikai játszmák zajlanak, amikor egyes politikusok megpróbálják eladni az ország jövőjét, akkor Verespatak továbbra is élő tanúbizonysága annak, hogy az igazságot és az elveket nem lehet kompromittálni" – mondta Cioloș.

Oprea: A tőzsdei spekulációnak véget kell vetni

Ștefan Radu Oprea gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszter sem rejtette véka alá, hogy tőzsdei spekuláció történhetett a háttérben.

"Románia megnyerte a Verespatak-pert. Mindezt azok ellenére, akik megpróbáltak ártani Romániának. A romániai polgárok tulajdonának számító ásványkincsekkel való tőzsdei spekulációnak véget kell vetni.

Kritikusan fontos nyersanyagokkal rendelkezünk, amelyeket felelősségteljesen, korszerű, környezetbarát technológiákkal és csak akkor tudunk kiaknázni, ha itt, Romániában értéket teremtünk. És ha ezt akarjuk" – írta a miniszter a Facebook-oldalán az ítélet után, anélkül, hogy bővebben kifejtette volna, mire gondolt.

Így emelkedett a részvényárfolyam

A Gabriel Resources részvényeinek árfolyama február 1-je óta, amikor az első hírek arról jelentek meg, hogy Románia hamarosan elveszíti a pert, és több milliárd dolláros kártérítést kell fizetnie, jelentős és tartós emelkedésnek indult. Amint az a statisztikákból és az alábbi grafikonból is látható, a részvény árfolyama a január végi 0,47 dollárról nem kevesebb, mint 0,87 dollárra emelkedett pénteken, az ítélethirdetés előtt.

Forrás: Yahoo finance
Forrás: Yahoo finance


Íme néhány nyilatkozat, amely kiválthatta és támogathatta ezt az emelkedést:

  • Február 1-jén mind Marcel Ciolacu miniszterelnök, mind Iohannis államfő arról nyilatkozott, hogy fel kell készülni egy nagy vereségre a verespataki perben .
  • Megjelent az a (hamis) információ, hogy február 10-én hirdetik ki a döntést, Ciolacu miniszterelnök pedig arról beszélt, hogy azonosítani kell a bűnösöket, és hogy a gazdasági stabilitást veszélyezteti, ha Románia kifizeti a kártérítést.
  • A kormány emeli a tétet február 22-én, és bejelenti, hogy 6,7 milliárd dollárt kell kifizetni végül, nem csak kétmilliárdot, mint ahogyan arról korábban beszámolt a sajtó. Az összeg megháromszorozása sokkoló hatást keltett.
  • A téma napirenden maradt, március elején Ciolacu biztosította a lakosságot, hogy a kormány nem emeli az adókat azért, hogy legyen elég pénz a kártérítés kifizetésére. És határozottan kijelentette azt is, hogy nyomozni fog, hogy megtalálják a bűnösöket.
  • Az ítélethirdetés napjának közeledtével a pénzügyminiszter is beszállt a nyilatkozathisztériába, és elmondta, a hiány mindenképpen érinti a lakosságot, és a tragédia utáni lehetséges megoldásokat vázolt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!