A PSD Cioloșt próbálja felelőssé tenni a verespataki bányaperben kialakult helyzet miatt

2024. február 5. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, hogy megvédi Victor Pontát a verespataki bányaprojektekkel kapcsolatos kártérítés és katasztrófa ügyében, írja az Agerpres a politikus nyilatkozatát ismertetve.

A politikus felszólította Marcel Ciolacu kormányfőt, hogy menessze tanácsadói tisztségéből a volt szociáldemokrata miniszterelnököt. Szerinte okiratok bizonyítják, hogy Victor Ponta a felelős azért, mert várhatóan nagy összegű kártérítést kell kifizetnie Romániának a bányaprojektek meghiúsulása miatt.

Cioloş leszögezte: Marcel Ciolacunak és a PSD-nek bocsánatot kellene kérnie ezért a román néptől, és a kártérítést a felelősöknek kellene kifizetniük. A felelős pedig szerinte Marcel Ciolacu „barátja”, Victor Ponta, aki 2013-ban miniszterelnökként a román állam nevében kötelezettséget vállalt arra, hogy a kanadai vállalat megkapja az aranykitermelés jogát Verespatakon. „Ezt a kötelezettségvállalást pedig éppen Ponta és a PSD szegte meg a parlamentben, és lehetőséget adott a bányavállalatnak, hogy pénzt követeljen a romániaiaktól” – olvasható a sajtónyilatkozatban.

Dacian Cioloş szerint a kanadai vállalat részvényeinek árfolyama megnőtt, amikor Marcel Ciolacu a jogerős ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy Románia el fogja veszíteni a kártérítési pert. „Vajon kik a haszonvélvezői a kanadai cég részvényeivel való tőzsdei zsonglőrködésnek? Nem éppen a szociáldemokrata politikusok, Ponta és a barátai?” – tette fel a kérdést a volt kormányfő.

Cioloş azt követően szólalt meg ismét a verespataki bánya ügyében, hogy a Szociáldemokrata Párt közleményt adott ki, melyben gyakorlatilag a volt miniszterelnökre hárítják ennek az ügynek a telejes felelősségét. A pár közleménye szerint a nemzetgazdaság aláásásával vádolható Dacian Cioloş korábbi miniszterelnök azért, hogy Románia „kritikus helyzetbe” került a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatti jogvitában.

A kormánypárt szerint bármi is lesz majd a döntés, „nyilvánvaló”, hogy amikor Dacian Cioloş kormánya kérte az UNESCO-tól Verespatak felvételét a világörökségi listára, a politikus tudta, hogy ezzel sérülnek Románia érdekei a kitermelési jogot birtokló vállalattal már megkezdett vitában.

A szociáldemokraták állítása szerint Cioloş „nagyon jól tudta”, hogy ezzel a döntésével a román állam megszegte a kötelezettségét, ezért a romániai adófizetők hatalmas kártérítés kifizetésére kényszerülhetnek, ami rendkívül negatívan érinti majd a nemzetgazdaságot.

A PSD szerint ugyanúgy felelős a történtekért Ludovic Orban volt miniszterelnök is, akinek a kormánya újraindította az eljárást az UNESCO-nál, miután a PSD-kormány az eljárás felfüggesztését kérte a jogvita rendezéséig. Emellett felelős a párt szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is, amelynek miniszterei a Cîţu-kormány idején hevesen ellenezték az UNESCO-hoz intézett kérés visszavonását, annak ellenére, hogy az akkori pénzügyminiszter figyelmeztetett: Románia hatalmas, 0,5 és 3,5 milliárd dollár közötti kártérítést kockáztat.

Február 10-ére várható a döntés a verespataki bányakitermelés ügyében, és úgy tűnik, Románia kétmilliárd dollár kártérítés kifizetésére lesz kötelezve. Ugyanakkor a Verespatak-ügy teljes nemzetközi bírósági dossziéjának közzétételét kéri Ciolacutól Dacian Cioloş, mert szerinte fennáll a veszélye annak, hogy Victor Ponta tanácsára Marcel Ciolacu megpróbálja elrejteni a közvélemény elől, hogy ki a felelős a román államnak okozott kárért a Roșia Montană Gold Corporation fő részvényesével, a Gabriel Resources kanadai vállalattal folytatott perben

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!