A PSD Cioloșt próbálja felelőssé tenni a verespataki bányaperben kialakult helyzet miatt

2024. február 5. – 20:18

Másolás

Vágólapra másolva

Dacian Cioloş európai parlamenti képviselő szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy döntött, hogy megvédi Victor Pontát a verespataki bányaprojektekkel kapcsolatos kártérítés és katasztrófa ügyében, írja az Agerpres a politikus nyilatkozatát ismertetve.

A politikus felszólította Marcel Ciolacu kormányfőt, hogy menessze tanácsadói tisztségéből a volt szociáldemokrata miniszterelnököt. Szerinte okiratok bizonyítják, hogy Victor Ponta a felelős azért, mert várhatóan nagy összegű kártérítést kell kifizetnie Romániának a bányaprojektek meghiúsulása miatt.

Cioloş leszögezte: Marcel Ciolacunak és a PSD-nek bocsánatot kellene kérnie ezért a román néptől, és a kártérítést a felelősöknek kellene kifizetniük. A felelős pedig szerinte Marcel Ciolacu „barátja”, Victor Ponta, aki 2013-ban miniszterelnökként a román állam nevében kötelezettséget vállalt arra, hogy a kanadai vállalat megkapja az aranykitermelés jogát Verespatakon. „Ezt a kötelezettségvállalást pedig éppen Ponta és a PSD szegte meg a parlamentben, és lehetőséget adott a bányavállalatnak, hogy pénzt követeljen a romániaiaktól” – olvasható a sajtónyilatkozatban.

Dacian Cioloş szerint a kanadai vállalat részvényeinek árfolyama megnőtt, amikor Marcel Ciolacu a jogerős ítélet kihirdetése előtt bejelentette, hogy Románia el fogja veszíteni a kártérítési pert. „Vajon kik a haszonvélvezői a kanadai cég részvényeivel való tőzsdei zsonglőrködésnek? Nem éppen a szociáldemokrata politikusok, Ponta és a barátai?” – tette fel a kérdést a volt kormányfő.

Cioloş azt követően szólalt meg ismét a verespataki bánya ügyében, hogy a Szociáldemokrata Párt közleményt adott ki, melyben gyakorlatilag a volt miniszterelnökre hárítják ennek az ügynek a telejes felelősségét. A pár közleménye szerint a nemzetgazdaság aláásásával vádolható Dacian Cioloş korábbi miniszterelnök azért, hogy Románia „kritikus helyzetbe” került a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatti jogvitában.

A kormánypárt szerint bármi is lesz majd a döntés, „nyilvánvaló”, hogy amikor Dacian Cioloş kormánya kérte az UNESCO-tól Verespatak felvételét a világörökségi listára, a politikus tudta, hogy ezzel sérülnek Románia érdekei a kitermelési jogot birtokló vállalattal már megkezdett vitában.

A szociáldemokraták állítása szerint Cioloş „nagyon jól tudta”, hogy ezzel a döntésével a román állam megszegte a kötelezettségét, ezért a romániai adófizetők hatalmas kártérítés kifizetésére kényszerülhetnek, ami rendkívül negatívan érinti majd a nemzetgazdaságot.

A PSD szerint ugyanúgy felelős a történtekért Ludovic Orban volt miniszterelnök is, akinek a kormánya újraindította az eljárást az UNESCO-nál, miután a PSD-kormány az eljárás felfüggesztését kérte a jogvita rendezéséig. Emellett felelős a párt szerint a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is, amelynek miniszterei a Cîţu-kormány idején hevesen ellenezték az UNESCO-hoz intézett kérés visszavonását, annak ellenére, hogy az akkori pénzügyminiszter figyelmeztetett: Románia hatalmas, 0,5 és 3,5 milliárd dollár közötti kártérítést kockáztat.

Február 10-ére várható a döntés a verespataki bányakitermelés ügyében, és úgy tűnik, Románia kétmilliárd dollár kártérítés kifizetésére lesz kötelezve. Ugyanakkor a Verespatak-ügy teljes nemzetközi bírósági dossziéjának közzétételét kéri Ciolacutól Dacian Cioloş, mert szerinte fennáll a veszélye annak, hogy Victor Ponta tanácsára Marcel Ciolacu megpróbálja elrejteni a közvélemény elől, hogy ki a felelős a román államnak okozott kárért a Roșia Montană Gold Corporation fő részvényesével, a Gabriel Resources kanadai vállalattal folytatott perben

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!