Népszavazást javasolt a verespataki aranykitermelés ügyében a miniszterelnök

2024. március 8. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu kormányfő egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen vetette fel, hogy népszavazást kellene kiírni arról, hogy egyetértenek-e a román állampolgárok a verespataki arany kitermelésével, írja a G4Media.

A pénteki nap folyamán közlik a román kormánnyal az ellene a verespataki bányaügyben indított per ítéletét, jelentette ki Marcel Boloș pénzügyminiszter a Digi24.ro szerint. Összesen 6,7 milliárd dollár kártérítést kért a Gabriel Resources a román államtól a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt.

A pénzügyminiszter szerint az ítélet függvényében dolgozza majd ki a tárgyalási stratégiáját a kormány. Arról is beszélt, hogy lehet ugyan fellebbezni az ítélet ellen, de kevés az esélye annak, hogy az változzon. Boloș korábban is nyilatkozott arról, hogy felmerülhet az a lehetőség is, hogy ne pénzben fizessék ki a kártérítést, hanem a bíróság vegye figyelembe, hogy a kitermelésre adott engedély még mindig hatályban van, és kötelezze Romániát arra, hogy a beruházást a környezetvédelmi jelentésben meghatározott feltételek mellett folytassa.

Egy népszavazás megszervezése késleltetné a kártérítés kifizetését, ugyanakkor minden nap késedelem jelentős kamattal terhelné meg a tartozást, jegyzi meg a G4Media cikke.

A nemzetközi választott bírósághoz benyújtott keresetükben a kanadaiak azzal vádolták a román államot, hogy megsértette a 2009-ben ratifikált román-kanadai és az 1995-ben ratifikált román-brit beruházásvédelmi megállapodást a verespataki bányaprojekt meghiúsításával.

A kanadaiak a perben arra hivatkoztak, hogy a kormány 2010-ben helytelen módon felvette a Verespatakra tervezett aranykitermelés helyszínének egy részét a történelmi műemlékek listájára, a környezetvédelmi minisztérium kilenc éven keresztül (2006-2015 között) nem adott ki ajánlást a bányaprojekt környezeti hatásvizsgálatáról, majd 2013-ban a parlament elutasította az aranykitermelést lehetővé tevő törvénytervezetet. Emellett azzal érveltek, hogy a kormány kezdeményezésére Verespatakot 2021-ben felvették az UNESCO világörökségi listájára, ami jogilag lehetetlenné tette a bányaprojekt megvalósítását – részletezte az Agerpresnek adott korábbi válaszában a kormány sajtóosztálya.

Az eljárás során Románia jogi képviselői elutasították a felperesek nemzetközi megállapodások megsértésére vonatkozó állításait. Érveik szerint a befektetők a felelősek a bányaprojekt meghiúsulásáért, mert nem szerezték meg a törvényekben előírt engedélyeket a verespataki bányászathoz szükséges létesítmények megépítéséhez és magához a kitermeléshez, illetve nem nyerték el a beruházásban érintett helyi közösség támogatását sem.

Ugyanakkor a román állam ügyvédei szerint Verespatak felvétele a világörökségi listára nem érinti a befektetőknek azt a jogát, hogy a bányaprojekt megvalósításához szükséges engedélyekért folyamodjanak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!