Megnyerte Románia a Verespatak-pert a kanadai Gabriel Resources ellen

2024. március 9. – 00:43

Másolás

Vágólapra másolva

A washingtoni Nemzetközi Kereskedelmi Választottbíróság (ICSID) kihirdette döntését a Gabriel Resources által Románia ellen indított ügyben. A kanadai cég a verespataki aranybánya megnyitásának meghiúsulása miatt indított pert, azt követően, hogy Verespatakot az UNESCO örökségi listájára vették fel. A per 2023 szeptemberében fejeződött be, de a döntést csak pénteken közölték a kormánnyal.

Az eredmény váratlanul érte a román hatóságokat, akik az elmúlt hetekben mindenféle vészforgatókönyvet készítettek, még az is megfordult a fejükben, hogy népszavazást írnak ki, hátha most már beleegyezne a lakosság a kitermelésbe.

Marcel Ciolacu miniszterelnök volt az, aki végül bejelentette az örömhírt, hogy Románia megnyerte a pert, amelyben a Gabriel Resources mintegy 6,7 milliárd dollár kártérítést követelt.

„Megnyertük a Verespatak-pert!!! Harcoltunk Romániáért, mert igazságtalan volt, hogy ennek az országnak a polgárait büntessék bizonyos gazemberek gaztettei miatt!
Köszönjük az ügyvédek csapatának, akik profizmussal, becsülettel és tisztességgel képviselték Romániát! A románoknak nem szabad szenvedniük néhány olyan miniszterelnök döntése miatt, akik személyes érdekeiket a nemzeti érdekek fölé helyezték!” – jelentette ki Ciolacu, akit a Hotnews idéz.

Az ítéletet közlő dokumentum szerint a döntés többségi szavazással született, és egy sor kártérítést is meghatároz, amelyet a Gabriel Resourcesnak kell kifizetnie Romániának, beleértve a bírósági költségeket is. Ez összesen mintegy 1,4 millió eurót, 30,3 millió lejt és 0,928 millió dollárt tesz ki.

Mint ismeretes, az RMGC még a 90-es évek végén megvásárolta a román államtól a bányalicencet arra, hogy Verespatakon megnyithassa Európa legnagyobb ciántechnológiás, külszíni aranybányáját. Az RMGC itt 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt akart kitermelni, de – a környezetvédők tiltakozása közepette – a bányanyitás engedélyezésének politikai kockázatát egyetlen tisztségben lévő román kormány sem vállalta magára.

Victor Ponta kormányfőként bár támogatta az aranybánya megnyitását, nem tudta megvalósítani azt. Klaus Johannis államfő ellenezte a beruházást. Elődje, Traian Băsescu a befektetés egyik legkövetkezetesebb támogatója volt. A bányaügy megosztotta tehát a politikai elitet, és az egyik legfontosabb szövetségese a kormánypártoknak, az ortodox egyház sem támogatta azt.

A nemzetközi választott bírósághoz benyújtott keresetükben a kanadaiak azzal vádolták a román államot, hogy megsértette a 2009-ben ratifikált román-kanadai és az 1995-ben ratifikált román-brit beruházásvédelmi megállapodást a verespataki bányaprojekt meghiúsításával.

A kanadaiak a perben arra hivatkoztak, hogy a kormány 2010-ben helytelen módon felvette a Verespatakra tervezett aranykitermelés helyszínének egy részét a történelmi műemlékek listájára, a környezetvédelmi minisztérium kilenc éven keresztül (2006-2015 között) nem adott ki ajánlást a bányaprojekt környezeti hatásvizsgálatáról, majd 2013-ban a parlament elutasította az aranykitermelést lehetővé tevő törvénytervezetet. Emellett azzal érveltek, hogy a kormány kezdeményezésére Verespatakot 2021-ben felvették az UNESCO világörökségi listájára, ami jogilag lehetetlenné tette a bányaprojekt megvalósítását – részletezte az Agerpresnek adott korábbi válaszában a kormány sajtóosztálya.

Az eljárás során Románia jogi képviselői elutasították a felperesek nemzetközi megállapodások megsértésére vonatkozó állításait. Érveik szerint a befektetők a felelősek a bányaprojekt meghiúsulásáért, mert nem szerezték meg a törvényekben előírt engedélyeket a verespataki bányászathoz szükséges létesítmények megépítéséhez és magához a kitermeléshez, illetve nem nyerték el a beruházásban érintett helyi közösség támogatását sem.

Ugyanakkor a román állam ügyvédei szerint Verespatak felvétele a világörökségi listára nem érinti a befektetőknek azt a jogát, hogy a bányaprojekt megvalósításához szükséges engedélyekért folyamodjanak.

Reagált Dacian Ciolos volt miniszterelnök is a hírre, aki az elmúlt hetekben a Verespatak témájú támadások fő célpontja volt, mivel az ő kormányzása alatt lett a hely a világörökség része, és ezáltal ellehetetlenült a kitermelés.

„Verespatak továbbra is az UNESCO világörökség része, és a román állam nem fizet semmilyen kártérítést. Remélem, hogy azok, akik az elmúlt években és az elmúlt hetekben vádaskodtak ellenem, megértik, hogy a világörökséggel rendelkező nemzeti örökség nem eladó, és kötelességünk becsületesen, a végsőkig védelmezni” – írta Dacian Ciolos a Facebook-oldalán.

Mi történik ezután

Mihai Constantin ügyvezető szóvivő kifejtette, mi történik a döntés kihirdetése után.

  • Először a döntésről szóló nyilatkozat érkezett meg, nem pedig maga a döntés. A teljes határozat egy akár 1000 oldalas dokumentumból is állhat, amit rövidesen kézbesítenek a vitában álló feleknek.
  • A felek ezt követően eldöntik, hogy mi kerül nyilvánosságra – „Titoktartás alatt áll minden a választottbíróság normái szerint(...) A román kormány azonban kész közölni a választottbírósággal, hogy nincs igényünk arra, hogy bármit is titokban tartsunk. Ezt a miniszterelnök már bejelentette, de a 20 napot meg kell várnunk, hogy kiderüljön, van-e a másik félnek bármilyen igénye arra, hogy a döntést csak részben közöljük” – mondta Mihai Constantin.
  • A 20 napos időszak után az ICSID tudomásul veszi a két fél által elfogadott közös álláspontot, hogy nyilvánosságra hozzák-e a teljes dokumentumot vagy sem.
  • A feleknek lehetőségük van fellebbezni a döntés ellen. A 20 napos határidő lejártát követő 4 hónapon belül mindkét félnek tájékoztatnia kell a választottbíróságot, hogy megtámadja-e a döntést.
  • A nemzetközi választottbíróságok szokása szerint a fellebbezést meglehetősen gyorsan lefolytatják, ám a döntés megváltoztatásának esélye meglehetősen kicsi.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!