Boloş: Elképzelhető, hogy a verespataki bányaprojekt engedélyezésére kötelezik a román államot

2024. február 27. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hátborzongatóan magas összegnek nevezte hétfő este a pénzügyminiszter azt a 6,7 milliárd dolláros kártérítést, amit a Gabriel Resources kanadai vállalat követel a román államtól verespataki bányaprojekt meghiúsítása miatt.

A Digi24-nek nyilatkozva Marcel Boloş kijelentette, hogy egy ekkora összeg kifizetése jelentősen megterhelné a költségvetést. Hozzátette, hogy a pénzügyminisztérium számítása szerint a kanadaiak körülbelül egymilliárd eurót költöttek Romániában a beruházás előkészítésére, így elképzelhetőnek tartja, hogy a nemzetközi választottbíróság sem ítél meg ennél nagyobb kártérítést.

A miniszter azt sem zárja ki, hogy a nemzetközi választottbíróság nem pénzbeli kártérítés kifizetésére kötelezi a román államot, hanem a verespataki bányaprojekt engedélyezésére. Hozzátette, hogy bármilyen ítélet születik, Románia tiszteletben fogja tartani a döntést.

Kérdésre válaszolva ugyanakkor elismerte, hogy a verespataki aranykitermelés beindításának engedélyezése költségvetési szempontból kedvezőbb lenne a román állam számára a kártérítés kifizetésénél. „Mindenesetre várjuk meg a döntést, amelynek a végrehajtására meg kell találnunk a törvényes megoldásokat” – nyilatkozta Boloş.

A kormány sajtóosztálya korábban az Agerpres kérdésére közölte, hogy összesen 6,7 milliárd dollár kártérítést kér a Gabriel Resources Ltd. és a Gabriel Resources (Jersey) vállalat a román államtól a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt.

A kanadai cégek 2015 júliusában kezdeményezték a kártérítési eljárást a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) nemzetközi választottbíróságánál. A bíróság 2023 szeptemberében az eljárást lezártnak nyilvánította. A kormány szerint a választottbíróság még nem közölte az ítéletet a pénzügyminisztériummal, és a „közlés pontos időpontja nem ismert”.

A kormány tájékoztat arról is, hogy az államok természetes és jogi személyei közötti beruházási viták rendezéséről szóló washingtoni egyezmény tartalmazza azokat a lehetséges jogorvoslati lehetőségeket, amelyekhez Románia folyamodhat számára kedvezőtlen ítélet esetén.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!