Boloş: Elképzelhető, hogy a verespataki bányaprojekt engedélyezésére kötelezik a román államot

2024. február 27. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Hátborzongatóan magas összegnek nevezte hétfő este a pénzügyminiszter azt a 6,7 milliárd dolláros kártérítést, amit a Gabriel Resources kanadai vállalat követel a román államtól verespataki bányaprojekt meghiúsítása miatt.

A Digi24-nek nyilatkozva Marcel Boloş kijelentette, hogy egy ekkora összeg kifizetése jelentősen megterhelné a költségvetést. Hozzátette, hogy a pénzügyminisztérium számítása szerint a kanadaiak körülbelül egymilliárd eurót költöttek Romániában a beruházás előkészítésére, így elképzelhetőnek tartja, hogy a nemzetközi választottbíróság sem ítél meg ennél nagyobb kártérítést.

A miniszter azt sem zárja ki, hogy a nemzetközi választottbíróság nem pénzbeli kártérítés kifizetésére kötelezi a román államot, hanem a verespataki bányaprojekt engedélyezésére. Hozzátette, hogy bármilyen ítélet születik, Románia tiszteletben fogja tartani a döntést.

Kérdésre válaszolva ugyanakkor elismerte, hogy a verespataki aranykitermelés beindításának engedélyezése költségvetési szempontból kedvezőbb lenne a román állam számára a kártérítés kifizetésénél. „Mindenesetre várjuk meg a döntést, amelynek a végrehajtására meg kell találnunk a törvényes megoldásokat” – nyilatkozta Boloş.

A kormány sajtóosztálya korábban az Agerpres kérdésére közölte, hogy összesen 6,7 milliárd dollár kártérítést kér a Gabriel Resources Ltd. és a Gabriel Resources (Jersey) vállalat a román államtól a verespataki bányaprojekt meghiúsulása miatt.

A kanadai cégek 2015 júliusában kezdeményezték a kártérítési eljárást a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) nemzetközi választottbíróságánál. A bíróság 2023 szeptemberében az eljárást lezártnak nyilvánította. A kormány szerint a választottbíróság még nem közölte az ítéletet a pénzügyminisztériummal, és a „közlés pontos időpontja nem ismert”.

A kormány tájékoztat arról is, hogy az államok természetes és jogi személyei közötti beruházási viták rendezéséről szóló washingtoni egyezmény tartalmazza azokat a lehetséges jogorvoslati lehetőségeket, amelyekhez Románia folyamodhat számára kedvezőtlen ítélet esetén.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!