Bűnvádi eljárás zajlik az úzvölgyi temetőben magyarellenes molinókat lengető nacionalista szervezetek ellen

2023. november 2. – 11:54

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnvádi eljárást indított a Hargita megyei rendőrség az úzvölgyi katonatemetőben októberben rendezett megemlékezés kapcsán, írja a Krónika.

A lap szerint a rendőrség azért indított eljárást, gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtás miatt, mert a Mihai Tîrnoveanu féle Nemzet Útja (Calea Neamului) és az Ortodox Testvériség (Frăția Ortodoxă) szélsőséges nacionalista román szervezetek az úzvölgyi katonai temetőben ismét magyarellenes kirohanásokat tettek, és Mongóliába küldték el a magyarokat, mert meg vannak győződve róla, hogy a magyarok onnan származnak.

Tîrnoveanuék ellen nem ez az első eset, amikor a rendőrség eljárást indított. Korábban rongálás és sírgyalázás miatt is bűnvádi dossziét nyitott a nyomozó hatóság. A magyarellenes hangulatkeltéstől és provokációtól pedig Novák Katalin magyar köztársasági elnök nagykárolyi látogatásakor, és Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédekor sem riadtak vissza.

A hatóság azt követően indított eljárást a Románok Egyesüléséért Szövetséghez (AUR) köthető nacionalista szervezetek, a Nemzet Útja és az Ortodox Testvériség ellen, hogy a román hadsereg napja alkalmából szervezett októberi felvonulásukon, az úzvölgyi katonatemetőben a résztvevők kifeszítettek egy „Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek” feliratú molinót is, amelyen a Krónika szerint azt is írta: „Magyarország nincs Európa térképén”. Továbbá egy összefüggéstelen, helytelen román szöveg is szerepelt rajta, mely magyarul így értelmezhető: „A barbár magyarok rablási szándékkal érkeztek vidékeinkre 1290-ben. Ezt követően a mongol-magyarok családjaikat is idehozták”.

Az úzvölgyi katonatemető még 2019-ben vált a politikai küzdőtér szimbolikus helyszínévé, amikor az RMDSZ sorfalat, Tîrnoveanuék pedig temető foglalást szerveztek az úzvölgyi katonatemetőbe, ahol a románok illegális betonkereszteket létesítettek, melyekre válaszul ismeretlenek szemeteszsákokat húztak. Az incidensnek alapját a közelgő választások képezték, melyek során az AUR sokak meglepetésére jól szerepelt. A világháborús hősök sírjait meggyalázó román hőbörgőkkel szemben a hatóság emberei nem léptek fel, ellenben a bírósági eljárás során a katonatemető helyzete közigazgatásilag rendeződött, és a oda nem illő betonkeresztek eltávolítása is megtörtént. Tîrnoveanuék azonban ebbe nem törődtek bele. A betonkeresztek helyett 150 fakeresztet állítottak, és tovább folytatják provokatív akcióikat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!