Ciolacu: A kormány felelősséget vállal az adóügyi és az államapparátus reformjáról szóló törvénycsomagért

2023. augusztus 24. – 13:17

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány felelősséget fog vállalni a parlament előtt az államapparátus reformjáról, az adóügyi és az adócsalás felszámolását célzó intézkedésekről szóló törvénycsomagért, írja Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtöki nyilatkozata alapján az Agerpres.

„Ez a kormány Románia kormánya, és eme logika szerint Romániát helyezzük az első helyre. (... ) Meg kell állítanunk a költségvetési katasztrófát, igazságossá kell tennünk az adórendszert mindenki számára, és harcolnunk kell az adócsalás ellen. (...) Eurómilliárdok landolnak csalók zsebében, vagy elherdálják őket a rengeteg intézményben. (...) Mélyreható reformokra van szükségünk” – mondta Ciolacu a kormányülés elején.

Nyomatékosította: függetlenül attól, hogy milyen nyomással próbálkoznak a rendszerben lévők, egy millimétert sem fog engedni, kormánycsapatával véget fog vetni a közpénz elherdálásának.

„A kormány felelősséget fog vállalni a parlament előtt az államapparátus reformjáról, az adóügyi és az adócsalás felszámolását célzó intézkedésekről szóló törvénycsomagért. A parlament asztalára teszem mandátumomat a reformokért és a társadalmi igazságosságért” – jelentette ki a kormányfő.

Hozzátette, hogy a reformnak „mélyrehatónak és visszafordíthatatlannak” kell lennie.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen – Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos
Marcel Ciolacu miniszterelnök a csütörtöki kormányülésen – Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

A parlament előtti felelősségvállalással való elfogadás azt jelenti, hogy a megszorító törvényeket vita nélkül, a Ciolacu-kabinet által javasolt formában fogadják el. A miniszterelnök a törvényhozás előtt vállalja fel azokat, az intézkedéseket ellenző képviselőknek pedig 3 napjuk van arra, hogy bizalmatlansági indítványt nyújtsanak be. Ha az indítványt elfogadják, a kormány megbukik, ha elutasítják, a kabinet továbblép, és a törvényeket elfogadottnak tekintik. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához azonban a képviselők számának fele plusz egy képviselő szavazata szükséges, miközben a kormányt alkotó PSD és PNL többséget alkot.

Mint írtuk, közszféra reformjával kapcsolatban a következő intézkedéseket jelentette be korábban Ciolacu:

  • A közigazgatásban 200 ezer üres álláshely megszüntetése.
  • Az alapfizetésnél magasabb prémiumok tilalma.
  • Egyes intézmények összevonása.

A sokféle juttatást, melyek azt okozzák, hogy a közszférában közel harminc százalékkal magasabbak a fizetések, mint a magánszektorban, itt vettük számba.

A kilátásba helyezett megszorítások miatt a kulturális ágazat szereplői már szervezetek tiltakozó megmozdulásokat, azt állítják: „minden összeomolhat”, ha ezek életbe lépnek.

A nyilvánosságra került adóintézkedéseket itt foglaltuk össze, melyek – egyes szakemberek szerint – azt eredményezhetik, hogy a romániai kis- és középvállalkozásokat legalább háromszor, ha nem ötször jobban megadóztatják.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!