Ciolacu bejelentette a közszféra reformját, csak éppen a konkrétumok maradtak ki a sajtótájékoztatóból

2023. augusztus 2. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

„El tudjuk kerülni az európai alapok felfüggesztését”, „aki azért megy dolgozni, hogy pasziánszot játsszon, máshol keressen munkát” – ilyen és ezekhez hasonló hangzatos kijelentésekkel megtűzdelt sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök, amelynek témája az volt, hogy a kormány ötven intézkedést magába foglaló sürgősségi rendelettel készül csökkenteni a költségvetési kiadásokat.

A G4Media szerint fölöttébb furcsa volt, hogy Ciolacu a nyilatkozatait a pénzügyminisztériumban, Marcel Boloș miniszterrel együtt tette, nem pedig a kormány székházában, mint általában szokta. Ugyanakkor azt sem vették jó néven a sajtótájékoztatón megjelent újságírók, hogy a miniszterelnök nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

Ciolacu nem nyilatkozott az adóemelésekről, és bejelentette, hogy jövő szerdán újabb kormányülésre kerül sor. A most bejelentett legfontosabb intézkedések gyakorlatilag már megjelentek a sajtóban, és ő maga is Facebook-oldalán ismertette ezeket:

  • A közigazgatásban 200 ezer üres álláshely megszüntetése.
  • Az alapfizetésnél magasabb prémiumok tilalma.
  • Egyes intézmények összevonása. Megjegyzendő, hogy itt most sem pontosított hány intézményről volna szó, és melyek volnának azok.

A miniszterelnök mondandójának a hangsúlya azon volt, hogy a koalícióban egyeztetett intézkedéscsomag a hazai közszféra első valós reformját jelenti.

„Itt az ideje, hogy azok, akik dolgoznak, megfelelő fizetést és bérpótlékokat kapjanak. Azok pedig, akik évtizedek óta pasziánszot játszani járnak be a munkahelyükre, nézzenek más állás után. Több mint 50 fajta bérpótlék van. Hihetetlen, hova jutott ez a jelenség (...)” – idézi az Agerpres a kormányfő beszédét.

Ciolacu szerint az intézkedéscsomag célja a makrogazdasági egyensúly megteremtése annak érdekében, hogy Románia növekedési kilátásai stabilak maradjanak. Alapelve pedig az, hogy a költségvetési kiadások lefaragásával párhuzamosan növelni kell az állam bevételeit is.

A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, amiért nem vitatták meg a sürgősségi rendeletbe kerülő intézkedéseket már néhány hónappal korábban, hogy ezeket fokozatosan lehessen bevezetni.

„Nagyon bízom a közszféra reformjában, amit készen állok felvállalni. Ez már régóta esedékes. (...) Társadalmi méltányosságra van szükség. Nem lehet, hogy az államfőnél magasabb jövedelmű személyek üdülési utalványban részesüljenek. Meg kell értenünk, hogy a munka adóterhei sem maradhatnak a jelenlegi szinten. (...) Jelenleg jelentős az eltérés a munka és a tőke megadóztatásában” – részletezte.

Ciolacu közölte, hogy jövő szerdán ismét találkozik a pénzügyminiszterrel és csapatával, akikkel a költségvetés bevételeinek növelését célzó sürgősségi rendelet tervezetét és az idei első költségvetés-kiigazítást vitatják meg.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!