Ciolacu bejelentette a közszféra reformját, csak éppen a konkrétumok maradtak ki a sajtótájékoztatóból

2023. augusztus 2. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

„El tudjuk kerülni az európai alapok felfüggesztését”, „aki azért megy dolgozni, hogy pasziánszot játsszon, máshol keressen munkát” – ilyen és ezekhez hasonló hangzatos kijelentésekkel megtűzdelt sajtótájékoztatót tartott a miniszterelnök, amelynek témája az volt, hogy a kormány ötven intézkedést magába foglaló sürgősségi rendelettel készül csökkenteni a költségvetési kiadásokat.

A G4Media szerint fölöttébb furcsa volt, hogy Ciolacu a nyilatkozatait a pénzügyminisztériumban, Marcel Boloș miniszterrel együtt tette, nem pedig a kormány székházában, mint általában szokta. Ugyanakkor azt sem vették jó néven a sajtótájékoztatón megjelent újságírók, hogy a miniszterelnök nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

Ciolacu nem nyilatkozott az adóemelésekről, és bejelentette, hogy jövő szerdán újabb kormányülésre kerül sor. A most bejelentett legfontosabb intézkedések gyakorlatilag már megjelentek a sajtóban, és ő maga is Facebook-oldalán ismertette ezeket:

  • A közigazgatásban 200 ezer üres álláshely megszüntetése.
  • Az alapfizetésnél magasabb prémiumok tilalma.
  • Egyes intézmények összevonása. Megjegyzendő, hogy itt most sem pontosított hány intézményről volna szó, és melyek volnának azok.

A miniszterelnök mondandójának a hangsúlya azon volt, hogy a koalícióban egyeztetett intézkedéscsomag a hazai közszféra első valós reformját jelenti.

„Itt az ideje, hogy azok, akik dolgoznak, megfelelő fizetést és bérpótlékokat kapjanak. Azok pedig, akik évtizedek óta pasziánszot játszani járnak be a munkahelyükre, nézzenek más állás után. Több mint 50 fajta bérpótlék van. Hihetetlen, hova jutott ez a jelenség (...)” – idézi az Agerpres a kormányfő beszédét.

Ciolacu szerint az intézkedéscsomag célja a makrogazdasági egyensúly megteremtése annak érdekében, hogy Románia növekedési kilátásai stabilak maradjanak. Alapelve pedig az, hogy a költségvetési kiadások lefaragásával párhuzamosan növelni kell az állam bevételeit is.

A miniszterelnök sajnálatát fejezte ki, amiért nem vitatták meg a sürgősségi rendeletbe kerülő intézkedéseket már néhány hónappal korábban, hogy ezeket fokozatosan lehessen bevezetni.

„Nagyon bízom a közszféra reformjában, amit készen állok felvállalni. Ez már régóta esedékes. (...) Társadalmi méltányosságra van szükség. Nem lehet, hogy az államfőnél magasabb jövedelmű személyek üdülési utalványban részesüljenek. Meg kell értenünk, hogy a munka adóterhei sem maradhatnak a jelenlegi szinten. (...) Jelenleg jelentős az eltérés a munka és a tőke megadóztatásában” – részletezte.

Ciolacu közölte, hogy jövő szerdán ismét találkozik a pénzügyminiszterrel és csapatával, akikkel a költségvetés bevételeinek növelését célzó sürgősségi rendelet tervezetét és az idei első költségvetés-kiigazítást vitatják meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!