A költségvetési hiányt lehet nem fogja megoldani a kormány, de bizonyos ágazatok fejlődését tönkrevágja

2023. augusztus 2. – 10:14

A költségvetési hiányt lehet nem fogja megoldani a kormány, de bizonyos ágazatok fejlődését tönkrevágja
Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

A közalkalmazottakat érintő, félénk megszorító intézkedések után a PSD-PNL kormány a középosztály elleni támadásra készül. Az adóintézkedések azt jelenthetik, hogy a romániai kis- és középvállalkozásokat legalább háromszor, ha nem ötször jobban megadóztatják, vélik a szakemberek, de tudják ezt a liberálisok is, akiknek szavazótáborukat súlyosan érintenék ezek az intézkedések. Az idei költségvetési hiányt nem fogják ugyan ezzel betömni, de hosszú távon vállalkozások ezreit – a sarki perecest, a falusi vegyesboltot vagy a lakónegyedi használtruha-kereskedéseket – érintheti. Mindannyiukat a csőd, a bezárás, az elbocsátások fenyegethetik, és a fejlődésről, fejlesztésről, gazdasági növekedésről lemondhatnak. Ugyanakkor az IT-cégek sem repesnek az örömtől, és azt mondják: a kormány hosszú távon veszélyezteti a romániai IT-fejlesztést.

Alig 24 órával azután, hogy Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă bejelentette, hogy megállapodás született olyan intézkedések bevezetéséről, amelyek az év végéig 12 milliárd lejjel járulnak hozzá a költségvetési hiány pótlásához, két tervezet is napvilágot látott, és mindkettő azt mutatja, hamarosan saját bőrünkön fogjuk tapasztalni, hogyan drágul az élet Romániában.

A kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői azokat az intézkedéseket hangsúlyozták, amelyek a közszférát érintenék, így hosszasan időztek azoknál a részeknél, amelyek arról szólnak, hogy 6 milliárdos megtakarítást fognak eszközölni az amúgy sem betöltött állások leépítésével, egyes intézmények összevonásával vagy az üdülési csekkekben részesülő költségvetési alkalmazottak számának csökkentésével.

Arról, hogy a másik 6 milliárdot hogyan fogják előteremteni a lakosságtól, már nem nyilatkoztak, szabadkozva mondták, még zajlanak a tárgyalások, egyelőre semmi sincs leszögezve. Ezt követően a HotNews hozta le elsőként annak a tervezetnek az első változatát, amelyből kiderül, milyen adók és illetékek emelkednek, milyen kedvezményeknek inthetnek búcsút a különböző munkavállalói kategóriák.

A dokumentumból kiderült, hogy az építőipar és a mezőgazdaság számára megszűntek az adómentességek, míg az informatikai szektor alkalmazottjai számára bevezetnének egy bruttó 10 ezer lejes küszöböt, amely alatt megmarad a könnyítés.

Az osztalékok adóját 8%-ról 10%-ra emelnék, míg a mikrovállalkozások jövedelmére kivetett adókulcsokat 1%-ban és 3%-ban határoznák meg, jövedelemtől függően, a küszöb a 300 ezer lejes bevétel.

A szabadfoglalkozásúak vagy ún. engedélyezett magánszemélyek (PFA) tevékenysége is megsínylené a változásokat, ugyanis a tervezet szerint az egészségügyi és a társadalombiztosításra vonatkozó eddigi küszöbök emelkednének, az áfa pedig több szolgáltatás és áru esetében 5 százalékról 9 százalékra emelkedne, ha a HotNews által bemutatott variáns kerülne elfogadásra.

Még egy tervezet…

Kedden a tervezet egy másik változatát mutatta be a Profit gazdasági portál. Az új formában a kormány elhagyja az osztalékadó-emelést, de magasabb adót vezet be a luxusautókra és a tőzsdei tranzakciókra. Ugyanakkor az 5 százalékos áfa nem tűnik el, viszont jövedéki adót vezetnek be a hozzáadott cukrot tartalmazó termékekre, ami akár 30 százalékkal is megemelheti a szénsavas italok árát.

Az adóemeléseket rögzítő törvénytervezet legfrissebb változatának intézkedései:

  • 19%-os áfa a magas cukortartalmú, 5 g/100 g-nál több cukrot tartalmazó élelmiszerekre. A cukor jövedéki adója bizonytalan, a Profit.ro munkatársai kiszámolták, hogy akár 30%-kal is drágulhatnának a szénsavas italok;
  • 9%-os áfa az állateledelekre;
  • a könyvek és tankönyvek áfája továbbra is 5% marad;
  • a lakóépületekkel kapcsolatos ingatlanügyletek adóját úgy számítják ki, hogy az első eladáskor 5%-os kulcsot alkalmaznak minden egyes eladott lakás eladási árára, amelyből levonják a 600.000 lejes értéket, anélkül, hogy figyelembe vennék a kapcsolódó áfát;
  • magasabb adót vetnek ki azokra a luxusautókra, amelyek 100 ezer eurónál drágább járműveknek számítanak;
  • az azonosítatlan forrásból származó jövedelmek adója 16%-ról 50%-ra emelkedik, mivel ezt tekintik a jövedelmek be nem vallásának visszaszorítására szolgáló eszköznek;
  • korlátozzák a vállalatok által az államtól levonható kiadásokat, beleértve a tanácsadási, menedzsmenti és más külföldi anyavállalatoknak fizetett jogdíjakat;
  • az értékpapírokból származó nyereség adója az eddigi 1-3%-os rendszerről (az értékpapír tartási idejétől függően) 3-5%-ra emelkedik.

Megjegyzendő, hogy ez a változat egyelőre csak munkatervezet, így még előfordulhatnak változások.

Kiket érint leginkább?

Nicolae Ciucă volt miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy augusztus közepéig mindent eldöntenek. Ezekből a tervezetekből pedig az derül ki, hogy az intézkedések egy része idén szeptembertől vagy októbertől lépne életbe, a legtöbb viszont csak január elsejétől, szóval az idei költségvetési hiány pótlására nem igazán alkalmasak, viszont hosszútávú következményei lesznek, és a kis- és középvállalkozások fejlődését erősen megakasztják. A Digi 24 számára számolta ki egy szakember, hogy mit is jelent ez: egy mikrovállalkozás esetében, amelynek forgalma például 100 000 euró – ruházati bolt, pékség stb. –, a forgalom 1%-a után fizetendő adóval a vállalkozó jelenleg 1000 eurót fizet. A módosítások után, ha nem ér el 30%-os nyereséget, akkor a forgalom 3%-át, azaz 3 000 eurót kell fizetnie. Ha viszont 30%-os nyereséggel rendelkezik, akkor 4 800 € társasági adót fizet, ami körülbelül ötszörös növekedést jelent a befizetendő összeg tekintetében. A kisvállalkozások és a kis- és középvállalkozások 90%-a szenvedne, ha ezeket az intézkedéseket alkalmaznák.

Ezeket az intézkedéseket a Nemzeti Liberális Párt erősen kritizálja, és elégedetlenségét fejezte ki Marcel Bolos pénzügyminiszter irányában, aki szerintük átgondolatlanul hajtja végre a miniszterelnöki rendelkezéseket, ráadásul ezek épp a liberálisok szavazótáborát érintik, hiszen minden felmérés szerint a vállalkozó szféra az, amely erőteljesen támogatja a pártot.

Az IT-szektor képviselői sem nyugszanak bele abba, hogy az adókedvezményt egyik pillanatról a másikra megvonják tőlük. Az ANIS, a Szoftver- és Szolgáltatóipari Munkaadók Szövetsége aggodalmát fejezte ki amiatt, ahogyan a kormánykoalíció úgy dönt, hogy az iparág képviselőivel való konzultáció nélkül megvitatott, azonnal alkalmazható, az adótörvénykönyv egyetlen elvét sem tiszteletben tartó adóügyi intézkedésekkel veszélyezteti az IT-ipar jövőjét és Románia regionális és globális szintű erejét ebben az ágazatban. Figyelembe véve, hogy a kormány képviselői az elmúlt hónapokban nyilvánosan kijelentették, hogy az adóváltozások semmiképpen sem az IT-ipart fogják célozni, tekintettel az ágazatnak a GDP növekedéséhez és a kereskedelmi mérleghez való jelentős pozitív hozzájárulására, az ANIS felhívja a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szándékok folytatásával a döntéshozók azt kockáztatják, hogy Románia lekerül a regionális szintű versenyképesség térképéről, olyan országokkal szemben, mint Bulgária és különösen Lengyelország, amelyek közép- és hosszú távon teljes mértékben ki fogják használni ezt a váratlan döntést.

„A jelenlegi kormány által javasolt új intézkedések példátlanul lefékezik azt a folyamatot, amely Romániát az innováció és a digitális átalakulás regionális központjává alakítja, és amelynek hosszú és nagyon hosszú távú következményei lesznek, különösen, ha nem születnek más, e stratégiai iparág fejlődését támogató intézkedések, és amely gazdaságpolitikai hibát és nagy visszalépést jelent Románia gazdasági fejlődésében” – mondta Mihai Matei, az ANIS elnöke.

Mit mondanak a gazdasági és politikai elemzők?

A Szabad Európa portál gazdasági és politikai elemzőkkel beszélgetett, hogy megtudja, melyek azok a szakmai csoportok, amelyeknek elvesztése a választások előtt erős érvágásnak számítana mindkét politikai alakulat tekintetében. A döntések meghozatala amiatt is nehéz, hogy nem is olyan régen volt az, amikor utcára vonultak a tanárok, egészségügyi dolgozók, a rendőrség és más szakmai ágazatok munkavállalói béremeléseket követelve. Még a jelenlegi kormány is az oktatási sztrájk miatt halasztotta megalakulását májusról júniusra.


„Mivel kiegyensúlyozott koalíciót alkotnak, bal- és jobboldaliak egyaránt, olyan döntéseket kell majd hozniuk, amelyeknek politikai és társadalmi vonzata is van. Ez egy nagyon finom politikai egyensúly, mind a bal-, mind a jobboldalon: a liberálisok nem akarnak adóemeléseket, a szociáldemokraták nem akarják a pénzügyi erőforrások észszerűbb újraosztását” – magyarázta a Szabad Európának Adrian Mitroi, a bukaresti Gazdasági Tanulmányok Akadémiájának professzora. Szerinte a legsúlyosabb dolog az, hogy Románia elérte a 34%-os szegénységi kockázati rátát, ami a legmagasabb az Európai Unióban.

„Bármilyen döntést is hoznak, figyelembe kell venniük a hátrányos helyzetű területeket: az infrastruktúra és a munkalehetőségek hiánya ezekben a közegekben vezet ehhez a hihetetlen egyensúlytalansághoz” – zárja a közgazdász.

„Azt hiszem, sok olyan kategória van, amelyet a két párt nem szeretne maga ellen fordítani egy választási évben. A probléma az, hogy a költségvetési számok nem néznek ki jól, így lehetséges, hogy egy bizonyos ponton a választási számítások már nem fognak elsőbbséget élvezni, és a költségvetési hiány növekedésének megállításával kapcsolatos problémákban a politikai és választási számítások elé fognak kerülni” – jelentette ki Adi Zăbavă politikai kommunikációs szakember szintén a Szabad Európának.

Véleménye szerint a nyugdíjasok, az alacsony jövedelmű románok és a költségvetésben dolgozók nagy része az a fő kategória, amelyet a Szociáldemokrata Párt nem akar felzaklatni.

A másik oldalon a vállalkozók vagy a valamivel magasabb jövedelemmel rendelkező románok állnak, ők alkotják azt a választói réteget, amelyet a liberálisok szeretnének megvédeni. „Ma a Nemzeti Liberális Párt véleménye keveset számít a jelenlegi kormányban. Aztán lehet, hogy a kormányzás szempontjából olyan kritikus lesz a helyzet, hogy ezek az egyensúlyozásaik, bármennyire is szeretné bevédeni választóit a PSD és a PNL, a lehető legkevésbé számítanak” – véli Zăbavă.


A Szabad Európa által megkérdezett Valeriu Turcan politikai elemző egy kiváltságos kasztot azonosított. „Az állami alkalmazottak és a megyei szintű közigazgatási elit az, amelynek eddig aranyélete volt. Sajnos most is az látszik, hogy olyan megoldásokat keresnek, hogy minél kevesebb olyan embert érintsen, aki az államnak dolgozik” – mondta Turcan.

Ennek megvalósítási módja a betöltetlen állások megszüntetése és az intézmények összevonása. „Egyelőre nem világos, hogy ez az átcsoportosítás milyen mértékű lehet. Meglepetés is érhet minket, amikor meglátjuk a különbséget a pénzügyminisztérium jelenlegi terve és a között, ami végül elfogadásra kerül. Arra fognak törekedni, hogy különböző intézményszegmenseket helyezzenek át megyei szintre, de a megyék részéről is nagy lesz a nyomás , mert senki nem akar további pénzügyi kötelezettségeket vállalni” – véleményezte Turcan.

Véleménye szerint a politikai tét óriási, és a kormány, a miniszterelnök, illetve a teljes koalíció számára ez egy komoly próbatétel. „A második tét a politikum részéről az, hogy ne induljon nyilvános vita arról, hogyan sikerült elérni egy ilyen 58 milliárd lejes hiányt. Hogyan derül ki egyik napról a másikra egy ilyen összeg? Miért nem kongatták meg a vészharangokat, amikor 3, 5 vagy 15 milliárd volt? Attól tartok, hogy csak úgy lehet ekkora deficitet elérni, ha eltitkoljuk a dolgokat” – zárta gondolatát a politikai elemző.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!