A román hazát védő hagyományos családdal indította EP-kampányát az AUR

2023. július 31. – 08:59

A román hazát védő hagyományos családdal indította EP-kampányát az AUR
Az AUR európai parlamenti képviselőjelöltjei és a hagyományos családmodellt népszerűsító logójuk, 2023. júl. 22-én – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

2024 nagy éve lesz a romániai politikusoknak, négy választást is tartanak: az európai parlamenti választások mellett helyhatósági-, parlamenti- és elnökválasztás is lesz. A nagy verseny pedig nagy helyezkedést is kíván a politikai élet szereplőitől, akik közül már van, aki úgy gondolta, elkezdi izzítani a közhangulatot, és „A román haza védelmezői” feliratú matricákkal kezdte teleragasztani az ország nagyvárosait. A román trikolór színeiben pompázó lehúzós egyébként a hagyományosnak vélt – férjből, feleségből valamint két gyerekből álló – család képével népszerűsíti a nemzetféltő gondolatot.

A matricán természetesen még nincs pártlogó, a hivatalos kampányidőszak még nagyon messze van, de a dátum, a 2024. június 9-i időpont egyértelműen jelzi, hogy a román haza védelmezőinek dolguk lesz jövő év júliusának második vasárnapján, az EP-választások napján. Mintha egy nagygyűlést hirdetnének meg, aminek a gyülekezője az urnáknál lesz.

Június közepén az ország több városában is megjelentek már a lehúzósok, Bukaresttől kezdve egészen Nagyváradig. Ha szemfülesek vagyunk, Kolozsváron is egészen könnyen találhatunk ilyen matricákat a kukákra, oszlopokra, köztéri bútorzatra ragasztva.

A Bihoreanul szerint a nagyváradi helyi rendőrség nyomozást is indított a matricák miatt, és a térfigyelő kamerák felvételei alapján arra jutottak, hogy június 11-ről 12-re virradó éjszaka egy férfiből és egy nőből álló „hagyományos” pár ragasztotta tele a várost. Azt is megjegyzik, hogy az elkövetők 1000-2500 lej közötti bírsággal sújthatók, mert a városháza jóváhagyása nélkül nélkül helyezték el az üzeneteiket.

Az AUR hagyományos családot ábrázoló matricái egy kolozsvári tömbház bejáratára ragasztva – Fotó: Tóth Helga / Transtelex
Az AUR hagyományos családot ábrázoló matricái egy kolozsvári tömbház bejáratára ragasztva – Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Nem kell olyan sokat kutatni, hogy világos legyen:

a Románok Egyesüléséért Szövetség, ismertebb nevén az AUR áll az akció mögött.

A párt már egyértelműen elkezdte a felkészülést a jövő évi EP-választásokra, az elmúlt hétvégén be is mutatták a jelöltjeiket. A 44 személyt bemutató lista fejlécén pedig ugyanaz a család köszön vissza, amely a matricákon is van.

A listán befutó helyre számíthat Cristian Terheș, aki legutóbb még a PSD színeiben szerzett mandátumot az EP-ben, és akit George Simion AUR-elnök úgy mutatott be, hogy „az egyetlen ember, aki Romániáért harcolt az Európai Parlamentben”. A Hotnews ezzel szemben azt jegyzi meg róla, a közelmúltban azzal vádolták, hogy az egyik vita során a nők ellen uszított. Terheș a transzszexuális nőket „férfi perverzeknek” nevezete.

Egyetemi tanárokat és egykori sportolókat felsoroló listán egy másik biztos pontnak Claudiu Târziu, az AUR tárelnöke tűnik, aki a család fogalmáról szóló 2018-as alkotmánymódosító népszavazás kampányában szerzett magának hírnevet, tehát egy hagyományos családmodellel nyomuló kampányban szinte magától értetődik a jelenléte.

Ott van ugyanakkor a listán a székely zászló kitűzését és magyar feliratokat sérelmező pereivel hírnevet szerző Dan Tanasă is, illetve Şerban Dimitrie Sturdza, akit Moldova egykori uralkodójának, Mihail Sturdzanak az egyenesági leszármazottjaként mutatnak be, és a Hotnews szerint Európa-ellenes beszédeiről ismert. Ilyen felvezetés mellett az sem meglepő, hogy a hírhedt Koalíció a Családért egykori alapítója és szellemi atyja, Peter Costea esélyes a bejutásra, akinek korábban sikerült kilobbiznia, hogy úgy módosítják a polgári törvénykönyvet, hogy a család fogalmát csak a férfi és a nő házasságára szűkítse. És ez csak néhány igazán súlyos név.

Programjában az AUR a szuverén Románia gondolatát hangsúlyozza. Szerintük nem szabad megengedni, „hogy a román politikát európai tisztviselők és más államok politikusai diktálják”. Ugyanakkor kijelentik, hogy nem szeretnének kilépni az Európai Unióból, sőt támogatják Moldova csatlakozását is, mert szerintük ez a két román állam önkéntes uniója/egyesülése lenne.

Azt is írják, hogy „a román és más európai országok állampolgárait a keresztény értékek szellemében kell nevelni, a más kontinensekről és kultúrákból érkezőket pedig ösztönözni kell civilizációnk ezen értékeinek elsajátítására.”

Számos populista ígéret mellett kijelentik, hangsúlyosabban szeretnék támogatni a mezőgazdasággal foglalkozókat, mert mint írják, a román paraszt a román nemzet jelképe, és ezzel összefüggésben az a kijelentés sem túl meglepő, amikor azt állítják, harcolni fognak a környezetvédelmi intézkedések ellen. A teljes program itt érhető el.

Orbán Viktor tusványosi szereplésének árnyékában egy kicsit elhalványult a párt jelöltbemutatója, nem csoda, hogy George Simion szombati felszólalás reflektált az eseményre, úgy fogalmazott, hogy Orbán „mondott néhány igazságot” a romániai látogatásán, illetve azt is kijelentette, hogy az által elképzelt Európa „nem sorolja fel, miről szabad beszélni és miről nem, illetve nem tiltja a tiltakozást”.

Hova ez a nagy sietség?

Nem csak az EP-jelöltek nevét jelentette be hivatalosan az AUR. Már júniusban bemutatták a Románia újjáépítése című, 15 pontból álló kormányprogramjukat. Sőt, George Simion pártelnök lehetséges államelnök-jelöltjeikről is beszélt már. Állítása szerint akkor fognak végleges döntést hozni, amikor már látják az ellenfeleket, mert olyan jelöltet szeretnének, aki a második fordulóba jutva nem jár úgy, mint Corneliu Vadim Tudor 2000-ben, amikor esélye sem volt Ion Iliescuval szemben.

Simion azzal hencegett, hogy 10 nevet is tudna említeni a párt lehetséges államfő-jelöltjeként, és közülük hat nevet meg is említ. Claudiu Târziu, Cristian Terheş és Gheorghe Piperea mellett, akik AUR-os politikusok, olyan civileket, párton kívülieket is említett, aki szerinte szóba jöhetnek: így Ioan Aurel Pop, Mircea Diaconu és Andrei Marga. Azt nem lehet tudni, hogy ők ténylegesen vállalnák-e a jelöltséget, de Marga például tett már olyan kijelentéseket, amelyek elég közel állhatnak az AUR-hoz.

George Simion az AUR gyűlésén, ahol bejelentették az EP-választáson induló jelöltjeik nevét, 2023. júl. 22-én – Fotó: George Călin / Inquam Photos
George Simion az AUR gyűlésén, ahol bejelentették az EP-választáson induló jelöltjeik nevét, 2023. júl. 22-én – Fotó: George Călin / Inquam Photos

Az európai parlamenti képviselőjelöltek kilétére máris megvan az AUR hivatalos válasza, állítólag időt akar adni a szavazóinak, hogy megismerjék azokat, akikre majd szavazni fognak. Egyelőre nem tiszta, hogy pontosan ki fogja vezetni a listát, egyik cikkben Cristian Terheșt említik biztos befutónak, míg egy másikban azt írják, Claudiu Târziu lesz az első.

A Deutsche Welle publicistája úgy érvel, hogy a párt azért igyekezett a kampány elindításával, mert tesztelni szeretné a választói körében a jelöltjeit, amelyek közül többen már más pártokban is megfordultak. Nem csak Cristian Terheș érkezik ugyanis politikai háttérrel, ott van a Garceaként ismert Mugur Mihăescu, aki rövid ideig megfordult a Zöld Pártban, majd Gabriela Firea tiszteletbeli tanácsadója volt. 1989 előtt pedig Mihai néven jelentett a Securitatenak. Ramona Ioana Bruynseel pedig Dan Voiculescu alapított Humanista Erő Pártjából érkezett az AUR-hoz.

AUR-követők a jobboldalon

Számos olyan törpepárt alakult az elmúlt időszakban, amelynek ugyan nem versenyezhetnek a lépéselőnyben lévő AUR-ral, de befolyásolhatják a közvéleményt, választókat tántoríthatnak el a szélsőjobb oldalon szavazatmaximalizálásra törekvő párttól. Ezek többségének épp az AUR jelentette a mintát.

A G4Media korábbi összesítésében több olyan kezdeményezést is felsorol, amit egykori AUR-osok hoztak létre vagy készültek létre hozni. Az egyik ilyen például a Román Népi Hazafiak Pártja, amelynek az alapítója az AUR színeiben mandátumot szerző bihari Mihai Lască unokatestvére, Cristian Vasile Lască. Azóta viszont már Mihai Lască is belépett a pártba, vagy legalábbis a párt megbízottjaként járt tárgyalni. A párt nem túl aktív, pár közleményük érhető csak el a honlapjukon, de ezekben azért nyíltan nyomják az orosz propagandát. Legutóbb azért támadták a külügyminisztériumot, mert szerintük azok „indokolatlan provokatív lépéseket tesznek az Orosz Föderációval szemben”. A párt logója egyébként egy Decebal-portré. Mihai Lască közben olyanokat mond a parlamentben, hogy „az EU és a NATO malomkövek Románia nyakában” vagy „az Európa Unió Románia és Európa diktátora”.

Mihai Tîrnoveanu sem véletlenül bontott trikolórt Tusványoson, vagy állított 150 keresztet az úzvölgyi katonatemetőben. A Nemzeti Mozgalom Pártja néven alapított politikai pártot, és annak a népszerűsítésén fáradozik most minden lehetséges úton-módon. A Nemzeti Mozgalom Pártjának a célja – saját megfogalmazásuk szerint – „Románia felszabadítása az idegen megszállás alól.” Tîrnoveanu még a párt indítására is egy szimbolikus dátumot és helyet választott, a legionárus mozgalom egyik vezetőjének a születésnapján indították a Nagyszeben központjában található Bruckenthal-szobornál. Tîrnoveanu szerint ugyanis a báró annak a megszállásnak a szimbóluma, ami ellen ő harcol.

Annyira látványosan AUR-koppintás több párt is, hogy még nevet is hasonló módon választanak, úgy, hogy annak külön is legyen értelme, akárcsak az AUR-nak (arany). Ilyen a LEU (azaz oroszlán) vagy a LUP (azaz farkas). A LEU a Törvény, Nevelés és Egység Pártja, amit egykori AUR-osok alapítottak, a LUP pedig a Liga a Hazafiak Egyesüléséért, amely kiáltványában a Kreml narratíváit visszhangozza, „gyarmat-Románia” és a „románok rabszolgastátusza” kifejezésekkel tűzdelik tele mondanivalójukat. A szaporodó nacionalista pártokkal ebben az anyagunkban részletesebben is foglalkoztunk.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!