Simion már kampányüzemmódban tolja: Marosvásárhelyről üzeni, még mindig ő áll az AUR élén

2023. június 24. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

A Románok Egyesüléséért Szövetség pénteken, egy Marosvásárhelyen szervezett rendezvényen bemutatta 15 pontból álló, Románia újjáépítése című kormányprogramját. A rendezvényen Simion nemcsak a pártprogram bemutatásáról beszélt, hanem felhívta a politikai alakulattal szimpatizáló szavazók figyelmét, hogy a következő periódusban egyre több támadás fogja érni az AUR-t.

Ennek kapcsán Simion cáfolta azokat a sajtóinformációkat is, amelyek szerint egy bírósági ítélet megfosztotta őt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöki tisztségétől.

„Ez is egy hazugság, mint a többi” – jelentette ki a pártelnök, és azt is tagadta, hogy 2011-ben Csernovicban találkozott volna az orosz titkosszolgálatok egyik ügynökével.

Az AUR és az orosz propaganda-gépezet kapcsolatára számos jel utal. A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) aktivistája, Nicolae Țîbrigan a Szabad Európának adott nyilatkozatában egyebek mellett azt mondta, hogy Oroszország árnyéka kétségtelenül ott lebeg az AUR által a Facebook visszhangkamráiban és a magukat függetlennek valló, de – a BIRN vizsgálata szerint – az AUR-hoz kötődő hírportálok által népszerűsített témák felett.

„Ahogy közeledünk 2024-hez, (...) amikor az összes választást ugyanabban az évben tartják meg, és amely Románia újjáépítésének kezdetét jelentheti, mindenféle hazugságot fognak rólunk hallani” – jelentette ki az ellenzéki politikus.

„Három évvel ezelőtt politikai pártot alapítottunk, a Románok Egyesüléséért Szövetséget. Bejutottunk a parlamentbe, amikor azok, akik tönkretették Romániát, még csak nem is hallottak rólunk, és esélyt sem adtak nekünk, és most itt állunk Marosvásárhelyen, önök előtt, mint fő ellenzéki erő 2024-ben.

Vagy azok fognak győzni, akiket láttak, és akik eddig együtt vagy külön-külön vezették Romániát, vagy mi. Ez a román polgároktól függ, akik elmennek szavazni, és vagy rájuk, vagy az AUR-ra szavaznak. 2024-ben ez a két lehetőség áll a románok előtt (...) Ezért van az, hogy a rövid kormányprogramunkban szereplő 150 intézkedésről szeptember elejéig nyilvános vita folyik” – mondta George Simion.

Az AUR fulmináns felfutása a szélsőséges pártokra jellemző botránypolitizálásnak köszönhető. Ennek ellenére a párt népszerűsége folyamatosan növekedik. A legnagyobb ellenzéki erőnek számít Romániában, és George Simion pártelnök népszerűségét eddig nem sikerült megtörniük az ezzel próbálkozó mainstream alakulatoknak. Az AUR-Simion jelenségről itt olvasható a Transtelex átfogó elemzése.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!