Andrei Marga szerint Ukrajnának területeket kellene átengednie szomszédainak, így Romániának és Magyarországnak is

2022. szeptember 17. – 18:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Andrei Marga volt külügyminiszter, ex-tanügyminiszter és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem egykori rektora egy gyulafehérvári rendezvényen tett a romániai közvéleményt sokkoló kijelentéseket az ukrajnai háborúval kapcsolatban. Marga azon a véleményen volt, hogy Ukrajnának egyaránt területeket kellene átengednie Oroszországnak, Romániának, Magyarországnak és Lengyelországnak, és gyakorlatilag Vlagyimir Putyinnak az ukrajnai invázió igazolására használt érveit mondta vissza.

A vitatható kijelentéseket a Fehér megyei könyvtár egy olyan eseményén tette, ahol éppen A demokrácia sorsa című új könyvét mutatta be:

„Abszolút különleges helyzetben vagyunk, és teljes felelősséggel mondhatom, hogy Ukrajna határai természetellenesek. Területeket kellene átengednie Magyarországnak – Kárpátalját, Lengyelországnak – Galíciát, Romániának – Bukovinát és Oroszországnak – a Donbász régiót és a Krímet. Ezek más országok területei. Ha ragaszkodunk, akkor ez van, konfliktus lesz.

Legyen nagyon világos: mindaddig, amíg egy Amerikával, Oroszországgal, Németországgal, Ukrajnával és Kínával való tárgyalással ez nem oldódik meg, és nem születik egy közös megállapodás, addig nem lesz béke Európában. Ha nincs béke, a demokrácia látja kárát” – fejtegette Andrei Marga az ukrajnai háborúval kapcsolatos kérdésre válaszolva.

„Ukrajnában még hosszú út áll a demokrácia előtt. Ott jelenleg be vannak tiltva a pártok, a televíziók az egyik párt irányítása alatt állnak. Vannak nagyon gazdagok, akik elmennek, elmennek az ország pénzével. Egy olyan ország, ahonnan a legtöbb ember elmegy, elhagyja a pénzzel és mindennel együtt, az nem lehet sem demokrácia, sem fejlett ország. Sok van még a demokráciáig” – fejtegette még a volt külügyminiszter. Hozzátette:

„Romániának semmi köze ehhez a háborúhoz. (...) Romániának minden erőforrása megvan ahhoz, hogy ne szenvedjen az energiaválság miatt”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!