Az UEFA-hoz fordult a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat a FRF Sepsi-Craiova ügyben hozott döntése miatt

2023. március 14. – 14:57

Másolás

Vágólapra másolva

Levélben jelezte a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az Európai Labdarúgó-szövetségnek (UEFA), hogy a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) döntése a Sepsi OSK-Craiova meccsen történteket nemhogy elítélte volna, de a büntetés semlegesítésével lényegében hozzájárul a lelátókon tapasztalható magyarellenességhez, közölte Facebook-oldalán a szervezet.

Mint írtuk, a FRF fellebbviteli bizottságának döntése szerint újra kell játszani a Sepsi OSK-FCU 1948 Craiova mérkőzést, melyet a szurkolók magyarellenes skandálása miatt szakított meg a játékvezető.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a FRF határozatát veszélyes precedensnek tartja.

„Nem változtat semmin, ha egy csapatot arra köteleznek, hogy hat meccsen keresztül nézők nélkül játsszon, és 4000 eurós büntetést fizessen. Ez a szankció egy hülyeség. Az FRF bizottságai függetlenek, ez az ő döntésük, de mi nem értünk egyet vele.

Minden országban kemény szankciókat szabnak ki az ilyen jellegű skandálásért, csak nálunk nem. Mi le vagyunk maradva. Nekünk lesz egy precedensünk ezután a döntés után. Lényegében azt érthetjük meg ebből, hogy a stadionokban folyó gyűlölködést nem szankcionálják” – fejtette ki Asztalos Csaba a sport.ro-nak.

A vendégszurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt először 10 percre félbeszakították, majd ezt követően felfüggesztették a Sepsi OSK – FC U Craiova 1948 találkozót a román labdarúgóliga 23. fordulójában. Az eset a román labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága elé került, amely többszöri halasztás után végül úgy döntött, hogy a sepsiszentgyörgyi csapat 3–0-ra nyeri a bajnokit, az olténiai klub pedig a következő hat idegenbeli meccsét szurkolói nélkül játssza.

A craiovai csapat vezetősége fellebbezett az ítélet ellen, szerintük az lett volna a helyes döntés, ha megismételnék a találkozót vagy mindkét csapat elveszítette volna a meccset (3–0). A román labdarúgó-szövetség (FRF) fellebbviteli bizottságának döntése szerint újra kell játszani a Sepsi OSK-FCU 1948 Craiova mérkőzést. Emellett 25 ezer lejről 10 ezer lejre csökkentette azt a bírságot, amelyet a fegyelmi bizottság a Sepsi OSK-ra szabott ki, mert házigazdaként nem tett eleget rendfenntartói feladatainak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!