Asztalos Csaba: Nagyon veszélyes precedenst teremt a futballszövetség a Sepsi-Craiova ügyben hozott döntésével

2023. március 10. – 08:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Ez egy hülyeség. Nagyon veszélyes precedenst teremtenek” – nyilatkozta az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) elnöke a román labdarúgó-szövetség (FRF) csütörtöki határozatáról a sport.ro-nak. Mint írtuk, a FRF fellebbviteli bizottságának döntése szerint újra kell játszani a Sepsi OSK-FCU 1948 Craiova mérkőzést, melyet a szurkolók magyarellenes skandálása miatt szakított meg a játékvezető.

„Nagyon veszélyes precedenst teremtenek. Egyetértek azzal, hogy a futballmérkőzéseket a pályán kell eldönteni, nem pedig a zöld asztalnál. Azt is tudom, hogy mennyire fontosak a pontok a rájátszás szempontjából. De ez nem jelenti azt, hogy a büntetéseknek ennyire aránytalanoknak kell lenniük.

Nem változtat semmin, ha egy csapatot arra köteleznek, hogy hat meccsen keresztül nézők nélkül játsszon, és 4000 eurós büntetést fizessen. Ez a szankció egy hülyeség. Az FRF bizottságai függetlenek, ez az ő döntésük, de mi nem értünk egyet vele.

Minden országban kemény szankciókat szabnak ki az ilyen jellegű skandálásért, csak nálunk nem. Mi le vagyunk maradva. Nekünk lesz egy precedensünk ezután a döntés után. Lényegében azt érthetjük meg ebből, hogy a stadionokban folyó gyűlölködést nem szankcionálják” – fejtette ki Asztalos Csaba a sport.ro-nak.

A CNCD elnöke által kifogásolt döntéssel a fellebbviteli bizottság megsemmisítette a FRF fegyelmi bizottságának elsőfokú ítéletét, amellyel 3-0-s végeredménnyel a házigazda székelyföldi csapat javára ítélte a találkozó három pontját.

A döntésnek nagy jelentősége van, mivel az alapszakasz utolsó fordulója előtt a székelyföldi csapat két ponttal előzte meg az olténiaiakat a Szuperliga tabelláján. A döntés eredményeképpen a két csapat most helyet cserél a tabellán, így az alapszakasz utolsó fordulója, illetve az újrajátszandó meccs előtt immár nem a Sepsi OSK, hanem a FCU 1948 Craiova áll egy pont előnnyel a hatodik – azaz az utolsó rájátszásra jogosító – helyen.

A vendégszurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt először 10 percre félbeszakították, majd ezt követően felfüggesztették a Sepsi OSK – FC U Craiova 1948 találkozót a román labdarúgóliga 23. fordulójában. Az eset a román labdarúgó-szövetség (FRF) fegyelmi bizottsága elé került, amely többszöri halasztás után végül úgy döntött, hogy a sepsiszentgyörgyi csapat 3–0-ra nyeri a bajnokit, az olténiai klub pedig a következő hat idegenbeli meccsét szurkolói nélkül játssza.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!