A helyzet tisztázásáig Ukrajna leállítja a Bisztroje-csatorna kotrását

2023. március 8. – 09:05

Másolás

Vágólapra másolva

A keddi tárgyalásokat követően Ukrajna vállalta, hogy a helyzet tisztázásáig leállítja a Bisztroje-csatorna kotrását – írja a Hotnews Ionel Scrioșteanu, a közlekedési minisztérium államtitkárának bejelentése alapján. Az ukrán és a román fél illetékesei az ukrajnai Izmajil városban találkoztak. A megbeszélésen az Európai Bizottság küldöttsége is részt vett.

„A jó hír az, hogy Ukrajna vállalta, hogy beszünteti a kotrás minden formáját a Chilia-ágon és a Bisztroje-csatornán, és megállapodtunk az Európai Bizottság küldöttségével arról, hogy mostantól elsősorban a Sulina-csatorna megerősítésén dolgoznak (...) Ukrajna vállalta, hogy beszünteti a kotrás minden formáját, legyen az üzemi, karbantartási vagy bármilyen más” – mondta az államtitkár, aki azt is hozzátette, hogy továbbra is érvényben marad a két fél által elfogadott mérési ütemterv. Eszerint március 15-én kezdhetik meg a méréseket, és ameddig azok nem fejeződnek, semmilyen kotrást nem végeznek.

A Bisztroje-csatorna ügye akkor került ismét terítékre, amikor február közepén Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter felszólította Bogdan Aurescu külügyminisztert, illetve Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert, hogy foglaljanak nyilvánosan állást az ügyben. Azt állította, biztos értesülései vannak arról, hogy Ukrajna a nemzetközi szerződések ellenére ismét megkezdte a medermélyítési munkálatokat. Ezek után a külügyminisztérium is bejelentette, hogy Románia nem ért egyet a meder mélyítésével, és álláspontját az Európai Bizottságnak is továbbítja, és Tánczos Barna is felszólalt az ukrajnai Bisztroje-csatorna mélyítése ellen. Azt állította, hogy a környezetvédelmi minisztérium meg fog akadályozni minden olyan beavatkozást, amely veszélybe sodorhatja a Duna-delta élővilágát és biodiverzitását.

Akkor lett igazán forró a téma, amikor Ukrajna bejelentette, hogy 6,5 méterre növelte a csatorna mélységét. A román külügyminisztérium ekkor rendelte be az ukrán nagykövetet, hogy engedélyt kérjen a munkálatok ellenőrzésére. Utána Ukrajna több fórumon is hangsúlyozta, hogy csak üzemi mélyítésről, karbantartásról volt szó. Állításuk szerint azért volt szükség erre, mert az utóbbi években ritkábban használt és emiatt elhanyagolt csatornában felgyűlt az iszap. Végül március elején állapodtak meg abban, hogy romániai szakértők méréseket végezhetnek a csatornán, amit követtek a hét eleji tárgyalások Izmajilban.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!