Ukrajna azt állítja, hogy legálisan mélyíti a Bisztroje-csatornát

2023. február 22. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna nem sértett meg semmilyen megállapodást a Bisztroje-csatorna mélyítésével – írja a Reuters Jurij Vaszkov, az infrastrukturális miniszterhelyettes szerdai nyilatkozata alapján. A hivatalnok azt állította, hogy Ukrajna kész megmutatni Romániának az elvégzett munkálatokat.

„2022 augusztusában hivatalosan értesítettük a román felet, hogy üzemi kotrást, azaz üledéktisztítást fogunk végezni, és nem kaptunk semmilyen észrevételt” – mondta Vaszkov a Reutersnek adott interjúban. Az illetékes szerint a csatorna az 1990-es évek középén már 6,5 méter mély volt, de Ukrajna az elmúlt években nem végezett kotrási munkákat, ami az iszap felhalmozódásához vezetett.

A politikus hangsúlyozta, hogy álláspontjuk szerint ez „üzemi mélyítés”, és az a célja, hogy csatorna elég mély legyen ahhoz, hogy akár 6,5 méter merülési mélységű hajók is közlekedhessenek rajta.

„Korábban nem volt szükség a csatorna mélyítésére. Most viszont van rá igény” – mondta Vaszkov, aki szerint a csatornán gabonát exportálnának. Ukrajan az egy évvel ezelőtti inváziója óta jelentősen, havi 1,5 millió tonnára növelte a dunai kikötőkön keresztül történő havi exportot, és azt reméli, hogy a csatorna mélyítése további 500 ezer tonna gaboni havi exportját teszi lehetővé számukra.

A miniszterhelyettes szerint valóban létezett egy projekt a csatorna 8,2-8,3 méteres mélyítésére, de jelenleg nem dolgoznak azon, mert Románia nem egyezett bele ebbe.

A Bisztroje-csatorna ügye akkor került ismét terítékre, amikor múlt szerdán Sorin Grindeanu szállításügyi miniszter felszólította Bogdan Aurescu külügyminisztert, illetve Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztert, hogy foglaljanak nyilvánosan állást az ügyben. Azt állította, biztos értesülései vannak arról, hogy Ukrajna a nemzetközi szerződések ellenére ismét megkezdte a medermélyítési munkálatokat. Ezek után a külügyminisztérium is bejelentette, hogy Románia nem ért egyet a meder mélyítésével, és álláspontját az Európai Bizottságnak is továbbítja, és Tánczos Barna is felszólalt az ukrajnai Bisztroje-csatorna mélyítése ellen. Azt állította, hogy a környezetvédelmi minisztérium meg fog akadályozni minden olyan beavatkozást, amely veszélybe sodorhatja a Duna-delta élővilágát és biodiverzitását.

Az után vált igazán forró témává, hogy Ukrajna bejelentette, hogy 6,5 méterre növelte a csatorna mélységét. A román külügyminisztérium ekkor rendelte be az ukrán nagykövetet, hogy engedélyt kérjen a munkálatok ellenőrzésére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!