Újabb támadás célpontja lett Parászka Boróka: az újságíróról a Magyar Nemzet terjeszt álhírt

2022. december 29. – 20:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Marosvásárhelyi Rádió arról tudósít, hogy munkatársuk, Parászka Boróka újságíró egy újabb lejárató kampány célkeresztjébe került. Ezúttal a Magyar Nemzet oldalán jelent meg egy álhír december 28-án, amelyben a cikk szerzője azt állította, hogy Parászka Boróka a Momentum marosvásárhelyi fiókszervezetének az elnöke.

A Magyar Nemzet idézi Parászka Boróka újságírót, aki állítólag azt nyilatkozta, hogy „tagság híján szűntünk meg, nem volt ránk igény”. A lap azt is tudni véli, hogy ezek után Parászka „hamarosan átigazol a kolozsvári Momentumhoz, talán ott nem széled szét a gyülekezet”.

Arról is szó esik a cikkben, hogy állítólag Soós Zoltánt, Marosvásárhely polgármesterét is megkeresték, aki arról nyilatkozott, hogy nem tudott a Momentumos fiókszervezet létezéséről Marosvásárhelyen.

Mindkét nyilatkozat hamis – tudtuk meg Szász Attila főszerkesztőtől, aki elmondta, a Marosvásárhelyi Rádió magyar szerkesztősége utánaeredt a történetnek, és kiderítették, hogy sem Parászkát, sem Soós Zoltán polgármestert nem kereste meg a Magyar Nemzet újságírója. Mindketten megerősítették a rádió számára, hogy nem nyilatkoztak senkinek ebben a témában.

Szász Attila azt is elmondta, fölfedezték azt a kamu Facebook-oldalt, amelyről a Magyar Nemzet átvette a hamis információkat. Pilhál Györgyöt, a cikket jegyző újságírót is felhívták, helyreigazítást kérve, aki elismerte, a visszajelzések alapján rájöttek, hogy álhírről van szó, és megígérte, helyesbíteni fognak, azonban erre mindeddig nem került sor. A főszerkesztő nem óhajtotta felfedni azt a Facebook-oldalt, amelyen eredetileg megjelent a lejárató szándékkal közölt álhír, azért, hogy ne népszerűsؙؙítsenek kamuoldalakat.

A Marosvásárhelyi Rádió által közölt hírben leszögezik, hogy Parászka Boróka nem tagja, következésképp nem elnöke vagy alelnöke semmilyen politikai alakulatnak.

A magyar kormánnyal szemben kritikusan megnyilvánuló újságírót 2022 folyamán többször érték támadások. Az országgyűlési választások előtt Zsigmond Barna Pál fideszes képviselő épp a Marosvásárhelyi Rádió egyik adásában támadta ki Parászka Borókát, aki arról beszélt a közrádióban, hogy olyan műsorokat szeretne, ahol pozitív dolgok hangzanának el a Fideszről, és nem olyan újságírók készítenének műsort, mint Parászka Boróka, a kormánykritikus hangvételéről jól ismert erdélyi újságíró. A fenyegetésnek is értelmezhető mondatokban az is szerepelt, hogy a nemzeti megbékélés akkor fog beköszönteni, ha végleg leszámolnak az aktuális ellenzékkel. A Facebook bejegyzés formájában megosztott hangfelvételt több erdélyi politikus, köztük az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is lájkolta.

Ezt követően pedig az illegális szemétlerakóba kidobott levélszavazatok kapcsán az RMDSZ portálja, a maszol.ro intézett támadást ellene, ami példátlan volt addig a romániai magyar sajtóban. A maszolos provokációt a Magyar Nemzet is megismételte ebben a hírében, ismét azt sugallva, hogy Parászka volt az, aki „a tavaszi magyarországi választások előtt megpörkölődött, kidobott szavazócédulákat ‘talált’ saját marosvásárhelyi lakása közelében”.

Legutóbb pedig az erdélyi körúton lévő Mi Hazánkos Bartha Barna volt az, aki arról beszélt, hogy Parászka Borókát „ki kellene iktatni, fel kellene akasztani”. Az incidensről a Transtelex tudósított elsőként, a romániai magyar újságírók szervezete, a MÚRE is kiállt Parászka mellett, és a román miniszterelnök, Nicolae Ciucă is megszólalt az ügyben, és elítélte a szélsőjobbos politikus kijelentéseit.

Frissítés: A Magyar Nemzet végül helyreigazítást közölt, a cikk alatt olvasható, hogy a jegyzetben szereplő állítások nem felenek meg a valóságnak. „Egy valótlan hírekkel dolgozó Facebook-oldal híre szivárgott át a médiatérbe, ahol jegyzetírónk figyelmét is felkeltette. A jegyzetben olvasható gondolatmenet így tehát érvénytelen. Az érintettektől és olvasóinktól is elnézést kérünk” – olvasható az oldalon.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!