Elítélte Nicolae Ciucă miniszterelnök a Mi Hazánk politikusának nyilatkozatát

2022. november 4. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elítélte Nicolae Ciucă kormányfő pénteken a Mi Hazánk Mozgalom politikusa, Bartha Barna nyilatkozatát, amelyben akasztásról beszélt a Marosvásárhelyi Rádió újságírója kapcsán. Arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy vonják felelősségre a tettest.

„Nyilvánosan elítélem a közszolgálati rádió újságírója elleni, általam elfogadhatatlannak minősített fenyegetéseket, amelyek súlyos támadást jelentenek a demokratikus értékek ellen. Az újságírók szabad véleménynyilvánítása a jogállamiság alapfeltétele és alapvető érték minden demokráciában” – mondta Nicolae Ciucă miniszterelnök a kormány sajtóközleményében.

„Arra kérem az állam illetékes intézményeit, hogy gyakorolják törvényes hatáskörüket az újságírók védelmében, és vonják felelősségre a gyűlöletre és diszkriminációra szító beszédek terjesztéséért felelősöket” – mondta a kormányfő.

Az ügyről elsőként a Transtelex írt: tudósításunk szerint a Maros megyei származású magyarországi politikus pártja székelyföldi népszerűsítő körútjának sepsiszentgyörgyi állomásán zsidó- és romaellenes kijelentéseket is tett amellett, hogy az újságíró felakasztásáról beszélt.

Bartha Barna nyilatkozatát Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Román Rádiótársaság is elítélte, a Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Maros Megyei Ügyészség is eljárást indított saját hatáskörben.

„Ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk” – jelentetett ki Parászka Boróka nevének említése mellett a Mi Hazánk Mozgalom székelyföldi szervezetépítő turnéja sepsiszentgyörgyi helyszínén Bartha Barna.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!