Elítélte Nicolae Ciucă miniszterelnök a Mi Hazánk politikusának nyilatkozatát

2022. november 4. – 17:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elítélte Nicolae Ciucă kormányfő pénteken a Mi Hazánk Mozgalom politikusa, Bartha Barna nyilatkozatát, amelyben akasztásról beszélt a Marosvásárhelyi Rádió újságírója kapcsán. Arra kérte az illetékes hatóságokat, hogy vonják felelősségre a tettest.

„Nyilvánosan elítélem a közszolgálati rádió újságírója elleni, általam elfogadhatatlannak minősített fenyegetéseket, amelyek súlyos támadást jelentenek a demokratikus értékek ellen. Az újságírók szabad véleménynyilvánítása a jogállamiság alapfeltétele és alapvető érték minden demokráciában” – mondta Nicolae Ciucă miniszterelnök a kormány sajtóközleményében.

„Arra kérem az állam illetékes intézményeit, hogy gyakorolják törvényes hatáskörüket az újságírók védelmében, és vonják felelősségre a gyűlöletre és diszkriminációra szító beszédek terjesztéséért felelősöket” – mondta a kormányfő.

Az ügyről elsőként a Transtelex írt: tudósításunk szerint a Maros megyei származású magyarországi politikus pártja székelyföldi népszerűsítő körútjának sepsiszentgyörgyi állomásán zsidó- és romaellenes kijelentéseket is tett amellett, hogy az újságíró felakasztásáról beszélt.

Bartha Barna nyilatkozatát Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete és a Román Rádiótársaság is elítélte, a Maros Megyei Rendőr-főfelügyelőség és a Maros Megyei Ügyészség is eljárást indított saját hatáskörben.

„Ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk” – jelentetett ki Parászka Boróka nevének említése mellett a Mi Hazánk Mozgalom székelyföldi szervezetépítő turnéja sepsiszentgyörgyi helyszínén Bartha Barna.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!