Elítélte a MÚRE a Mi Hazánk Mozgalom politikusának sepsiszentgyörgyi kijelentéseit

2022. november 4. – 10:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete pénteken állásfoglalást tett közzé azzal kapcsolatban, hogy a Mi Hazánk Mozgalom politikusa többek között Parászka Boróka felakasztásáról beszélt székelyföldi népszerűsítő körútjuk sepsiszentgyörgyi állomásán.

A MÚRE közleményét teljes egészében közzétesszük:

„Az erdélyi magyar közbeszédben példátlanul súlyos kijelentésre ragadtatta magát egy magyarországi politikai párt képviselője. Bartha Barna, a Mi Hazánk párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője antiszemita, rasszista kijelentései mellett egy ismert erdélyi magyar újságíró felakasztásának a lehetőségéről beszélt egy nyilvános rendezvényen, méghozzá a bérbeadó jóhiszeműségével visszaélve egyik történelmi egyházunk sepsiszentgyörgyi ingatlanában.

A gyűlöletbeszéd minden formáját elítélve, a Magyar Újságírók Romániai Egyesülete elhatárolódik az elhangzottaktól. A fizikai erőszak minden formája mellett, a szóbeli megfélemlítést is elutasítjuk.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) éppen ezekben a napokban szólította fel világszerte a hatóságokat az újságírók elleni bűncselekmények megfelelő kivizsgálására és elítélésére.

Erőszakmentes közbeszédet Erdélyben, a politikában és a médiában egyaránt!” – írják pénteki állásfoglalásukban.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!