Közismert erdélyi újságíró felakasztásáról is beszélt a Mi Hazánk Mozgalom politikusa egy székelyföldi szervezetépítő eseményen

2022. november 2. – 17:55

Közismert erdélyi újságíró felakasztásáról is beszélt a Mi Hazánk Mozgalom politikusa egy székelyföldi szervezetépítő eseményen
A Mi Hazánk eseménye Sepsiszentgyörgyön – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk” – hangzott el egy ismert erdélyi újságíró nevének említése mellett a Mi Hazánk Mozgalom székelyföldi szervezetépítő turnéja sepsiszentgyörgyi helyszínén. Az idézet Bartha Barnától, a Mi Hazánk Nemzetpolitikai kabinete vezetőjétől származik.

Az elmúlt napokban székelyföldi körútra indult Magyarország nemzeti radikális pártja, a Mi Hazánk Mozgalom. A pártot Szabadi István, egy televíziós újságíróból lett pártigazgató, jelenleg országgyűlési képviselő, a marosvásárhelyi származású Bartha Barna, a Mi Hazánk Nemzetpolitikai kabinet vezetője, a Magyar Önvédelmi Mozgalom egykori alelnöke és az Udvarhelyszéken élő Kovács Nemes László, a betiltott Magyar Gárda volt tagja mutatta be Marosvásárhelyen, Székelykeresztúron, Székelyudvarhelyen, Csíkszeredában, Kézdivásárhelyen és Sepsiszentgyörgyön. A bemutatkozó eseményeket minden helyszínen teljes érdektelenség övezte, a hallgatóságuk csak alig néhány személyből állt.

Nem először próbálkozik a Mi Hazánk az erdélyi bázisépítéssel. A Népszava két évvel ezelőtt írt arról, hogy a COVID-járvány kellős közepén Csíkszeredában szervezkedtek, most pedig egy civil mozgalom elindításával próbálkoznak. A Mi Hazánk Mozgalom vezetője egyébként Toroczkai László, akinek a nevéhez több szélsőséges magyar szervezet létrehozása is köthető, mint az Erdélyben is ismert Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Hunnia, illetve a saját bevallása szerint a 2009-ben betiltott Magyar Gárda szellemiségét tovább vivő, már a Mi Hazánkhoz kötődő Nemzeti Légió nevű szervezet, amely két évvel ezelőtt olvadt be a Magyar Önvédelmi Mozgalomba.

A mostani rendezvénysorozat utolsó állomása Sepsiszentgyörgy volt, ahol három óra leforgása alatt minden szélsőséges témát felsorakoztattak: az Erdély visszacsatolására való felkészüléssel indítottak, majd a koronavírus-járvány korlátozásai, az LMBTQ közösségek elítélése, a cigányok megfélemlítése, a románok alsóbbrendűsége, antiszemitizmus is terítéken volt, de magáról megfeledkezve, a mihazánkos politikus a magyarországi tévék nemzetromboló programkínálata mellett egy közismert erdélyi újságíró felakasztásáról is beszélt.

„A zsidók által pontosan kitalált pusztító, bomlasztó programokkal teszik tönkre a székelyeket. Amilyen színvonalon van most a székely néplélek, az a magyar szónak köszönhető, a televízión keresztül beérkezett mocsok miatt. Vagy meg lehet hallgatni ***-t, hát ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk. És ő is székelynek vallja magát. Nem tudom, hogy ki ismeri *** tevékenységét, de nincsenek szavaim rá. Ezeket a népnek ki kell közösítenie maga közül. Ki kell kérjék maguknak a székelyek, hogy ilyen emberek (…) bárhol dolgozzanak” – mondta Bartha Barna. (Az újságíró nevét a védelme érdekében nem közöljük, de a politikus kétszer is a nevén nevezte – szerk. megj.)

Bartha Barna – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex
Bartha Barna – Fotó: Tőkés Hunor / Transtelex

Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyház gyülekezeti termében zajlott az esemény. Megkérdeztük a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház képviselőit, hogy miért fogadták be a szélsőséges és nyíltan kisebbségellenes párt rendezvényét.

Péterfi Zita Ágnes, a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség lelkésze elmondta, nem volt tudomása róla, hogy a Mi Hazánk Mozgalom politikusai szerveznek ott találkozót. Állítása szerint az egyházközség rendszeresen kiadja a termeit különböző találkozókra, születésnapokra vagy előadásokra – de nem akárkinek. Elmondása szerint náluk egy férfi jelentkezett, aki bemutatkozott, és elmondta, hogy egy megbeszélést szeretnének szervezni, amihez egy teremre lenne szükségük, és tudják, hogy az egyházközségnek van egy nagyobb helyisége, amit ki lehet bérelni. Hozzátette, hogy nem tudták, hogy konkrétan milyen célra fogják használni a termet, és természetesen „teljesen elhatárolódnak az ott elhangzó kijelentéstől”.

Péterfi kijelentette, ő maga sem személyesen, sem telefonon nem beszélt és nem is találkozott a termet bérlő személlyel, a rendezvény időpontjában a reformáció ünnepén vett részt. Hozzátette, jelezni fogják neki, hogy a jövőben semmilyen vonatkozásban ne keresse őket. „Végtelenül sajnálom, hogy mi ebbe tudattalanul belecsöppentünk, belekeveredtünk” – mondta.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!