Nincs elég Fidesz-tartalom az erdélyi közrádióban, mondja Zsigmond Barna Pál. Véleményét Kelemen Hunor is lájkolta

2022. március 25. – 10:05

Nincs elég Fidesz-tartalom az erdélyi közrádióban, mondja Zsigmond Barna Pál. Véleményét Kelemen Hunor is lájkolta

Másolás

Vágólapra másolva

„Éhes disznó makkal álmodik” alapon Zsigmond Barna Pál arról beszélt a marosvásárhelyi közrádióban, hogy olyan műsorokat szeretne, ahol pozitív dolgok hangzanának el a Fideszről, és nem olyan újságírók készítenének műsort, mint Parászka Boróka, a kormánykritikus hangvételéről jól ismert erdélyi újságíró. A fenyegetésnek is értelmezhető mondatokban az is szerepelt, hogy a nemzeti megbékélés akkor fog beköszönteni, ha végleg leszámolnak az aktuális ellenzékkel. A Facebook bejegyzés formájában megosztott hangfelvételt több erdélyi politikus, köztük az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor is lájkolta.

A közszolgálati Marosvásárhelyi Rádió Naprakész című műsorának szerkesztője, Farkas István, a küszöbön álló országgyűlési választások apropóján két 30 perces interjút készített magyarországi politikusokkal. A Fidesz részéről Zsigmond Barna Pál, a magyarországi Fidesz–KDNP országgyűlési képviselője, volt csíkszeredai főkonzul vállalta a beszélgetést, az ellenzék oldaláról pedig Márki-Zay Péter volt a rádió meghívottja, aki épp erdélyi látogatáson volt. A korrekt és kiegyensúlyozott tájékoztatás jegyében mindkét politikusnak ugyanazokban a témakörökben kellett véleményt mondaniuk: a magyar-magyar kapcsolatok, a román-magyar együttműködés, a támogatások és a jövőkép is szerepelt a felvetetett tematikák között. A Zsigmond Barna Pállal készült interjút március 23-án sugározta a rádió, a Márki-Zay Péterrel készült felvételt egy nappal későbbre időzítették. Ugyanaz a műsor, ugyanaz a műsoridő, ugyanaz a téma – a közmédia szabályai szerint, amelyek nemcsak Romániában érvényesek, hanem szerte a világon, így kell eljárni akkor, amikor politikai választásokról esik szó.

Zsigmond Barna Pál (a politikus egyébként marosvásárhelyi születésű, 1990-ben érettségizett a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceumban, és ezt követően telepedett át Magyarországra) a műsorvezetőnek arra a kérdésére, hogy hogyan látja a jövőt, mit lehetne tenni a meglévő konfliktusok enyhítéséért, a valódi nemzeti összetartozásért, az árkok betemetéséért – nyílt támadást intézett a rádió ellen.

„Nekem van egy javaslatom, én mindig nagyon konkrét ötleteket szoktam találni. Ugye, van az önök rádiójában egy műsor, amelyet olyan kolléganő vezet, aki rendszeresen, folyamatosan, évek óta szidja Orbán Viktort és a Fideszt. Mi volna, ha létezne egy olyan műsor is, amelyben el lehetne mondani a Fidesz és a jobboldal álláspontját is rendszeresen?”

Erre a felvetésre érkezett a műsorvezető, Farkas István közbevetése, hogy „ön most itt van, elmondhatja”. A politikus azonban háborítatlanul folytatja. Ami következik, az már a „wishful thinking” kategóriába tartozik. Zsigmond Barna Pál azt részletezi, hogy a Fideszt dicsérő műsorokon túl az árkok betemetését az is elősegítené, ha az aktuális ellenzékkel „végleg leszámolnának”.

„Vagy ha olyan műsorok lennének, amelyekben nem ezt a… hogy mondjam, nem ezt a jobboldal elleni utálatot próbálják, vagy nem ezt a jobboldal ellenességet próbálják a marosvásárhelyi rádióban szítani, hanem a két tábor közötti együttműködést, mivel azt gondolom, kellenek a közös nemzeti minimumok, és különösen nehéz időkben szükség van közös nemzeti minimumra, és én azt remélem, hogy egyszer megérjük azt az időt, különösen akkor, hogyha ezzel a régi baloldallal, a Gyurcsány féle baloldallal felszámoltunk, és lesz majd egy másik ellenzék, amelyikkel lehet nemzeti minimumról beszélni, és lehet közösen építeni a magyar nemzet jövőjét.” – mondta Zsigmond Barna Pál.

A mintegy másfél perces szópárbajt, megvágva, a fideszes politikus Facebook oldalán posztolta. Farkas István, a marosvásárhelyi rádió műsorvezetője, a Transtelex megkeresésére elmondta, hogy nagyon elszomorítónak tartja, hogy a 30 perces beszélgetésből épp ezt a másfél perces részt tartotta érdemesnek kiemelni a politikus. „Lehangoló, hogy Zsigmond Barna Pál, épp azt a pillanatot találta megfelelőnek erre a kirohanásra, amikor én a jövőről kérdeztem, és arról, hogyan látja a következő évek nemzetpolitikáját” – nyilatkozta Farkas, hozzátéve, hogy a ebből a rövid részből a fideszes képviselő kivágta azt a műsorvezetői reakciót, amikor ő a személyes és a a rádió nevében is tiltakozott az elhangzottak ellen, és elutasította a politikus vádjait, miszerint a román közszolgálati rádiónak a vásárhelyi stúdiójában ne figyelnének oda a kiegyensúlyozott műsorkészítés szabályaira.

Azzal, hogy a kormánypárt és az ellenzék is ugyanannyi műsoridőt kapott, ugyanabban az idősávban, épp ennek a közszolgálati követelménynek tettek eleget. A rádiós újságíró hozzátette, hogy ő maga és más kollégák is rendszeresen készítenek interjúkat a magyarországi kormánypárt politikusaival (többek között Potápi Árpád János nevét említette, mint a rádió műsoraiban rendszeresen megszólaltatott fideszes politikusét), akik Erdélybe látogatnak, ugyanakkor minden fontosabb eseményről beszámolnak, amelyben a kormánypárt érintett. Természetesen készülnek kritikus hangvételű műsorok, ez elengedhetetlen, hiszen többek között ez volna a média legfontosabb szerepe.

Az a bizonyos marosvásárhelyi rádiós újságíró, akire Zsigmond Barna Pál célzott, nem más, mint Parászka Boróka, akinek nevét jól ismerik a magyarországi médiafogyasztók is, ugyanis ő az egyik legismertebb erdélyi magyar újságíró, aki kormánykritikus műsoraival, újságcikkeivel hívta fel magára a figyelmet.

A több ezer követővel rendelkező újságíró az „Értsünk szót!” című közéleti és kulturális műsort szerkeszti a marosvásárhelyi közrádióban, amelynek ajánlójában Parászka ismerteti az általa szerkesztett tartalom célját: „Vélemény és háttérműsorunk lehetőséget teremt arra, hogy a nap legfontosabb eseményei mögé tekintsünk. Vendégeink azok, akik szakszerűen követik és értik a mindannyiunkat érintő, társadalmi, közösségi folyamatokat legyen szó a székelyföldi térség ügyeiről, a magyar-magyar kapcsolatokról, a külpolitika eseményeiről. Regionális tartalmat szolgáltatunk: ez azt is jelenti, hogy a Marosvásárhelyi Rádió hullámhosszán érnek össze a világ és a Székelyföld eseményei. Nem kerüljük a vitás kérdéseket, de mindent megteszünk azért, hogy érvényesüljön a közszolgálatiság alapelve: fenntartható és követhető legyen a nyílt és eredményes társadalmi párbeszéd.”

Parászka elsősorban emberi, női és kisebbségjogokkal foglalkozó témákat dolgoz fel, tényfeltáró újságírói munkája miatt többször érték zaklatások, fenyegetések. 2009-ben a csíkszéki önkormányzatok elöljárói feljelentést tettek ellene az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál a Nesze nektek csabakirályfizás című cikke miatt. A diszkriminációellenes tanács Parászka javára ítélt, a cikket szándékosan félreértettnek, a vádakat alaptalannak minősítette. 2013-ban a Marosvásárhelyi Rádió archívumában negyven órányi, Parászka Boróka által rögzített hanganyagot semmisített meg egy ismeretlen elkövető, vélhetően politikai okokból: az interjúk között romániai és magyarországi ellenzékiekkel, különböző kisebbségi közösségek, valamint az LMBTQ közösség tagjaival készített hanganyagok voltak. A legutóbbi, halálos fenyegetésekkel járó támadássorozat akkor indult ellene, amikor a magyar kormány erdélyi sajtófinanszírozásáról írt tényfeltáró anyagot A címzett ismeretlen címmel.

Az incidenst követően Parászka Boróka Facebookos újságírói oldalán reagált a történtekre: „Nem is foglalkoztam volna különösebben a történettel, ha Zsigmond Barna Pál ügyetlen nyilatkozatát manipulatívan megvágva közzé nem teszi a facebook oldalán, és el nem kezd uszítani a közösségi médiában. Látszólag a személyem ellen, valójában a szabad sajtó ellen.

Le kell tehát írnom: a Marosvásárhelyi Rádió közrádió, a sajtószabadság, a teljes és méltányos tájékoztatás elvei és jogszabályai szerint működik, egy ma Magyarországon már ismeretlen demokratikus rendszer szerint. A mi csatornánkon nem ”szidjuk Orbán Viktort„ és a magyar kormányt. Hanem a negyedik hatalmi ágként kritikusak vagyunk. Kérdezünk, tényeket ellenőrzünk, tájékoztatunk.

A Fidesz és a ”jobboldal„ álláspontja is hallható lenne – ha hajlandó lenne a Fidesz és a ”jobboldal„ elmondani azt. De ugyanazt tapasztaljuk mi, romániai közmédiások, amit a magyarországi, nem propagandamédia egésze. Hogy a Fidesz politikusai, élükön Orbán Viktorral rettegnek és hallgatnak. Nem válaszolnak közérdekű adatigényléseinkre, kérdéseinkre, interjú kéréseinkre. Bujkálnak és félnek a mikrofon elől. Pedig az elmúlt években számtalanszor kerestem én is személyesen Orbán Viktort, a Fidesz politikusait, a magyar államigazgatás sok-sok felelős pozícióban lévő emberét.”

Zsigmond Barna Pál bejegyzését Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is lájkolta. Képernyőmentés
Zsigmond Barna Pál bejegyzését Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is lájkolta. Képernyőmentés

Zsigmond Barna Pál Facebook-bejegyzését, amelyben közzéteszi azt a hanganyagot, amelyben a rádió hullámhosszán vádolja részrehajlással a marosvásárhelyi közrádiót 14 óra leforgása alatt több mint százan lájkolták, és több tucat megosztása is van posztnak. A kedvelők között ismert politikusok neveit is fölfedeztük, többek között az RMDSZ elnökét, a Kelemen Hunorét is, akit megkerestünk (telefonon és írásban), hogy megkérdezzük, mi motiválja őt abban, hogy jelzésével mintegy elismerje a Marosvásárhelyi Rádió ellen megfogalmazott vádat, illetve jóváhagyja a Parászka Boróka ellen intézett támadást. Cikkünk lezártáig nem kaptunk választ a szövetségi elnöktől.

Szász Attila, a Marosvásárhelyi Rádió főszerkesztője Facebook-kommentben, a képviselő bejegyzése alatt válaszolt Zsigmond Barna Pál támadására: „Tisztelt képviselő úr! Kár, hogy nem tette fel a teljes műsort, ha már rögzítette azt. Ha a Facebookon személyesen támad egy újságírót, nyugodtan nevén nevezheti a rádióban is. A kolléga reakcióját pedig nem volt szép kivágni, de sebaj, a honlapunkon majd megtalálja a teljes műsort.

Egyébként ebben a rádióban sokkal több kormánypárti politikus szerepel, mint ellenzéki. Tudom, hogy soha nem elég.

Továbbá gratulálok ahhoz a retorikai bravúrhoz, amelyben egy mondatban szerepel a baloldallal való leszámolás és párbeszédre törekvés. Miközben újságírókat aláz, kérem vessen egy röpke pillantást a magyarországi közmédiában érvényesülő pluralizmusra. Tisztelettel: Szász Attila”

A Transtelex megkeresésére a főszerkesztő elmondta, nagyon cinikusnak találja, hogy éppen a rádió saját műsorában, ahol 30 perces műsoridőt bocsátottak rendelkezésére, azt kifogásolja Zsigmond Barna Pál, hogy a romániai magyar közmédia a közszolgálati szabályoknak megfelelően működik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!