Magyargyűlölettel válaszolnak az ellenfelek szurkolói a Sepsi OSK sikereire, de Diószegi László drasztikus visszavágásra készül

2022. november 16. – 20:23

frissítve

Magyargyűlölettel válaszolnak az ellenfelek szurkolói a Sepsi OSK sikereire, de Diószegi László drasztikus visszavágásra készül
Székelyföld nem létezik – a kolozsvári U szurkolóinak magyarellenes transzparense a román Szuperliga Sepsi OSK elleni mérkőzésén, 2022. aug. 22-én – Fotó: Flaviu Buboi / NurPhoto / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A Sepsi OSK sikeres szerepléseivel a román ellenfelek szurkolóinak ellenszenvét is kiváltotta. A Sepsi OSK elnöke szurkolócsapattól függetlenül elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat, és ezeknek véget is vetne: videokamerák segítségével és a focisták szervezett tiltakozásával szorítaná vissza a lelátón elszabaduló indulatokat.

Drasztikus lépésekre szánta el magát Diószegi László, a Román Kupa győztes Sepsi OSK elnöke, miután az utóbbi időben már szinte mindegyik focicsapat szurkolótábora magyarellenes rigmusokat skandál a mérkőzések alatt. Legutóbb a Petrolul Ploiești elleni mérkőzésen kiverte a biztosítékot a sepsiszentgyörgyi csapat klubjának elnökénél a vendégcsapat szurkolótábora.

A Sepsi OSK csapata a szombati meccsen is sikeresen szerepelt: 2–0-s győzelemmel zárta a labdarúgó Szuperliga 18. fordulójának nyitómérkőzését, így két egymást követő győzelme miatt mindössze egyetlen pontra áll a felsőházi rájátszást jelentő hatodik helytől. Viszont a vendégcsapat 300 szurkolójának magatartása enyhén szólva sem volt túl sportszerű: a mérkőzés 88. percében a Sepsi OSK-t és a magyarokat gyalázták, skandálásaik között „kifelé a magyarokkal az országból” még az enyhébb rigmusok közé tartozott. A meccs alatt az OSK magyar kapusa, Niczuly Roland pedig hiába szaladt a bíróhoz és kérte őt számon, amiért nem vett tudomást arról, hogy a ploiești-i szurkolók mit skandálnak, a bíró Diószegi szerint hátat fordított a kapusnak. A klub elnök szerint a bíró és a szurkolók magatartása „megengedhetetlen és vérlázító”.

A Sepsi Rádióban, egy élő bejelentkezés során pedig azt mesélte, hogy már félidőnél kiakadt, ordított és „drasztikus lépéseket” követelt a megfigyelőktől, a bíróktól, de kérése mindenkinél süket fülekre talált. Azzal hárították el a kérését, hogy a meccsre, és nem a pályán kívüli szurkolókra figyelnek.

A mérkőzésen egyébként hangosbemondón keresztül a Petrolul szurkolótáborát több alkalommal is figyelmeztették, hogy mellőzze a magyarellenes rigmusokat, a meccset azonban nem szakították félbe.

„Idáig abban bíztunk, hogy van olyan, aki ezeket látja és korlátozza, most már tudjuk, hogy magunkra vagyunk utalva, úgyhogy válaszlépéseken gondolkodunk. Drasztikus lépések fognak következni. (...) A következő hazai mérkőzéstől kezdve csak azért fogok fizetni egy embert, hogy az vendégszurkolókat 90 percen keresztül videózza, a hangot mikrofon segítségével felvegye, és ezt el fogjuk küldeni az UEFA-nak, fel fogjuk tölteni a világhálóra, hogy az egész világ értesüljön arról, hogy mi történik” – jelentette ki a klubelnök.

Diószegi László a Román Kupa elnyerését ünnepli – Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala
Diószegi László a Román Kupa elnyerését ünnepli – Fotó: Antal Árpád Facebook-oldala

Hozzátette, törvényes megoldásokat keresnek, és azt reméli, az intézkedések következtében a szurkolók kétszer elgondolkodnak azon, hogy mit csinálnak a lelátón. Azt is kilátásba helyezte, hogy a játékosok tiltakozásul leülnek a pálya füvére, és addig ülnek ott, amíg a vendég szurkolók be nem fejezik az idegengyűlölő skandálást.

Elsősorban azonban abban bízik, hogy az ellenfél csapatok várják el a szurkolóiktól a megfelelő magatartást. Diószegi egyébként a román labdarúgó szövetséget és ligát is felhívta, és szankciók életbe léptetését kérte az eset miatt. A klubelnök szerint rájuk nem jellemző, hogy a meccseken a Ria, ria Hungáriánál durvább skandálások megjelenjenek, de továbbra is mindkét oldalon elítéli a szélsőséges megnyilvánulásokat.

Diószegi László felháborodásával pedig nem csak magyar focis körökben értettek egyet: Anna Maria Popa, a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház vezetője nyílt levélben fordult a Román Labdarúgó-szövetséghez. A román színház menedzsere a rasszizmusról szóló 54. cikkelyre hivatkozva, a lehető legszigorúbb büntetést követelte a jelenség visszaszorítása érdekében. Szintén megengedhetetlennek tartja azt, hogy anyaként, állampolgárként és szurkolóként megalázzák vagy sértegessék, amikor a csapatát akarja támogatni.

„Így akarjuk nevelni a gyerekeinket? Ezt a példát akarjuk mutatni nekik?” – szögezte a szövetségnek a kérdést Anna Maria Popa, aki szerint a Sepsi OSK szurkolói békés, nyugodt, civilizált emberek, akik legtöbbször családjukkal, gyerekeikkel jönnek ki a stadionba.

Sepsiszentgyörgy Helyi Tanácsa pedig határozatot fogadott el arról, hogy a városi önkormányzat hivatalos panaszlevéllel forduljon az Európai Labdarúgó-szövetséghez (UEFA). Úgy vélik, a Petrolul Ploieşti alatt a vendégcsapat szurkolói fajgyűlölő, idegengyűlölő, magyargyűlölő szavakkal, kiabálásokkal sértegették a Sepsi OSK-t és a magyarokat, amivel szemben szerintük a Román Labdarúgó-szövetség nem lépett fel kellőképpen.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzathoz hasonlóan a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat is panasszal fordult az UEFÁ-hoz. Ők az elmúlt két hétben három esetben is az illetékes szervekhez fordultunk „a székelyföldi sporteseményeken előfordult magyarellenes magatartás és diskurzus miatt”.

Bár a Sepsi OSK játékosai között alig találni magyarokat, hiszen többségük román, a magyar többségű kisváros csapata mégis a román szélsőségesek célkeresztjébe került. Emélkezetes ilyen szempontból az U Cluj (Universitatea Cluj) és Sepsi OSK augusztusi bajnoki labdarúgó-mérkőzése, amikor a játékot tíz percre félbe kellett szakítani a felhevült hangulat miatt, a Kolozsvári Arénát pedig büntetésből egy hónapra le kellett zárni. A kolozsvári drukkerek ugyanis magyarellenes molinókkal és rigmusok skandálásával várták a sepsiszentgyörgyi csapatot, akik valamivel ugyan visszafogottabban, de „oláhozással” is reagáltak a kolozsvári szurkolók sértegetéseire.

Az elmúlt évben a csapat több botrányba is belekeveredett. A román sajtó például felhabosította, hogy a sepsiszentgyörgyiek magyar kapusa, Niczuly Roland az egyik meccsen nem tette a szívére a kezét a román himnusz lejátszása közben. Illetve, az OSK szurkolóinak kemény magja is magánakcióba kezdett, a vélhetőleg magyarországi fekete pólós szurkolók hátat fordítottak a román himnusz alatt. A szimbolikus és egyesek számára sértő gesztusokra a román média, a tömegsport iránt érdeklődő románok hevesen reagáltak, és a focicsapatot össztűz alá vették. De egy félreértelmezhető, rasszistának vélt szurkolói karlendítés sem sokat segített a helyzetükön, ami miatt a Sepsi OSK labdarúgóklubra tízezer eurós bírságot rótt ki az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA).

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!