Félreértelmezhető karlendítés miatt büntette meg az UEFA a Sepsi OSK-t

2022. augusztus 3. – 18:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) tízezer eurós bírságot rótt ki a Sepsi OSK labdarúgóklubra, és elrendelte a lelátó részleges lezárását a Konferencia-ligában játszandó következő, csütörtöki mérkőzésre – közölte szerdán a közösségi oldalán a székelyföldi klub.

A július 28-i Olimpija Ljubljana-Sepsi OSK mérkőzés megfigyelője a székelyföldi szurkolóknak azt a megszokott szurkolási formáját vélte rasszista karlendítésnek, hogy a „Szentgyörgy, Szentgyörgy” skandálás közben a szívüktől a magasba emelték a kezüket. Az UEFA előbb magyarázatot kért a félreértelmezhető gesztusra, de nem fogadta el a klub válaszát. A tízezer eurós bírság mellett 500 helyet szabadon kell hagyniuk a stadionban a csütörtöki Sepsi OSK-Djurgardens IF mérkőzésen – ide csak gyermekek ülhetnek.

A klub azt is közölte, hogy óvást nyújt be a döntés ellen, de a részleges nézőtérlezárást nem áll módjukban megváltoztatni, ezért leállítják a további jegyeladásokat, és gyermekekkel töltik be a lelátó lezárt részét.

Azt is hozzátette: sajnos, volt már precedens arra, hogy egy másik csapat szurkolói az UEFA kifogásai miatt kénytelenek voltak megváltoztatni a karemelés módját, azóta a szívüktől mindkét kezüket emelik a magasba – közölték.

Frissítés: Diószegi László, a klub elnöke a Facebook-oldalán tett közzé egy román nyelvű videót a szurkolóknak, amelyben azt magyarázza, hogy a kifogásolt kézmozdulat valójában mit jelent, és hogy semmiképpen sem egy rasszista gesztus volt. Hihetetlennek tartja, hogy a szívtől felemelt jobb kar, ami annak a kifejezése, hogy „halálukig a szeretett csapat szurkolói maradnak”, náci vagy rasszista megnyilvánulásként lenne értelmezhető. „Mi toleránsak vagyunk, és együtt élünk itt románok, magyarok, szászok és mások... Soha nem volt ilyen problémánk, de ezt nem mindenki érti” – jelentett ki.

„Fájó szívvel” arra kérte a szurkolókat, hogy akik részt vesznek a csütörtöki mérkőzésen, semmiképp ne ismételjék ezt a gesztust jobb kézzel, hanem legfeljebb mindkét kézzel tegyék, mert egy UEFA küldöttség jelezte a számukra, hogyha csak egy ember is elköveti, akkor azt kockáztatják, hogy a következő a Konferencia-liga mérkőzésen – ha lesz ilyen –, zárva marad a stadion.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!