Diószegi László: a szélsőséges megnyilvánulásoknak nincs helye a Sepsi OSK lelátóján

2022. május 25. – 18:14

Diószegi László: a szélsőséges megnyilvánulásoknak nincs helye a Sepsi OSK lelátóján
Diószegi László a Román Kupa elnyerését ünnepli – Fotó: Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármesterének Facebook-oldala.

Másolás

Vágólapra másolva

Jó ideig ihatja a levét a Sepsi OSK annak, hogy a román himnusz alatt szurkolóinak egy része hátat fordított a pályának, viselkedésüket a Sepsi OSK kemény magja is kifogásolja.

Sikerekben gazdag évet zár Sepsiszentgyörgy focicsapata, a Sepsi OSK: pár nappal ezelőtt nyerte meg a Román Kupát, ezzel pedig beírta magát a történelembe, hisz székelyföldi csapat eddig még soha nem volta kupagyőztes.

A hírek azonban nem csak az önfeledt örömről és a játékosok ambíciójáról szóltak. A román sportsajtó kiszúrta, a csütörtök esti Sepsi OSK – Voluntari kupadöntőn a sepsiszentgyörgyiek kapusa, Niczuly Roland nem tette a szívére a kezét a román himnusz lejátszása közben, külön megemlítve azt is, hogy a székelyföldi szurkolók kemény magjának egy része tüntetően hátat fordított a pályán felsorakozott labdarúgóknak a himnusz lejátszása közben. A szimbolikus és egyesek számára sértő gesztusokra a román média, a tömegsport iránt érdeklődő románok hevesen reagáltak, és a székely hokisok után, a focicsapatot – és annak szurkolótáborát – is össztűz alá vették.

Diószegi László, a Sepsi OSK elnöke a Transtelexnek azt mondta, hogy az utóbbi napokban nem győz elég magyarázattal szolgálni a román himnusznak hátat fordító szélsőséges megnyilvánulás ügyében, a hőbörgők lenyugtatása érdekében. Pedig szerinte nem is a sepsiszentgyörgyi szurkolótábor tagjai voltak tiszteletlenek, hanem olyan általa nem ismert, erdélyi vagy magyarországi magyarok, akiket ezentúl nem szívesen látnak majd a lelátón.

Szívesen várnak mindenkit szurkolni, kivéve azokat, akik nem tudják, hogy meddig lehet elmenni szurkolás során

„A Sepsi OSK egy focicsapat, vállaljuk az identitásunkat, de csak egy bizonyos szintig lehet elmenni. Semmiféle gyűlölködésnek nincs helye, mert nem erről szól a Sepsi OSK, és nem ezért dolgozunk tizenegy éve. Semmiképpen se várunk olyan szélsőjobbosakat, mint az a 10-15 ember, akik nagy balhét okoztak azzal, hogy nem tartották tiszteletben a román himnuszt. Ők köszönik szépen, hazamentek, egyet nagyot kacagtak, a Sepsi OSK pedig elvitte a balhét helyettük” – mondta az elnök.

Hozzátette, a szélsőjobbosok nem sepsiszentgyörgyi szurkolók voltak, és ennek a pár embernek a megnyilvánulása nem is az ők szurkolóik magatartását tükrözte. „Ezek azok a szélsőségesek, akik egyszer kijöttek meccsre, hogy megmutassák az izmaikat, nekünk pedig jó ideig megpecsételték a sorsunkat. Ezentúl akárhová megy a Sepsi OSK játszani, hideg fogadtatásban részesül. Mindenhol úgy lesz kikiáltva, hogy ők voltak azok, akik tiszteletlenek voltak. Ez pedig a bírók döntéseit is befolyásolni fogja” – mondta a Sepsi OSK elnöke.

Ugyanakkor szerinte minden himnusznak meg kell adni a tiszteletet. Csapatukat pedig többségében külföldi és román játékosok alkotják, ők is tiszteletben tartják más himnuszát és az övéket is tiszteletben kell tartani.

A Székely Légió szurkólótábor – Fotó: Sepsi OSK
A Székely Légió szurkólótábor – Fotó: Sepsi OSK

A Sepsi OSK szurkolótáborának kemény magját alkotó ultrák

A külföldi, román és székelyek játékosokból álló nyertes csapatot 11 év alatt állították fel. De nemcsak a pályán, hanem a gyep mellett, egy másik fronton, a lelátón is zajlik egyfajta megmérettetés, szimbolikus harc, amit a Sepsi OSK egyik szurkolója úgy írt le, hogy egy olyan életérzés, ami mindent feledtet velük. Olyankor ugyanis csak a pálya és lelátó lebeg a szemük előtt, a szurkolásra már egy héttel a meccs előtt elkezdenek készülni. A meccs során a focisták a győzelemért, a szurkolóikért, a szurkolók pedig a csapatuk lelkesítéséért küzdenek. Ha veszítenek, együtt sírnak, ahogyan a sikereket is együtt ünneplik.

A törzsszurkolók több kategóriára is bonthatók, a drukkerek közül azonban a legtöbbet a futballhuligánokról lehet hallani: a román és magyar focilelátókon is fekete pólóban megjelenő ultracsoportok ugyanis szélsőséges megnyilvánulásaikkal a legharsányabbak, akik egyszerre ártanak és hasznosak is a csapat hírnevének. Ők ugyanis mind a szurkolást mind a közösségépítést komolyan felvállalják, de nem csak csapatuk mellett, az ellenfél csapata és szurkolótábora ellen is skandálnak. Ezekből a rivalizálásokból alakulna ki aztán a televízióban látott füstgránátos összecsapások.

Mint a tömegsport más sikernek örvendő focicsapatánál, idővel a Sepsi OSK lelátóján is feltűntek a focifanatikusok, akiknek heterogén tagságában a Hatvannégy Vármegye tagjai, nacionalisták és a magyar jobboldali pártok szimpatizánsai is helyet kapnak. A Transylvanian Fanatics szurkolótábort a Sepsi OSK drukkereinek kemény magja alkotja, fekete pólójukban az általuk valódinak tartott szurkolást képviselik a lelátón.

Fotó: Transylvanian Fanatics
Fotó: Transylvanian Fanatics

„Egy szurkolótábor van, csak ezen belül a Transylvanian Fanatics kialakított egy kisebb csoportot, ahol az igazi fanatikusok vannak, akik azt mondják, hogy az emberek szurkolni járjanak meccsre, ne tök magozni” – mondta Diószegi.

„Ez egy fiatalokból álló csoport, akik odateszik magukat, minden meccsen ott vannak és 90 percen át állva szurkolnak. Sokkal jobban szurkolnak, mint a piros pólós szurkolók. Talpon vannak, nincs telefonozás” – tette hozzá az egyik piros pólós Székely Légiós szurkoló. A fanatikusok Diószegi szerint gyakran azt hányják fel a piros pólós szurkolóknak, hogy azok csak inni és szotyizni, kirándulni járnak meccsre, miközben a fekete pólósok a csapattal együtt küzdenek.

Mindeközben a piros pólósok szélsőségességgel, „nagymagyarkodással” vádolták a fekete pólósokat, akik egyes szurkolók szerint közvetetten kötődnek a Hatvannégy Vármegye, a Jobbik és a Mi Hazánk szimpatizánsaihoz, illetve jó kapcsolatot ápolnak a magyarországi ultrákkal is, például a Carpathian Brigade '09-cel. Ez utóbbiakat Diószegi nem erősítette meg.

Kérdéseinkkel megkerestük a Transylvanian Fanaticsot és tagjait, ők azonban azt mondták, nem fognak újságnak interjút adni, és kizárólag szurkolói magazinoknak hajlandóak nyilatkozni.

„Ez a csoportunk egyöntetű véleménye. A hozzánk közelálló barátaink sem fognak rólunk beszélni. Ha esetleg találnál valakit, aki megtenné, az több mint valószínű, hogy nem a mi baráti társaságunk tagja. Bármi, amit ezután fogsz kideríteni a csoportunkról, az szinte biztos nem fogja fedni a valóságot. Az, hogy a fake infókkal – amit kapni fogsz – mit csinálsz, azzal nem tudunk mit kezdeni. Ez már rajtad áll, hogy az igazat akarod majd bemutatni, vagy azt, ami több kattintást generál” – írták az ultrák.

Mivel a román himnusszal kapcsolatos botránynak országos visszhangja lett, ez pedig az OSK-t és a magyar kisebbséget is érinti, igyekeztünk bemutatni, hogy mi történt a Sepsi OSK szurkolótáborában.

A szurkolótábor kettészakadt, majd újra összeállt

A Sepsi OSK történelmi győzelme előtti időszakban, a szerepfelfogásukkal kapcsolatban ellentmondást nem tűrő ultrák és a többi szurkoló, illetve Diószegi Lászlóhoz, a Sepsi OSK elnökéhez szorosan kötődő Székely Légió közötti súrlódások odáig vezettek, hogy a szurkolótábor már nem csak névlegesen vált ketté (Székely Légióra és Transylvanian Fanaticsra), az ultrák egy általuk szégyenteljes eset után más szektorba is átköltöztek.

A Sepsi OSK elnöke szerint a Transylvanian Fanatics tagjainak nem tetszett, hogy egyes piros pólós szurkolók nem vették elég komolyan a szurkolást, kirándulásként fogták fel, amikor a csapat idegenben játszott. Diószegi ehhez még hozzátette, hogy az is zavarhatta a fanatikusokat, hogy a Székely Légióban volt két-három ember, aki „egy kicsit italosabb állapotban ment idegenbe”. Aztán egy „félreértés” folytán a bukaresti Rapid szurkolóinak sikerült megszereznie az OSK székelyudvarhelyi szurkolóinak két drapiját (zászlóját), ami szerintük – szurkolói körökben közismerten – óriási szégyent jelent a csapatra nézve. Ez lehetett az utolsó csepp a „feketék” poharában, ezért a fanatikusok egy ideig az OSK kapuja mögül a B szektorba vonultak át.

A Transylvanian Fanatics ekkor Facebook oldalán közzétett közleményben kérte számon a piros pólósokat a szurkolás hónapok óta tartó hanyatlása, a szurkolótábor felhígulása miatt és amiatt is, mert „a lelátón levő emberek nagy többségének sajnos semmilyen fogalma nincsen a szurkolás alapszabályairól és nem is akarják megtanulni”. A hanyatláshoz szerintük hozzájárult a pirosak által kapott ingyenes buszok és a kedvezményes jegyárak is.

„Mi, akiket feketéknek neveztek el, ebben a nehéz időszakban sem hagytuk ott a szurkolótábort egészen addig a pillanatig, amíg azt nem éreztük, hogy ez borzasztóan kínos ránk nézve is! Ekkor otthagytuk a kapu mögötti részt, illetve nem vettünk többé részt a szurkolás irányításában. Egyik fő oka ennek a kíváncsiság volt, kíváncsiak voltunk, hogyan működik a szurkolás nélkülünk. Ennek mindenki láthatta az eredményét, teljes bizonyossággal ki lehet jelenteni, hogy a szurkolás színvonala soha nem volt ennyire alacsonyan. (…) Az idegenbe elutazó emberek 80%-a turistáskodni és meccset nézni megy, 90 perc alatt eldúdol 2 dalt és úgy gondolja, hogy ő már ettől szurkolóvá válik. Nos, ez nem így van” – közölték Facebook-oldalukon.

Diószegi ugyanis olyan szurkolócsapatot álmodott meg a Sepsi OSK mögé, amelyet a sepsiszentgyörgyiek mellett gyergyói, csíkszeredai, székelyudvarhelyi, marosvásárhelyi és a környező székely települések focirajongóiból is áll, de az OSK híre mostanra a magyarországi szurkolókat is a lelátóra vonzotta. Célnak a 8400 férőhelyes stadion lelátójának megtöltését jelölték meg, amelyet már áprilisban 6000 szurkolói rekorddal közelítettek meg.

A nyilvános szájkaraté és fanatikusok kritikája ellenére azonban a párbeszéd híve maradt, és tárgyalásokat kezdeményezett velük. Ennek eredményeképp, többszöri próbálkozás után, a feleknek sikerült kiegyeznie május elején, így a szurkolói tábor újra egy szektorban drukkolt a bukaresti történelmi győzelem előtt is. Bár Diószegi szerint a két szurkolói csapat számos dologban nem értett egyet, a Transylvanian Fanatics tagjai is belátták, hogy „egységben az erő”. „Sok apró sérelemből jött össze az, hogy a fanatikusok úgy döntöttek, hogy külön válnak, de aztán végre mindenki rájött, hogy úgy kell szurkolni, hogy minden csapat lássa, a Sepsinek igazi szurkolótábora van, és ez csak akkor megy, ha együtt van a csoport” – tette hozzá.

Fotó: Diószegi László
Fotó: Diószegi László

Diószegi: nem a Transylvania Fanatics tagjai, hanem magyar ultrák fordítottak hátat a román himnusz alatt

A Transylvania Fanatics a bukaresti mérkőzést követően azt írta ki a Facebookra: „Gratulálunk a csapatnak és büszkék vagyunk rájuk a szezon során mutatott teljesítményért, és azért, hogy ezt egy csodálatos kupagyőzelemmel koronázták meg.

Külön örülünk, hogy a Székely Himnuszt ért támadásokra egy megfelelő választ adtunk, Bukarestben zúgtak a himnuszaink!

Gyáva népnek nincs hazája!” – írták. Hogy ők mit értettek megfelelő válasz alatt, azt tőlük nem tudtuk meg, viszont a félreérthetőség elkerülése érdekében Diószegitől azt is megkérdeztük, hogy kik voltak a román himnusz eléneklése alatt látott, a Transylvania Fanatics tagjai mellett szintén fekete pólóban lévő, de hátat fordító ultrák. Az elnök azt mondta a Transtelexnek, hogy nem a TF'18 tagjai fordítottak hátat a himnusz alatt és nem szentgyörgyiek voltak. Feltehetően magyarországi ultrák voltak, akik a szélsőséges megnyilvánulást elkövették.

Diószegi hétfőn találkozott az ultrákkal, akik – „bármennyire is másképp gondolkodnak, mint a pirosak”, azt mondták neki, hogy nem ők voltak, ő pedig hisz nekik.

„A fekete szín a magyar válogatottnál is az ultrák színe, ugyanúgy a román válogatottnál is mind feketékben járnak. A fanatikusok teljesen elhatárolódtak a cselekedettől, sőt, ők is meg voltak döbbenve, hogy ilyet csináltak. A beszélgetésen azt mondták, hogy nem értettek vele egyet és ilyen dolgokat nem szabad csinálni. Bocsánatot kértek a klubtól, és őszintén mondom, örültem is, hogy ők is ilyen belátásra jutottak, és ők is belátják, hogy nem helyénvaló, ami Bukarestben történt. Örömmel tudatosítottam magamban, hogy ők is látják, hogy egy-két ilyen ember mekkora galibát tud okozni” – mutatott rá.

A Sepsi OSK ellopott sálai – Fotó: Berecki Tibor Facebook-oldala
A Sepsi OSK ellopott sálai – Fotó: Berecki Tibor Facebook-oldala

Nem csak a csapatra nézve lesznek következményei a szélsőséges megnyilvánulásnak

Diószegi szerint a szurkolótábor saját maga is ki fogja zárni a szélsőségeseket, amivel szerinte a fanatikusok is egyetértettek.

„Idáig se értettem egyet a szélsőséges megnyilvánulásokkal, de ettől arrafelé még annyira se, és azt mondtam a szurkolóknak is, hogy egyszerű a dolog, magatok körül dobjátok ki azokat, akik balhét okoznak, mert ilyen emberre nincs szüksége a Sepsi OSK-nak. Ha arra használják fel a Sepsi OSK-t, hogy az izmaikat mutogassák, abba nem egyezek bele. Nagy, ügyes gyerekek menjenek ki valamelyik városközpontba, ott kiabáljanak, amit akarnak. De ne használják fel a klubunkat, a csapatunkat a saját céljaikra” – mondta az elnök. Hozzátette, bár a városvezetésnek és a hatóságnak se tetszene, ha az ultrák a városban izmoznának, de ha 3000 szurkoló meg tudja adni a tiszteletet, akkor 10-15 ember se kellene másként tegyen. „Főleg most, amikor ennyire felfújták az ügyet a hoki miatt” – tette hozzá.

Érdeklődésünkre, hogy a feszültséget, amelyet a Craiova, Rapid és Dinamo elleni meccsek román ultráinak magyarellenessége magával hozott, miként próbálják csökkenteni, Diószegi azt mondta, hogy a magyarellenes skandálásoknál kisebb-nagyobb sikerekkel levélben fordulnak a román labdarúgó-szövetséghez, a ligához. Valamint a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat is rendszeresen feljelentést tesz, amelynek következményeként 5000 lejes büntetést kell kifizetniük.

Diószegi elismerte, hogy az összeg kifizetése még nem jelent megoldást számukra, de szerinte tíz, tizenöt büntetés már elveszi a kedvüket, ha persze nem kapnak rá egy olyan csattanós választ, mint a mostani román himnuszos szélsőséges megnyilvánulás, mert a büntetések sem hatnak, ha olajat öntenek a tűzre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!