A Parászka-ügy is felkerült az újságírókat ért támadások nemzetközi listájára

2022. november 10. – 16:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Angol nyelvű oldalon gyűjti az International Press Institute újságírószervezet, hogy világszerte milyen támadások érik a sajtószabadságot, a nemzetközi fórum a napokban a Parászka Borókával kapcsolatos uszításról is kiadott egy riasztást.

Az IPI összefoglalójában röviden leírja a történteket: 2022. november 2-án a szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa nyilvánosan beszélt Parászka Boróka erdélyi újságíró felakasztásáról. Bartha Barna politikus, aki a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője (azóta lemondott) azt mondta, szégyen, hogy a magyarok nem tudták „felakasztani” vagy likvidálni az újságírót, aki a romániai közszolgálati rádió munkatársa, és a marosvásárhelyi területi stúdió magyar nyelvű műsorának dolgozik.

Az ügyről elsőként a Transtelex számolt be: tudósításunk szerint a Maros megyei származású magyarországi politikus pártja székelyföldi népszerűsítő körútjának sepsiszentgyörgyi állomásán zsidó- és romaellenes kijelentéseket is tett amellett, hogy az újságíró felakasztásáról beszélt.

A beszélgetésről – részletezi az IPI – hangfelvétel készült és a Telex magyarországi portál tette közzé. A felvételen hallható, amint a politikus kimondja: „Vagy meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk.”

Az IPI azt is megemlíti összefoglalójában, hogy a magyarországi szélsőjobbos politikus kijelentéseit, nyilvánosságra hozataluk után kategorikusan elítélték. Nicolae Ciucă román miniszterelnök elítélte az újságírót ért fenyegetéseket, és a felelősök felelősségre vonását követelte. A Román Rádiótársaság (SRR) „a demokrácia alapvető normái, a jogállamiság elleni súlyos támadásnak” minősítette a megjegyzéseket.

A Maros megyei rendőrfelügyelőség bűnügyi nyomozószolgálata bejelentette, hogy intézkedik a vizsgálat lefolytatásáról.

Az IPI arra is felhívja a figyelmet, hogy Parászka korábban már kapott halálos fenyegetéseket az emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó újságírói anyagaival kapcsolatban.

A nemzetközi újságírószervezet arra is kitér, hogy a találkozó során, ahol az újságíró fenyegetése elhangzott, Bartha olyan témákról is beszélt, mint Erdély újraegyesítése Magyarországgal, támadta az LMBTQ közösséget és a románokat. Azt is állította, hogy az RTL Klub és más tévécsatornák „romboló” hatást gyakorolnak az erdélyi magyarságra. Antiszemita és romaellenes megjegyzéseket is tett a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház gyülekezeti termében tartott rendezvényen.

Az International Press Institute az Európa Tanács újságírók biztonságáért felelős platformján is jelezte az incidenst, továbbá saját Twitter-oldalán is megosztotta:

Egy nemrég Bécsben tartott előadáson, a #SoJ2022 (Safety of Journalists – Az újságírók biztonsága) konferencián, amelyen az IPI is részt vett, a kommunikációs és közdiplomáciárt felelős romániai főigazgató, Andrei Tarnea is említést tett az esetről. A nemzetközi eseményen 65 állam és 200 civil társadalmi szervezet megerősítette elkötelezettségét az újságírók védelme és az ellenük elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos elszámoltathatóság előmozdítása mellett.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!