A Parászka-ügy is felkerült az újságírókat ért támadások nemzetközi listájára

2022. november 10. – 17:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Angol nyelvű oldalon gyűjti az International Press Institute újságírószervezet, hogy világszerte milyen támadások érik a sajtószabadságot, a nemzetközi fórum a napokban a Parászka Borókával kapcsolatos uszításról is kiadott egy riasztást.

Az IPI összefoglalójában röviden leírja a történteket: 2022. november 2-án a szélsőjobboldali Mi Hazánk politikusa nyilvánosan beszélt Parászka Boróka erdélyi újságíró felakasztásáról. Bartha Barna politikus, aki a párt nemzetpolitikai kabinetjének vezetője (azóta lemondott) azt mondta, szégyen, hogy a magyarok nem tudták „felakasztani” vagy likvidálni az újságírót, aki a romániai közszolgálati rádió munkatársa, és a marosvásárhelyi területi stúdió magyar nyelvű műsorának dolgozik.

Az ügyről elsőként a Transtelex számolt be: tudósításunk szerint a Maros megyei származású magyarországi politikus pártja székelyföldi népszerűsítő körútjának sepsiszentgyörgyi állomásán zsidó- és romaellenes kijelentéseket is tett amellett, hogy az újságíró felakasztásáról beszélt.

A beszélgetésről – részletezi az IPI – hangfelvétel készült és a Telex magyarországi portál tette közzé. A felvételen hallható, amint a politikus kimondja: „Vagy meg lehet nézni egy Parászka Borókát, meg lehet hallgatni a Marosvásárhelyi Rádióból, hát (ha) az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahova jutunk.”

Az IPI azt is megemlíti összefoglalójában, hogy a magyarországi szélsőjobbos politikus kijelentéseit, nyilvánosságra hozataluk után kategorikusan elítélték. Nicolae Ciucă román miniszterelnök elítélte az újságírót ért fenyegetéseket, és a felelősök felelősségre vonását követelte. A Román Rádiótársaság (SRR) „a demokrácia alapvető normái, a jogállamiság elleni súlyos támadásnak” minősítette a megjegyzéseket.

A Maros megyei rendőrfelügyelőség bűnügyi nyomozószolgálata bejelentette, hogy intézkedik a vizsgálat lefolytatásáról.

Az IPI arra is felhívja a figyelmet, hogy Parászka korábban már kapott halálos fenyegetéseket az emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó újságírói anyagaival kapcsolatban.

A nemzetközi újságírószervezet arra is kitér, hogy a találkozó során, ahol az újságíró fenyegetése elhangzott, Bartha olyan témákról is beszélt, mint Erdély újraegyesítése Magyarországgal, támadta az LMBTQ közösséget és a románokat. Azt is állította, hogy az RTL Klub és más tévécsatornák „romboló” hatást gyakorolnak az erdélyi magyarságra. Antiszemita és romaellenes megjegyzéseket is tett a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház gyülekezeti termében tartott rendezvényen.

Az International Press Institute az Európa Tanács újságírók biztonságáért felelős platformján is jelezte az incidenst, továbbá saját Twitter-oldalán is megosztotta:

Egy nemrég Bécsben tartott előadáson, a #SoJ2022 (Safety of Journalists – Az újságírók biztonsága) konferencián, amelyen az IPI is részt vett, a kommunikációs és közdiplomáciárt felelős romániai főigazgató, Andrei Tarnea is említést tett az esetről. A nemzetközi eseményen 65 állam és 200 civil társadalmi szervezet megerősítette elkötelezettségét az újságírók védelme és az ellenük elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos elszámoltathatóság előmozdítása mellett.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!